admin napisal:
> Ja powiem szczerze jestem ZA. A dlaczego nie? Jeśli ludzie chcą
> przyjechać, zostawić gotówkę to dlaczego im nie pozwolić.

Na to ja powiem, ze inni ludzie z tego powodu nie przyjada wiecej w to miejsce i nie zostawia swojej gotowki. Moze warto Bieszczady promowac jako oaze spokoju, a nie tor wyscigowy?

> Przeciez nie jeżdżą po połoninach, a po drogach, które i tak sa
> w złym stanie z racji tego, że jeżdżą tam pojazdy pracujące w
> lesie.
A ja sie pytam, czy ktos z miejscowej wladzy ma jakis plan rozwoju tego regionu bez niszczenia jego walorow? Wpuszczanie na chybil trafil wszelkich imprez w srodek Bieszczad wskazuje na brak takiego planu.

> Ostatnio w Nowej Zelandii było ponad 1000 załóg.
> Patrzę przez pryzmat "miejscowych" - wiecie jaka to szansa?

Na co? Rozumiem, ze bieszczadzkie miejscowosci sa niedoinwestowane, ale zareczam, ze po tej imprezie liczba wizytujacych zachodniakow sie nie zwiekszy na stale, bo za rajdami ciagnie dosc specyficzna publika. Drogi sie nie poszerza, oczyszczalnie nie zwieksza przepustowosci. Rajd przyjedzie w te pagory i pojedzie, a ktos bedzie musial zaplacic za sprzatanie.
>A promocja?
Z tego co widze, Bieszczady sa np w internecie lepiej promowane niz np Tatry czy PuszcZa Bialowieska. A jak tam jest, kazdy widzi. I ta promocja dociera nie tylko do milosnikow rajdow.
Poza tym organizowanie offroadowych rajdow napotka w pewnym momencie opor lesnikow, ktorzy nie pozwola w nieskonczonosc demolowac lasow. I co dalej? Warto zaczynac od tej strony?
Mysle, ze pewien kierunek nadali juz wlasciciele stajni, survivalowcy, 'galernicy' (idee polskiej krainy wysnionej tez sie da sprzedawac na wescie) itd. Moznaby do tego dolozyc wyrypy narciarskie, ale nie narty zjazdowe, bo te zawsze przegraja z konkurencja z poludnia, obserwatorow zwierzat (to dosc czeste hobby za Odra). Cywilizacja dyskretnie ukryta w lasach i dzikich dolinach - to moze przyciagnac znudzonych zachodniakow na dluzej i dac kasy znacznie wiecej.

Derty

PS: galernikami nazywam wlascicieli galerii - zeby nie bylo jakich skojarzen niepotrzebnych:)