Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Przedwojenne Bieszczady Gorgany i Czarnohora

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2006
    Rodem z
    Poznań/Szczecin

Domyślnie Odp: Przedwojenne Bieszczady Gorgany i Czarnohora

No, zdaję sobie sprawę że może być śliska. A pytam bo przedmówcy podpis sugerował że pracuje tam gdzie coś mógł by wiedzieć więcej :) Poszperałem w necie i faktycznie wszędzie piszą
    70lat od śmierci, ale tak jak mówisz Bartolometo - trzeba by się wgryźć w temat. No dobra, ale jeżeli ja kupiłem zdjęcie to chyba jestem właścicilem zdjęcia i mogę robić z nim co chcę,
    a wiek np 80lat od wykonania zdjęcia sugeruje że za dużo odbitek tam nie było....
    "There is no such thing like too much snow" - Doug Coombs

Domyślnie Odp: Przedwojenne Bieszczady Gorgany i Czarnohora

Cytat Zamieszczone przez Petefijalkowski Zobacz posta
    No, zdaję sobie sprawę że może być śliska. A pytam bo przedmówcy podpis sugerował że pracuje tam gdzie coś mógł by wiedzieć więcej :) Poszperałem w necie i faktycznie wszędzie piszą
    70lat od śmierci, ale tak jak mówisz Bartolometo - trzeba by się wgryźć w temat. No dobra, ale jeżeli ja kupiłem zdjęcie to chyba jestem właścicilem zdjęcia i mogę robić z nim co chcę,
    a wiek np 80lat od wykonania zdjęcia sugeruje że za dużo odbitek tam nie było....
    Jeśli kupiłeś zdjęcie przedwojenne, to nie znaczy, że wraz z egzemplarzem zdjęcia (odbitką), kupiłeś majątkowe prawa autorskie do tego zdjęcia.
    Takie prawa należą do autora zdjęcia, lub do jego spadkobierców przez okres 70 lat, licząc od końca roku, w którym ów autor zmarł (został uznany za zmarłego). Są jeszcze szczególne przypadki, kiedy np. autor pozbył się majątkowych praw autorskich sprzedając je trzeciej osobie.

Przykład: znany krajoznawca i wojskowy, miłośnik Karpat Wschodnich, autor słynnych przewodników po K.Wsch., Henryk Gąsiorowski wykonał od początku XX wieku do 1939 r. mnóstwo zdjęć w Karpatach Wschodnich. Wiele z nich było reprodukowanych w ostatnich latach, często nawet bez podania autorstwa (naruszenie autorskich praw osobistych). Ponieważ H.Gąsiorowski zmarł w styczniu 1947 r., a żyją jego bezpośredni spadkobiercy i ich odnalezienie jest stosunkowo proste, bez ich zgody jego fotografie będzie można publikować dopiero od 1 stycznia 2018 roku. Natomiast po tej dacie bez względu na ich zgodę należy uszanować jego osobiste prawa autorskie i takie zdjęcia podpisać.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)