Cytat Zamieszczone przez buba Zobacz posta
Samotna cerkiewka w dolinie okazuje sie byc zamknieta... jak to?
Dziwne, Czytałem, że zawsze jest otwarta i jak tam byłem w lipcu tak właś nie było.
Pogodowo było też tak, jak w tej piosence
Cytat Zamieszczone przez buba
Jakos przypomniala mi pewna stara piosenka, zaslyszana niegdys w jakies gorczanskiej bacowce:

"Nad Bieliczną trawy aż po pas,
Nad Bieliczną Lackowa stoi w chmurach,
Nad Bieliczną rosną lasy pełne malin i borówek,
Nad Bieliczną płacze dobry Bóg.

A w Bielicznej tylko cerkiew ukryta
W kępie drzew jak w zielonym kożuchu.
W środku krzyczą świętokradcze napisy na ścianach,
Poprzez sufit nieba sięga wzrok.

Tuż przy drodze czerwona poziomka
Śpi głęboko, spokojna o życie,
Bo niczyja nie zerwie jej ręka,
Tu w Bielicznej już nie mieszka przecież nikt."
Kotań- otoczona lasem kamiennych, bogato rzeźbionych krzyzy
Jakby nie patrzeć to jednak nagrobki są, pomysł podobny do "szańca kultury łemkowskiej" w Radocynie (i to samo o nim sądzę...)
W Krempnej gdy zagladamy przez krate do srodka swiatyni nagle rozbrzmiewaja spiewy cerkiewnego chóru. Rozne "Hospody pomyłuj" niesie sie po pustej cerkwi. W koncu udaje sie namierzyc dzwiek- wydobywa sie z niewielkiego glosniczka ukrytego z boku drzwi. Chyba sie załącza na fotokomorke.
Mikołaj też na nowej lokalizacji
Chore to jest.. Naprawde myslalam ze specjalnie pobudowali te wiaty aby jakos skanalizowac ruch turystyczny, aby turysci biwakowali w nich a nie rozlazili sie z namiotami po lasach i nie spali w krzaczorach w parku narodowym. Po co w takim razie tyle tych wiat tu nastawiali? Na zawsze pozostanie to dla mnie tajemnica...
Się ciesz, że Wam nie kazali za bilety płacić, w końcu na terenie MPN-u już byliście. Nowoczesność - sesemesem można
W samym miasteczku zagladamy do muzeum mieszczacego sie w dawnym pałacu. Jako ekspozycja dominuje bron wszelaka, stare zdjecia okolic i paradne hełmy strazackie.
Jak przyjedziesz za parę lat to już wspomnienie może być - jak i po mojej szkole...
Na nocleg zatrzymujemy sie na lesnym parkingu za Wolą Niżna. Mam w tym miejscu troche irracjonalne obawy. Cztery lata temu wracalismy z Ukrainy skodusia, droga Komańcza- Tylawa. Byla chyba 3 w nocy, szosa ciemna i pusta. W skodusi ja, toperz i Piotrek z Andrychowa. Minelismy ten lesny parking i kawalek dalej na droge wyskakuje okolo 10 psów.
Bezpiecznie już jest Już ze 2 sezony nie widzę bacy i owieczek ani tam ani w Woli Wyżnej a to od tego stada były psy. Widziałaś jak bacówka juz zarosła.
Ruszamy ku Słowacji. Najmniej glowna droga na poludnie prowadzi przez tereny dawnych wsi Lipowiec i Czeremcha. Brody, zerwane mosty, pylisto-kamienista droga płynnie przechodzaca po bokach w płowe pola, gdzieniegdzie usiane pachnacym chwastem lub zmurszalym krzyzem.
Okazało się, że po Waszych śladach ostatnio sie poruszałem, choć trochę błądzić musieliście, bo ani brodów ani zerwanych mostów na tej drodze nie pamiętam ;-) Droga jeszcze jak dawniej: https://picasaweb.google.com/1047635...MaratonPrawie#
Piękne zdjęcie z noclegu na Wolę Niżną, Jaśliska i Ostrą