Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 121

Wątek: Jak postrzegam te góry i ludzi, po nich chodzących i w nich mieszkających...

Mieszany widok

Debiutant Roku 2015 Awatar tolek banan
    Na forum od
    07.2012
    Rodem z
    POZNAŃ

Domyślnie Odp: Jak postrzegam te góry i ludzi, po nich chodzących i w nich mieszkających...

Dzięki za przypomnienie mojej wycieczki z ubiegłego roku. Szlaki w tym roku były dość mocno rozmoczone , szczególnie w tych niższych partiach i zalesionych miejscach i trzeba było szukać "obwodnic" albo taplać się w błocie (to co tygryski lubią najbardziej )

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Domyślnie Odp: Jak postrzegam te góry i ludzi, po nich chodzących i w nich mieszkających...

Zaglądam z myślą, że będzie czekał tu kolejny odcinek, a tu cisza...

Szkutawy
    Guest

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Zaglądam z myślą, że będzie czekał tu kolejny odcinek, a tu cisza...
    Czasem człowiek się leniwy robi, a czasem jakieś inne rzeczy odrywają.... więc dziękuję Asiu za mobilizację, bo fakt faktem, że ciężko mi będzie w takim tempie skończyć przed kolejnym powrotem w Bieszczady.... który już za dni ... jedenaście ...

... Następny dzień... retorty były, jakieś drobne chaszcze były, ślady drapieżców były, widoki były, glina na obuwiu też jest i klimat miejscowy pod sklepem, więc czas na połoniny.... Paweł co to stempelki zbiera ...Wetlińską przywołał... a ja.... jakoś tak trochę nie bardzo chciałem... szczególnie latem... wszak stempelki można również gdzie indziej nabyć, a w zasadzie nabić (a ma ich imponującą ilość w trzech książeczkach)... i na szczęście tak się stało (dla mnie)....naroda trochę było, ale nie tyle co w niektórych częściach Bieszczadów przywoływanych przez Pawła...
    Ruszyliśmy na ... Bukowe Berdo.... tak to sobie wymyśliłem... czy dobrze, czy źle tego nie wiem.... dla mnie jedno z najpiękniejszych miejsc na ziemi... być może nie ta pora roku..... wakacje..... ale nie mogłem się oprzeć....
    Wyruszyliśmy z tego miejsca.....

1-DSC_3667 kopia.jpg

Po nie długiej chwili maszerowaliśmy w górę przez bukowy las....

1-DSC_3672 kopia.jpg

Grupa się rozstrzeliła i młodzieniec wbiegł w czasie ekspresowym... gdzieś tak 35 minut.... część w przepisowym czasie według szlakowłazów.... a kobitki zbierające po drodze owoce runa leśnego po czasie......po przejściu karłowatych jarzębinek wyłoniły się widoki....

1-DSC_3679 kopia.jpg

Można było w oczekiwaniu na niewiasty zapozować na tle chmur....

1-DSC_3688 kopia.jpg

... i na tle gór....

1-DSC_3684 kopia.jpg

... na rodzinnej fotce.... jak widać, jedni byli zadowoleni, a drugim w trosce o aparat przewijały się myśli z serii.... nie kręć tym obiektywem, bo jeszcze coś roz.......sz (czytaj zepsujesz )
    ... ale na szczęście po ostrym spojrzeniu, Ridol oddał fotopstrykadło i wszystko wróciło do normy....

1-DSC_3695 kopia.jpg

Można się było rozkoszować widokami, choć w oddali groźnie pomrukiwało....ale podczas tej kontemplacji nie wszyscy zapomnieli o środkach łączności.... nie ma to jak rozmowa telefoniczna i codzienny kontakt z zakładem pracy....w końcu się nosi ciemne okulary...

1-DSC_3736 kopia.jpg

... po dojściu kobitek, trzeba było wyjaśnić co tam widzimy i w którym kierunku, a młodzieży już pomału odbijało od dłuższego pobytu w jednym miejscu....

1-DSC_3742 kopia.jpg

.... więc trzeba było zmienić to miejsce.....

DSC_3719 kopia.jpg

.... i podziwiać wszystko z innej perspektywy....

1-DSC_3718 kopia.jpg

Szkutawy
    Guest

Dzień następny to wycieczka na Caryńskie. Przeszliśmy na drugi brzeg potoku zwanego Nasiczańskim, minęliśmy obozowisko harcerskie, a następnie mozolnie pod górkę, aż do przełęczy również zwaną Nasiczańską. Zapomniałem dodać, że wyszliśmy z Nasicznego. Na przełęczy dopadły nas widoki i można było na chwilę się zatrzymać....

1-DSC_3876 kopia.jpg

.... i popatrzeć tu....

1-DSC_3862 kopia.jpg

...tu...

1-DSC_3865 kopia.jpg

... tam za siebie....

1-DSC_3866 kopia.jpg

... i do przodu w głąb doliny Caryńskiego....

1-DSC_3867 kopia.jpg

Kiedy szliśmy tą drogą....

1-DSC_3907 kopia.jpg

... próbowałem przywołać dawne obrazy, ale jakoś wyobraźnia mi słabo pracowała. Dopiero kiedy stanęliśmy nieopodal cerkwiska można było doświadczyć czegoś wyjątkowego.... wtedy zagrała ta kraina...

1-DSC_3905 kopia.jpg1-DSC_3899 kopia.jpg1-DSC_3901 kopia.jpg1-DSC_3903 kopia.jpg

Szkutawy
    Guest

Można tam też było brodzić....

1-DSC_3893 kopia.jpg

.... i powłazić....

1-DSC_3911 kopia.jpg

Po południu zrobiliśmy jeszcze spacerek nad ten wodospad na Hylatym...

1-DSC_3932 kopia.jpg

... by popatrzeć na niego z bardzo bliska...

1-DSC_3926 kopia.jpg

.... można było poobserwować też to co lata...

1-DSC_3943 kopia.jpg

Wieczorem cała najstarsza trzyosobowa grupa mężczyzn udała się w odwiedziny do Pana Janka, który obecnie jest na emeryturze, a onegdaj trudnił się zrywką drewna. Powrót w godzinach około nocnych z tego spotkania z lewego brzegu Sękowca na prawy był strasznie wyczerpujący i karkołomny....

Na forum od
    11.2008
    Rodem z

...docenienia wymaga fakt, że jakiekolwiek wrażenia z powrotu zostały zapamiętane

Szkutawy
    Guest

Asiu ... Ty jak nikt inny potrafisz człeka na duchu podnieść...

Na forum od
    11.2008
    Rodem z

Mam nadzieję, że siły ducha wystarczy na dalszą relację :)

Szkutawy
    Guest

Ranek był słoneczny i pachniał upałem... troszkę wilgoci w powietrzu i suchość w ustach. Trzeba zająć się czymś konstruktywnym, aby echo poprzedniego wieczoru wybrzmiało gdzieś w swoją stronę. Wypatrywałem nadaremnie przez okno samotnej sylwetki, która wchodzi na zbocze jak co dnia i spokojnie sunie w stronę swojej pasieki. Widocznie panu Jankowi też było ciężko. Nie chcąc popadać w zbytnią melancholię i stagnujący marazm udaliśmy się na zbiór malin. Kiedy pojemnik był już pełny, wróciliśmy na późne śniadanie, a następnie udaliśmy się w drogę w kierunku Cisnej. Trochę dla zabicia czasu, a trochę aby niewidzący tej miejscowości mogli ją zobaczyć. Miejscowość jak miejscowość... przecież nie ma tam wielu szczególnych rzeczy. Zależy kto co lubi. Wstąpiłem do sklepu i kupiłem płyn, którym te maliny trzeba było zalać. Przy okazji zrobiliśmy przeróżne zakupy i zapakowaliśmy się do samochodu. Kiedy przejeżdżaliśmy przez Dołżycę przemknęła mi myśl, aby towarzystwu pokazać Łopienkę... może znane i nie raz odwiedzane, ale pamiętajmy, że w przeważającej mierze mamy do czynienia z ludźmi którzy są pierwszy raz w Bieszczadach, a turyści, którzy tam nie raz bywali pewnie też mają sentyment do tego miejsca.
    Na parkingu i w jego otoczeniu było dosyć tłoczno... wszak to wakacje. Najbardziej podobała mi się rodzinka z gromadką dzieci i z maluchem ze smokiem w buzi, który pokonał cały odcinek tam i jak się później dowiedziałem również z powrotem na swoich jeszcze bardzo młodziutkich nóżkach....

DSC_3957 kopia.jpg

Ruch jak na Marszałkowskiej.... choć chyba na niej nigdy w życiu nie byłem. Dotarliśmy do Łopienki, a kiedy towarzystwo podziwiało cerkiew udałem się na spacer po dolinie i okolicznych wzgórzach....

DSC_3965 kopia kopia.jpg

Zaleciało tam gdzie nie było już ludzi i z perspektywy dawnością.... ostatnio tak wspominaną....
    Wspominanie dawności....

DSC_3968 kopia.jpg

Po jakimś czasie czar musiał prysnąć, gdy zszedłem w dół , a tam ludzi, a ludzi... Nie wypadało nic innego jak zarządzić odwrót. Od wschodu zaczęło pomrukiwać . ... a kiedy byliśmy około trzydziestu metrów od samochodu rozpętała się nawałnica z grzmotami i deszczem okropnym.... Za bardzo nawet nie zdążyliśmy zmoknąć. Podczas tej burzy właśnie, piorun poraził śmiertelnie turystę na Tarnicy.
    Po drodze zajrzeliśmy do kościółka w Dwerniku...

1-DSC_3947 kopia.jpg

DSC_3953 kopia.jpg

1-DSC_3949 kopia.jpg

... i szczęśliwie dotarliśmy do Sękowca, a wieczorem udaliśmy się posiedzieć i pogawędzić na znany punkt ....

1-DSC_3832 kopia.jpg

DSC_3758 kopia.jpg

... podziwiając jak słońce chyli się ku ziemi....

1-DSC_3811 kopia.jpg

Bieszczadnik Awatar Gienia
    Na forum od
    05.2011

Czytam…oglądam i tęsknię….a przeca niedawno wróciłam…….. ech jo….

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)