Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Nauka języka ukraińskiego [wątek wydzielony]

Malkontent Roku 2009 Awatar Krysia
    Na forum od
    09.2006

Domyślnie Nauka języka ukraińskiego [wątek wydzielony]

Dziękuję!
    Kiedyś się może nauczę tych krzaczków, na razie bezskutecznie szukam nauczyciela. Niby po Akcji Wisła Ukraińców wysiedlili do nas, a nikt nie zna już na tyle języka, żeby nauczyć, kursów żadnych też nie ma w 200 tys. mieście...dziwne
    "...Lecz ja wrócę tu, będę w twoim śnie.
    Nikt nie zabroni nam śnić..."
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Domyślnie Odp: Historia Bieszczadów i nie tylko!

Krysia jak się chce można się samemu nauczyć przynajmniej liter, a słownik i kilka wyjazdów na Ukrainę sprawi, że opanujesz język w stopniu komunikatywnym. Zawsze możesz potrenować, bo w Płaju czasem są artykuły w oryginale.
    Marcin

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Cytat Zamieszczone przez Krysia Zobacz posta
    Dziękuję!
    Kiedyś się może nauczę tych krzaczków, na razie bezskutecznie szukam nauczyciela. Niby po Akcji Wisła Ukraińców wysiedlili do nas, a nikt nie zna już na tyle języka, żeby nauczyć, kursów żadnych też nie ma w 200 tys. mieście...dziwne
    No, niby na wielu uniwersytetach wydziały, katedry ukrainistyki lub chociażby lektoraty j. ukraińskiego są, ale zbyt mało jest ogólnodostępnych kursów. Ideałem byłoby, aby w ramach promocji rząd Ukrainy takowe organizował, bezpłatnie. Ale cóż oczekiwać od rządu, którego premier ukraińskiego nie zna, i nie za bardzo chce się go nauczyć Zresztą to, co napisał Marcins jest poniekąd prawdą. Wystarczy "krzaczki" oswoić, parę wyjazdów, a reszta pójdzie już gładko (przynajmniej jeśli chodzi o opanowanie języka w stopniu biernym, rozumienie pisanego i mówionego). Wszak - jak twierdzą lingwiści - istotnych różnic pomiędzy językiem polskim a językiem ukraińskim jest coś tylko 30%, 70% już na wejściu masz zatem z głowy

Pozdrawiam.
    Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?

Na forum od
    09.2006

Sęk w tym, że te krzaczki są najważniejsze, a jak się człowiek sam źle czegos nauczy to potem już nie wyplenisz. Rząd Ua to ma to w nosie, myślę, że rząd RP też ma w nosie np Polaków na Białorusi, więc mnie to nie dziwi, ale już Związek Ukraińców mógłby się zorganizować, a oni mi wprost powiedzieli-jak się zbierze grupa to będzie kurs. Czyli młodzi po prostu nie bardzo chcą się uczyć, szkoda.
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Krysia w każdym słowniku, rozmówkach i podręczniku masz alfabet, również na końcu każdego Rocznika Bieszczadzkiego on jest, więc jak tylko chęci będą to się go dobrze nauczysz.
    Marcin

Na forum od
    09.2006

Taaa, żeby znać byle jak to chęci wystarczą masz rację, ale żeby znać prawidłowo , a nie jako tako, to niestety ale samemu się nie da. Dużo prościej jest się nauczyć od razu dobrze, niż źle, a potem to źle spróbować zamienić na dobrze. Tak jak z jeździectwem-samemu też się nauczysz skakać przez przeszkody, ale w jakim stylu?A potem, żeby zmienić styl i skakać ładnie to lata świetlne mijają i czasem się nie da od złych nawyków wyleczyć, naprawdę.
    Bogdan Loebl

Ekspert Roku 2011
    Ekspert Roku 2010
    Forumowicz Roku 2009
    Awatar marcins
    Na forum od
    12.2005
    Rodem z
    Lesko/Rabe

Krysia nie filozuj. Wyglądasz na w miarę pojętną istotę, więc zapewniam Cię, że dwadzieścia parę liter przyswoisz w godzinkę, a może nawet trzy kwadranse
    Marcin

Bieszczadnik
    Na forum od
    08.2009

Ale popatrz, Krysiu. Mówisz, że w mieście 200 tys. i to z oddziałem ZUwP nie ma, a w takiej Kazimierzy Wielkiej (miasteczko w świętokrzyskiem trochę ponad 5 tys., gdzie Ukraińców to może ze dwóch przy dużej dozie szczęścia znajdziesz) jest:

http://www.zdz.kielce.pl/aktualnosci...ainskiego.html

I to finansowany ze środków unijnych. Ale faktycznie, opisany jako "pierwszy bezpłatny". Popytaj jeszcze u siebie.

Pozdrawiam.
    Ой, що в полі за димове? Чи то вірли крильми б'ються?

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez marcins Zobacz posta
    Krysia nie filozuj. Wyglądasz na w miarę pojętną istotę, więc zapewniam Cię, że dwadzieścia parę liter przyswoisz w godzinkę, a może nawet trzy kwadranse
    Moim dzieciom (nastolatkom) do nauczenia się cyrylicy wystarczyło kilka dni na Ukrainie i czytanie rozkładów, afiszy, reklam itd.
    Pokazałam im też czym cyrylica ukraińska się różni od rosyjskiej.

Ja znam ze szkoły rosyjski a z lektur słowacki i niestety w czasie pobytu na Ukrainie te trzy języki mi się bardzo mieszają.
    Rozumiem z 90 % tego co do mnie mówią ale ciągle próbuję mówić po słowacku.

B.

Bieszczadnik Awatar tomas pablo
    Na forum od
    01.2009
    Rodem z
    pod karpacie

Cytat Zamieszczone przez marcins Zobacz posta
    Krysia w każdym słowniku, rozmówkach i podręczniku masz alfabet, również na końcu każdego Rocznika Bieszczadzkiego on jest, więc jak tylko chęci będą to się go dobrze nauczysz.
    "Bukwy" łatwo przyswoić .A język z jego wymową i akcentem zbliżony do polskiego, chyba wg.mnie najbardziej ze słowiańskich.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)