Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Szlakiem wiat, cerkwi i pylistych dróg czyli Beskid Niski objazdowo

Mieszany widok

Kronikarz Roku 2011 Awatar buba
    Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Szlakiem wiat, cerkwi i pylistych dróg czyli Beskid Niski objazdowo

Okolice wioski Kalinov swiadcza ze toczyly sie tu jakies zaciete walki. Co chwile stoja jakies tablice, pomniki czy fragmenty starego wyposazenia majace przypominac czasy wojenne i wzbudzac wdziecznosc do "oswobodzicieli" tego regionu. Dawno nie widzialam na niewielkiej przestrzeni takiego nagromadzenia tablic, armat i czołgow.

Po polskiej stronie mignela nam cerkiew w Radoszycach z ciekawa dzwonnica, o malowniczych pokruszonych schodach na dzwonnice.

W Komanczy przewijamy sie kolo dwoch cerkiewek, zwlaszcza ze ta druga widze po raz pierwszy!!!! (calkiem podobna do poprzedniej )

W Smolniku cerkiewka jest w remoncie. Jakby rozegrano konkurs na najbardziej gęste rusztowanie to chyba mieliby szanse.

Drzwi do srodka otwarte i wisi kartka zakaz wstepu. Wnetrze calkiem kompletne i dwojka konserwatorow robiacych chyba dokumentacje.

Jeden obraz chyba za kare trafil na noc do kozy

Dalsza droga w strone Komańczy zalana juz niestety asfaltem z rolki i przewija sie tam potworny tłum turystow wszelakich. Jedynym plusem jest to ze wciaz mozna troche użyc na brodach.

Na nocleg wracamy pod Wole Niżna. Zbierajac na pobliskiej gorce drewno na ognisko pasę oczy widokami malowniczych chmurek, wieczornych mgiel i pomaranczowych promieni slonca..

"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

na wiecznych wagarach od życia...

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Domyślnie Odp: Szlakiem wiat, cerkwi i pylistych dróg czyli Beskid Niski objazdowo

Rano zwiedzamy jeszcze cerkiew w Króliku Wołoskim. Busz zielonosci, chłodne wnętrze murowanej swiatyni. Cicho, spokojnie, za wsią..

Przy cerkwi fajne miejsce na nocleg. Ciekawe czy by w nocy straszylo? Moze kiedys to sprawdzimy.

Ekipa odstawia mnie dzis do Krosna skad wracam do domu. Oni jada jeszcze do Odrzykonia, Sandomierza i Baranowa a potem juz tez do swoich domow, gdzies ku dalekiej polnocy.

Wbrew pozorom to nie koniec mojej wedrowki w klimatach Beskidu Niskiego. Bedac juz w domu przypominam sobie plakat sfotografowany na drzwiach cerkwi w Hańczowej- informacja o Łemkowskiej Watrze w Michałowie.

Tak wychodzi ze to akurat dzisiaj.. A gdzie jest ow Michałow? Tak sie składa ze kawałek za Legnica. Bez namyslu pakujemy sie w skodusie i suniemy na zachód, tam gdzie przed ponad szescdziesieciu laty przesiedlency zabrali ze soba kawałek Beskidu Niskiego..

Michałow wita nas sloncem rozszczepiajacym sie w pyle unoszacym sie nad droga, iscie beskidzka cerkwia i wypalonym sloncem polem namiotowym.

Sama impreza z poczatku nie robi na nas zbyt dobrego wrazenia- ze sceny dochodza łomoty albo okropne wycie, ceny jedzenia sa potworne a nawet jakis mądry wymyslil płatny kibel na festynie, co szybko owocuje odpowiednim stanem pobliskiego lasu.
    Jednak prawdziwa Łemkowska Watra zaczyna sie grubo po zmroku, nie pod scena, a pod piwnymi parasolami. Daleko od oficjalnych programow i zaproszonych artystów.. Jest kilka skrzypiec, harmoszek, jakis bębenek.. i spory wianuszek ludzi, chyba dobrze znajacych sie nawzajem, umiejacych na pamiec slowa wiekszosci starych łemkowskich piesni, chcacych sie razem bawic, spiewac i podtrzymywac tradycje. Przelotny zapach kropki pojawia sie tu i owdzie. Wlasnie takiej Watry szukalam! Udaje sie przysiasc do gromady. ..

Poznani Łemkowie opowiadaja nam ze w ostatnich latach jedna z czterech Watr odbywala sie w.. Oławie!!! A mysmy kurcze o tym nie wiedzieli....
    Spać poszlismy kolo 4.. Gdy spiewacza ekipe rozgonił w koncu deszcz...Chyba bardziej podobalo mi sie tu niz kiedys dawno w Zdyni..

Tak to moj tegoroczny Beskid Niski zakonczyl sie na dalekim zachodzie, gdzie kopuły cerkwi mieszały sie ze starymi poniemieckimi domami i prozno bylo wypatrywac pofalowanych beskidzkich wzgórz....

"ujrzałam kiedyś o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną - cała reszta jest wynikiem tego, że ją wybrałam.. "

Bieszczadnik
    Na forum od
    04.2011
    Rodem z
    Piastowy

ależ się bez sensu rozminęliśmy!
    nie dość, że jak wy buszowaliście po bliskich mi okolicach, a ja byłem daleko w Mrowisku (nie Wisłoku) Wielkim,
    to parę dni wcześniej szwendaliśmy się w częściowo tych samych miejscach.
    Nigdy nie miałem tak zakurzonego samochodu, jak po przejechaniu odcinka Grab-Krzywa.
    Byliśmy też w Olchowcu, ale i w Kolonii Olchowiec - długo rozmawialiśmy z panem Tadeuszem w jego prywatnym muzeum kultury łemkowskiej - na prawdę super sprawa.
    Zazdroszczę tej dolnośląskiej Watry, znajoma Łemkiini z Wrocławia zachwalała ichniejsze Watry, ale i my byliśmy chwilę na łemkowskiej imprezie; w Zyndranowej.
    u Marii Magdaleny w Dukli jest pięknie - to jedyny wesoły kościół jaki znam, prawdziwa perła rokokokokoko.
    a niedaleko w przy rynku w sklepie Jasiołki można kupić najlepszą kiełbasę na ognisko i piwo regionalne; Ciechan, Raciborskie (ulubione Siczki) i z browaru Kormoran,
    a następnie można owe piwo spożyć w pięknym (acz zaśmieconym) parku i żadni mundurowi nie będą się czepiać - tam całe rodziny piknikują, jest normalnie a piwo jak smakuje..
    Hardcore w dukielskiej Ratuszowej (o ile dobrze pamiętam nazwę ) to pradawne czasy, dobre czasy.

Karolina Rycek
    Guest

Hejo, hej! Powiedz mi proszę gdzie dokładniej mieści się ten "kompleks wiatowy" w Małastowie?? Będę bardzo wdzięczna za jakieś dokładniejsze namiary
    Pozdrawiam i z góry dzięki,
    Karolka

Na forum od
    02.2006
    Rodem z
    Oława

Cytat Zamieszczone przez Karolina Rycek Zobacz posta
    Hejo, hej! Powiedz mi proszę gdzie dokładniej mieści się ten "kompleks wiatowy" w Małastowie?? Będę bardzo wdzięczna za jakieś dokładniejsze namiary
    Pozdrawiam i z góry dzięki,
    Karolka
    Przy bocznej drodze prowadzacej w strone wyciagu

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Proszę o wykasowanie

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

WATRA2010 008.jpg
    Kto był w tym roku tam gdzie ogień ten palą?
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)