Strona 26 z 31 PierwszyPierwszy ... 16 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 251 do 260 z 306

Wątek: Nasze wędrowanie po Bieszczadach

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Domyślnie Odp: Nasze wędrowanie po Bieszczadach

Jeszcze jedna relacja z wycieczki w tym samym rejonie. Długość trasy porównywalna, ale kolorystycznie i widokowo zdecydowanie bardziej bogata. Niebieska ścieżka na mapie nie pokrywa się z tą w terenie i chyba dobrze, gdyż przejście wzdłuż Jeziora Myczkowieckiego obfituje w dodatkowe atrakcje terenowe.

01 Mapa.jpg

Przesuwające się ciemne chmury nad zalewem budziły pewien niepokój. Jednak zachodni wiatr dawał nadzieję, że padać nie będzie.

02.jpg

Ruszyłem więc asfaltową drogą w kierunku Berda.

03.jpg

Minąłem wieżę o nieznanym mi przeznaczeniu.

04.jpg

A przy pierwszych zabudowaniach Zabrodzia, Berdo już się pięknie prezentowało.

05.jpg

Praktycznie przed każdym domem, widoczne są tablice z informacją o pokojach do wynajęcia.

06.jpg

A u podnóża Berda, ekskluzywny jak na Bieszczady, ośrodek Solinianka.

07.jpg

Po wyjściu na otwartą przestrzeń Pod Berdem, typowe dla Bieszczadów podczas jesieni, wspaniałe widoki z każdej strony.

08.jpg 09.jpg 10.jpg

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Przed wejściem w teren zalesiony, jeszcze rzut okiem w lewo na pasmo Berda.

11.jpg

Zaczęły się chwilowe atrakcje terenowe związane z ostrymi podejściami i stromymi jarami.

12.jpg 13.jpg

W gąszczu drzew i krzaków, ktoś zbudował sobie letnią „rezydencję”.

14.jpg

I tak dotarłem do plaży z widokiem na zaporę w Myczkowcach.

15.jpg

Dalej niebieska ścieżka poprowadziła mnie wzdłuż ośrodka ZHP Berdo.

16.jpg 17.jpg

Podczas wchodzenia na grzbiet Berda, trafiałem na zwoje przewodów elektrycznych zakończonych niebieskimi czujnikami, które były przymocowane do ziemi. Było kilka takich miejsc i nikt tego nie pilnował, a w związku z tym, nie miałem możliwości zapytać jaki jest cel badania tego zbocza.

18.jpg

Na grzbiecie trafiłem na fundamenty dwóch wież triangulacyjnych. Na jednym z nich, znajduje się dość czytelna data 22.V.1941 r.

19.jpg 20.jpg

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Pod koniec trasy, wyboista ścieżka zamieniła się w spacerową …

21.jpg

… aby następnie, zaserwować mi trochę ostrych skałek …

22.jpg 23.jpg

… i pożegnać mnie takim „straszydełkiem”.

24.jpg

Głęboko odetchnąłem z ulgą, gdy już mogłem z dołu popatrzeć na końcowy odcinek przebytej trasy.

25.jpg

A dalej to już asfalt, domki wczasowe i parafialny kościół w Bóbrce p.w. św. Piotra i Pawła w Solinie.

26.jpg

Widok na kolorową Plaszę, zakończył przyjemną i jednocześnie atrakcyjną wycieczkę .

27.jpg

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Tubylec

Poszukiwanie miejsca po cerkwi.
    Cerkiew to dużo powiedziane. W Bereżnicy Niżnej była nieco większa kapliczka.
    W 2009 roku wyglądała tak:
    P1010313.jpg

a na początku lat 60-tych tak:

DSC_0170.jpg

Tajemnicza wieża to nic innego jak tylko poprzednia oczyszczalnia ścieków dla m. Solina. Obecnie pracuje nowa zlokalizowana nad brzegiem Jeziora Myczkowieckiego.
    Ostatnio edytowane przez Marco Polo ; 22-11-2016 o 00:31

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez Marco Polo Zobacz posta

Cerkiew to dużo powiedziane. W Bereżnicy Niżnej była nieco większa kapliczka.
    W 2009 roku wyglądała tak:
    P1010313.jpg

a na początku lat 60-tych tak:

DSC_0170.jpg
    Dzięki za zdjęcia i czy możesz w przybliżeniu określić miejsce, gdzie się znajdowała ?. Na terenie wsi widać, że ktoś prowadził "wykopki", a fragmenty części metalowych leżą w różnych miejscach.

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2008
    Rodem z
    Tubylec

wycinek-1.jpg
    Myślę, że podczas następnej wizyty w Bereźnicy uda Ci się odszukać to, co pozostało po kaplicy.
    Jeśli chodzi o tajemnicze instalacje zauważone na Berdzie, są to elementy służące Geofizyce Toruń do badań geologicznych. Jest tego całe mnóstwo w okolicy Leska, Soliny - przy drogach (m.in. "brama " widoczna na jednym z Twoich zdjęć), po lasach, polach - niemalże wszędzie. Przy okazji firma skutecznie dewastuje drogi gruntowe i ścieżki.

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez Marco Polo Zobacz posta
    ... Jeśli chodzi o tajemnicze instalacje zauważone na Berdzie, są to elementy służące Geofizyce Toruń do badań geologicznych. Jest tego całe mnóstwo w okolicy Leska, Soliny - przy drogach (m.in. "brama " widoczna na jednym z Twoich zdjęć), po lasach, polach - niemalże wszędzie. Przy okazji firma skutecznie dewastuje drogi gruntowe i ścieżki.
    Jeszcze raz serdecznie dziękuję, za uzupełnienie mojej wiedzy na temat kaplicy w Bereźnicy Niżnej i innych nieznanych mi do tej pory faktów. Na temat "bram", które w tamtej okolicy widziałem w dość dużej ilości, to mogę podzielić się jedynie informacją, którą usłyszałem na zasadzie "jedna pani drugiej pani", że dotyczą one poszukiwań gazu łupkowego. Żadnego firmowego pracownika nie spotkałem w tych miejscach, więc nie mogę tej wiadomości traktować jako wiarygodnej.

Bieszczadnik Awatar Krytyk Ludowy
    Na forum od
    08.2013
    Rodem z
    Południowe rubieże naszego nieszczęśliwego kraju - Kraków

Znaczy, że tych resztek kaplicznych już nie ma. Bo w okolice tego cypla wlazłem przecież z gpsem gdyśmy opuszczali łąkę.

Czyli Geofizyka Toruń też...? Bo, żę Geofizyka Krakaów - to wiedzieliśmy...

Geo Toruń wsławiła się zamieszaniem przy poszukiwaniu g.łupkowego w lubelskiem.

Oby w Bieszczadach nikt nie dostał koncesji na taką rzeź bo to byłby koniec dla miejscowych.
    Ostatnio edytowane przez Krytyk Ludowy ; 25-11-2016 o 13:34

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Szczególnie dla tych, którzy lubią fotograficzne zagadki, dedykuję zbiorczą prezentację ze zdjęć zrobionych podczas pobytów w Bieszczadach w 2016 r. Dla ułatwienia dodam, że prezentacja obejmuje 21 tras zarówno w okresie letnim, jak i kolorowej jesieni. Całość trwa 22:38 minut, a z podanego linku jest możliwość pobrania pliku oraz odtworzenie go sobie na komputerze lub TV (zdecydowanie większa przyjemność podczas oglądania).
    https://drive.google.com/file/d/0B8d...ew?usp=sharing

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2016

Bajka i jeszcze raz bajka. Pozazdrościć i pogratulować, a przede wszystkim serdecznie dziękuję za tak wspaniałą relację, która nakręca mnie do następnych wyjazdów. W każdym zdjęciu widać rękę profesjonalisty ale ujęcie z sową jest rewelacyjne.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)