Tydzień nie zaglądałem do tego wątku, a tu proszę - takie ciekawe rzeczy się dzieją
Przede wszystkim - poległy 9.IX 1939 pod Rymanowem major Joachim von Ahlfen. Ustalenie pokrewieństwa z późniejszym komendantem Festung Breslau, gen.mjr. Hansem von Ahlfenem, powinno by moją działką, bo interesuję się historią walk o moje rodzinne miasto w 1945 r.Na pierwszy rzut oka jest to całkiem możliwe - obu panów dzieliła różnica 8 lat, a i miejsca urodzenia obu leżą blisko siebie (HvA urodził się w Berlinie). Sprawdzę, jak wrócę do "Heimatstadt" (bo teraz siedzę w Krakowie).
Dorzucę coś jeszcze w kontekście wojennej historii Rymanowa, ale z I, nie II wojny światowej. W wiedeńskim kościele kapucynów (tym, gdzie w podziemiach spoczywają habsburscy cesarze, cesarzowe i inne ważne persony tej familii) znajduje się m.in. pamiątkowa tablica, poświęcona poległym z austro-węgierskiego 13 Pułku Ułanów. Imiennie upamiętniono na niej oficerów, a liczebnie podoficerów i zwykłych ułanów. Poza poległymi w wojnie prusko-austriackiej 1866 są tam też nazwiska oficerów poległych podczas I w.św. Dwóch wymienionych oficerów poległo pod Rymanowem 7.V 1915 r.:
Major Michael R.[itter] v. Krasicki
Rittm.[eister] Karl Riedl.
Pułk ten stacjonował przed wybuchem wojny w Galicji (bodajże we wschodnim jej rejonie), stąd znajome polskie nazwisko Krasicki. Może to jakiś krewny Augusta Krasickiego, który ruszył na Wielką Wojnę z Leska i opisał to w znanych wspomnieniach? Niemniej dwu poległych oficerów tej rangi sugeruje, że w szóstym dniu od rozpoczęcia ofensywy Państw Centralnych pod Gorlicami była w rejonie Rymanowa jakaś całkiem spora potyczka. Rotmistrz Riedl mógł byc dowódcą szwadronu. Kim był Krasicki, pojęcia nie mam. Może w PSB trzeba sprawdzic?
Na wspomnianej tablicy jest jeszcze jedna beskidzka ciekawostka. 12.V 1915 r. pod Tyrawą Wołoską(obecnie pow. sanocki) poległ podporucznik (Leutnant) Leon R.[itter] von Sielecki. Kolejna ciekawostka do sprawdzenia dla miłośników walk z okresu I w.św. w tym zakątku Polski![]()

Odpowiedz z cytatem