Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
Zostawmy kwestię akcji DDD na chwilę z boku.
Jeśli sporadycznie korzystam z usług sklepów internetowych to chciałbym poznać metodę jak się ustrzec wpadki "przed" a nie "po"
dlatego zadałem pytanie "jak sprawdzać wiarygodność?"
Czy przed każdym zakupem zadawać na forum pytanie - co sądzicie o sklepie www.coś_tam_coś_tam.pl ?
Odpowiedź z pierwszej ręki bom już(!) z branży... chociaż innej
Wiarygodność sklepu internetowego to: czas "bytu" na rynku pod niezmienialnym brandingiem i NIP-em, oprócz sklepu internetowego dobrze gdy jest też sklep stacjonarny (powinien być wpis na stronie) lub możliwość zakupu na miejscu, duża różnorodność oferowanego asortymentu i producentów (chociaż może być to sklep wyspecjalizowany w konkretnej firmie lub produkcie). To główne! Jeśli to jest to nie należy się przerażać np. niższą ceną niż np. w sklepie producenta bo sprzedający może mieć upusty wynikające z hurtowego zakupu plus dodatkowe upusty wynikające z obrotu lub wyprzedaży (to wynika zaś z robionych czystek magazynowych, zmiany kolekcji, swojej polityki sprzedażowej, itp.).
Najlepiej według mnie to jest zakupić online i odebrać na miejscu (nie płaci się wtedy za przesyłkę).
Zwracać uwagę też na zapis OUTLET co ładnie opisuje Wikipedia "Są to kolekcje z ubiegłych sezonów, a także aktualne, zarówno w I jak i II gatunku, występujące często w niepełnych rozmiarach, lub zastępczych opakowaniach. Towar outletowy może również nie posiadać kompletnych metek oryginalnych (części lub wszystkich)." Widziałem sprzedawców oferujących outletowe wyroby z uszkodzeniami mniej lub bardziej widocznymi lub sprzedających całe partie wyrobów odrzuconych przez kontrolę jakości producenta. Ale są też z outletu wyroby całkiem dobre, ale trzeba je dobrze sprawdzać i podpytywać a nuż sprzedawca puści farbę (jeśli wie co sprzedaje).
Każdy sklep internetowy musi posiadać swój Regulamin i wcześniej warto go przeczytać jakie ma się prawa i obowiązki jako Klient :)
Dobrze gdy jest też możliwość zapłaty elektronicznej (taki sklep sprawdza wtedy też dostawca płatności elektronicznej np. Dotpay).
Warto przejrzeć zakładki: » Warunki i koszty dostawy » Polityka prywatności i cookie » O firmie » Regulamin » Kontakt >> Płatności
:)