Witam
Pokażcie miejsca w Bieszczadach gdzie trzeba zapalić " światełko pamięci" nie tylko w okolicach 1 listopada ale np. w sierpniu.
Dorota gdzie dokładnie jest ten głaz?
Tablice pamiątkowe spotkałem na Bukowym i Wysokim Kamieniu
Witam
Pokażcie miejsca w Bieszczadach gdzie trzeba zapalić " światełko pamięci" nie tylko w okolicach 1 listopada ale np. w sierpniu.
Dorota gdzie dokładnie jest ten głaz?
Tablice pamiątkowe spotkałem na Bukowym i Wysokim Kamieniu
Jak wracasz z cmentarz na Bukowcu w stronę parkingu, mijasz mostek, a potem dalej jakieś 100-200 metrów - nie potrafię dokładnie określić po lewej stronie jest kapliczka, a naprzeciw niej po prawej jest ten głaz. Trzeba dobrze się rozglądać, bo to nie jest przy samej ścieżce , ale za rowkiem. Byłam we wrześniu i widziałam, że jest to zupełnie zapomniane miejsce...
Jeśli chcesz poznać całą tę historię zajrzyj do Agaty Kazienko na Tarnawie (Noclegi u Agaty - Dom nad Roztoką - znajdziesz w necie). To ona była inicjatorką upamiętnienia tego miejsca.
Ja przyjechałam do Tarnawy dzień albo dwa po tragedii. Agata wszystko mi opowiedziała. To była grupa młodych lekarzy, chyba z Warszawy. Mieszkali na Rusinowej polanie. Nie mam pojęcia jak udało im się wezwać pomoc, ale pan Antoni Derwich jakoś na miejsce dotarł i ponoć przez godzinę próbował reanimować. Niestety bez skutku. Ciało zmarłego przewieziono do Tarnawy i złożono w jednym z domków letniskowych koło hoteliku (dzisiaj już nie istnieją - zostały rozebrane, lecz można jeszcze zobaczyć fundamenty).
To była na prawdę okropna tragedia... Osierocił żonę i dzieci...
Zawsze kiedy idę tą trasą próbuję wyobrazić sobie ostatnią drogę tego człowieka; wesołe rozmowy, dzień co prawda pochmurny ale nie pada, parking nie daleko...W perspektywie miłe popołudnie... A tu piorun z jasnego nieba i koniec.
Strasznie mnie ta śmierć przejęła. Ciągle o tym myślę, o tym i o jego żonie która była bezpośrednim świadkiem - szła tuż obok.
Warto czasem zapalić tam znicz...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki