Strona 29 z 31 PierwszyPierwszy ... 19 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 306

Wątek: Nasze wędrowanie po Bieszczadach

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Nasze wędrowanie po Bieszczadach

Miło jest pośmigać wspomnieniami po tym zapomnianym miejscu . Te barwne punkty dodają szczególnego uroku, na tle zaśnieżonych połonin.

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Jeżeli nikt nie zgłosił problemu z możliwością odtworzenia poprzedniej prezentacji, to z większą śmiałością udostępnię następną. Tym razem jest to miejsce, które wywoływało historyczne refleksje. A będąc w pobliżu, postanowiłem odwiedzić również Zawóz, aby zobaczyć jak wygląda w okresie ciszy turystycznej i przy niskim poziomie wody w zalewie.

https://drive.google.com/file/d/1AFZ...ew?usp=sharing

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Krótka wycieczka po dwóch Jawornikach z elementami bieszczadzkiej jesiennej mgły, kolorów i błota. Błoto, szczególnie dało mi się we znaki w momencie podchodzenia w dość stromym wąwozie (2 zdjęcia 3:37 - 3:43 min.) prezentacji. Zaraz na starcie zauważyłem, że niby prosta i płaska droga, a nogi jakoś mi się dziwnie rozjeżdżają. Cienka warstwa mokrej gliny, która przyklejała się do podeszwy, a pod nią zmarznięte i twarde podłoże, powodowały utratę przyczepności. Cały "urok" tej ślizgawki poznałem podczas podchodzenia w stromym wąwozie, a szczególnie na 3/4 jego wysokości. Sytuację ratował kostur, który blokował nogę zakroczną, abym nie zjechał w dół i cienkie korzonki drzew wystające ze skarpy wąwozu. Ostatecznie, z prędkością ślimaka, dotarłem do bardziej poziomego odcinka, a dalej to już było fajnie .
    https://drive.google.com/file/d/1xpX...ew?usp=sharing

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Tym razem prezentacja z wycieczki na jedną z wielu w Bieszczadach Kiczer. Z odrobiną mgły, ale bez bliskiego kontaktu z błotem, a jedynie po śladowej porannej rosie i w pełnym słońcu . Ponownie składam podziękowanie jednemu z liderów forum, który kilka lat temu rzucił nieznane mi wcześniej hasło, Obersdorf. Pierwszy mój pobyt w tej „krainie”, z racji nieprzyjaznej aury, był bardzo ubogi, ale każdy następny, to już pełna radość i satysfakcja duchowa . Cisza, spokój i żadnego tłoku na szlaku, a jedynie WIG-ówka pozwalała zlokalizować miejsca dawnych zabudowań. Natomiast dorodne owoce zerwane z „plantacji” tarniny, gasiły pragnienie przez następne dwa dni.
    https://drive.google.com/file/d/1xWV...ew?usp=sharing

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Znowu fajne klimaty niezadeptanych Bieszczad. Coś zobaczyłem czego nie kojarzę, te opuszczone budynki gospodarskie ? to w tych Młynach ?
    I jednej sekwencji mi brakło tuż po pomniku greckiego bohatera, brakło mi cmentarza greckiego.
    Nie dotarłeś tam ?

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Coś zobaczyłem czego nie kojarzę, te opuszczone budynki gospodarskie ? to w tych Młynach ?
    To jest Liskowate i zabudowania dawnego PGR-u (takie odniosłem wrażenie). W jednym budynku funkcjonuje tartak.

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    I jednej sekwencji mi brakło tuż po pomniku greckiego bohatera, brakło mi cmentarza greckiego.
    Nie dotarłeś tam ?
    Dotarłem, dotarłem, nawet 2 razy tam byłem. Wspomniałem o greckim cmentarzu w relacji zamieszczonej w dn. 26.07.2016 r. Była ona bardzo lakoniczna merytorycznie, gdyż wycieczka była bardziej samochodowa aniżeli piesza . Kiczera 608 ukryta we mgle, a z nieba cały czas coś mokrego leciało . Przyznaję się jednak do pewnego niedopatrzenia, gdyż aż się prosiło, aby po pomniku, zamieścić kilka zdjęć również z cmentarza. Co niniejszym z pokorą czynię.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg

5.jpg 6.jpg

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Tym razem w pełnym słońcu i przy temperaturze ok. 25 stopni, zafundowałem sobie ponownie wycieczkę na Mosty 640. Wprowadziłem pewne modyfikacje, do poprzedniej trasy i przeszedłem grzbietem Bukowiny 588. Przejście aleją bukową po dywanie z barwnych liści i niezapomniany odgłos jaki się wydobywał spod butów (szur, szur, szur... ), pozostawił niesamowicie przyjemne wrażenie. Natomiast po wyjściu z lasu i przejście z Mostów do Łodyny, to już szaleństwo zmysłów, niby te same góry, ale co kilkaset metrów inny układ widokowy i ta kolorystyka . Piękne są te nasze Bieszczady!!.
    https://drive.google.com/file/d/13Ey...ew?usp=sharing

Debiutant Roku 2017

Na forum od
    06.2016

Nigdy tam nie wędrowałem, więc jak dla mnie zaskakująco dalekie i "górskie" widoki! Piękne kolory, wspaniała pogoda... Miałeś szczęście! Pogratulować!

Bieszczadnik
    Na forum od
    09.2016

Ech kolorki i krajobrazy, z każdą Twoją prezentacją Zbyszku żałuję,że nie dane nam było powędrować razem, tyle pięknych miejsc z takim przewodnikiem, toż to byłaby przygoda. Ale wielkie podziękowania, że znajdujesz czas i chęci żeby podzielić się z nami wrażeniami ze swoich wędrówek. Pozdrawiam

Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Przede wszystkim dziękuję oglądającym moje relacje, pod postacią prezentacji zdjęć, za podzielenie się wrażeniami z odbioru . Tym razem relaksacyjna wędrówka z elementami lekkiego chaszczowania. Do kapliczki w Zwierzyniu dotarłem tuż przed godz. 9, a do źródełka po wodę, już zaczęła ustawiać się kolejka. Również zatankowałem do pełna moich skromnych możliwości, natomiast panowie, którzy przyjechali po wodę, mieli całe bagażniki wypełnione baniakami 5-cio litrowymi. Wycieczkę zacząłem od przystanku i ruszyłem asfaltówką w kierunku elektrowni. Niby asfaltówka to żadna atrakcja, ale widoki na okolice, warte zobaczenia. Na terenie elektrowni zostałem grzecznie zapytany przez ochronę, czy mam pozwolenie na robienie zdjęć ?. Krótka i miła rozmowa zakończyła się tylko zakazem wstępu do budynku. Zrobiłem kilka zdjęć i poszedłem drogą w kierunku Średniej Wsi. A dalej, ciepło, słonecznie i kolorowo, cóż można chcieć więcej ?. Aby nie było zbyt długo tak "monotonnie", odbiłem w prawo, aby zmierzyć się z labiryntem dawnych dróg zrywkowych i chaszczami, a na koniec dotarłem do uroczego potoku.
    https://drive.google.com/file/d/19Lh...ew?usp=sharing

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)