Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Ponton na Solinie? + kilka pytań

Bieszczadnik Awatar delux
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    piekła,cieleśnie lubuskie, sercem Teleśnica i Terka .

Domyślnie Odp: Ponton na Solinie? + kilka pytań

Chyba nie mogę się wyzwolić z tematu ukochanej Soliny, własnie coś mi się przypomniało.płynąc wzdłuż lini brzegowej z dala od ruchliwych tras ,obserwowałem brzeg przez lornetkę,uwagę przykuł jakiś ruch na dzikim brzegu,podpłynowszy powolutku na najniższym biegu stwierdziliśmy w odległosci koło 15 m sporego....bobra który obrabiał w imponujących zębach ładną gałązkę,wpatrywaliśmy się zafascynowani tym widokiem dzikiego i płochliwego zwierzaka,szkoda że nie miałem aparatu pod ręką...opływając linię brzegową stwierdziliśmy sporo drzew zwalonych przez bobry,woda czysta ,widać ryby można popłynąć kajakiem ,rowerkiem itd... z towarzyszką na cało dzienną wyprawę..a jest gdzie pływać i co oglądać...polecam zagorzałym łaziorom czasami można coś zmienić ,Biesy to nie tylko góry... jest taka sławna piosenka ./Moim morzem jest Solina,kropelka w morzu innych mórz,wiatrem wiejącym od Werlasu, z Czerychorty i innych wzgórz...nie rozczuliłem się.... i zaraz bym płakał bo do czerwca jeszcze tyle czasu...
    Tak być nie może,bo tak być musi...

Bieszczadnik Awatar creamcheese
    Na forum od
    02.2012
    Rodem z
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez delux Zobacz posta
    .... i zaraz bym płakał bo do czerwca jeszcze tyle czasu...
    ...dasz radę, deluxie, dasz radę!! Pozdrawiam

Cytat Zamieszczone przez PiotrekF Zobacz posta
    Echhhh .... kapok jest obowiązkowy i podczas pływania jest obowiązek noszenia.
    Potwierdzę tylko jeszcze słowa deluxa : bardzo trudno pływa się pontonem podczas wyższej fali jak i również podczas silniejszego wiatru. Sądząc po pytaniach ... pierwszy raz , proponuję zatem pływać wzdłuż linii brzegowej (nabieramy 'doświadczenia', mniej wieje, zawsze bliżej do ...), można pooglądać dno i to co w wodzie się 'dzieje' lub na brzegu.
    Ponton nie jest najlepszym 'sprzętem' do pływania po otwartych wodach i możne być to skrajnie niebezpieczne w .... szczególnych przypadkach. przed warto rozważyć i taką .... możliwość

PF
    Cóż, na Solinie pontonem nigdy nie pływałem (raz rowerkiem) ale na innych jeziorach (mniejszych rzecz jasna np. Żwirownia Ostrów/Radymno) od wielu lat co sezon pływam. Zdarzało się, że przy dość dużym wietrze pływałem i pod wiatr jest ciężko, wiem, niemalże w miejscu się stoi cały czas wiosłując, jestem tego świadomy.

Noszenie kamizelki przez cały czas pobytu na pontonie byłoby zasadne tylko wtedy, jeśli bierzemy pod uwag samoistne wywrócenie się pontonu, co raczej nie jest możliwe poza jakimś huraganem... ale pewnie jak będę już miał kapok, to go założę, chyba, że będzie bardzo niewygodny, wtedy położę obok siebie "na wszelki wypadek". Bo aż takich fal, aby wypaść z pontonu, raczej na Solinie nie ma? Przynajmniej ja jak kiedyś pływałem rowerkiem to tylko troszkę czasem zabujało...
    Ostatnio edytowane przez feliks ; 09-04-2014 o 14:46

Na forum od
    02.2012
    Rodem z

Cytat Zamieszczone przez creamcheese Zobacz posta
    ...dasz radę, deluxie, dasz radę!! Pozdrawiam
    Dzięki za wsparcie...Ty przynajmniej rozumiesz moją NIEZMIERZONĄ MIŁOŚĆ DO BIESÓW...dostałem na lipca senatorium w góry ale...to nie są te góry...,24 dni, bezpłatnie zabiegi itd...a co ja zrobię? ano odmówię i pojadę prywatnie pełno płatnie w czerwcu w Biesy już drugi raz tak ..czy to jest normalne? pewnie nie ale w życiu piękne są tylko chwile...w Bieszczadzie

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2004

Cytat Zamieszczone przez feliks Zobacz posta
    Cóż,.... jak będę już miał kapok, to go założę, chyba, że będzie bardzo niewygodny, wtedy położę obok siebie "na wszelki wypadek". Bo aż takich fal, aby wypaść z pontonu, raczej na Solinie nie ma? Przynajmniej ja jak kiedyś pływałem rowerkiem to tylko troszkę czasem zabujało...
    Cóż .... masz swój 'rozum' to kieruj się nim, rozsądkiem też , skoro masz doświadczenia z mniejszych .... . na Solinie potrafią być ponad metrowe fale , wiem co mówię (piszę), przy całkiem przyjemnej pogodzie tyle ,że wietrznej . Po... wodzenia
    PF

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez delux Zobacz posta
    .. i zaraz bym płakał bo do czerwca jeszcze tyle czasu...
    Dla mnie to już tylko 50 dni:). Również nie mogę się już doczekać, a planów tyle, że głowa mała:).

Bieszczadnik
    Na forum od
    12.2010

delux wielu podziela Twój zachwyt Bieszczadami nie pomijając Soliny sol 24 08 11.jpgpolańczyk 2011.jpgpol keja tonie 2011.jpgsol.jpg na trzeciej focie tonie jedna z wypożyczalni w Polańczyku , jakieś dwa lata do tyłu

Na forum od
    12.2008
    Rodem z
    racjonalista.pl

Feliks,
    1. Teoretycznie powinieneś posiadać kamizelkę ratunkową nie asekuracyjną ale nie musisz jej zakładać. Ba, wg rozporządzenia
    (http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=...2161423&type=2) należy również posiadać:
    - koło ratunkowe wyposażone w nie tonącą linkę o grubości 8- 10 mm i długości 30m
    - odbijacze w liczbie odpowiadającej wielkości jednostki
    - jedną gaśnicę (jeśli jednostka ma silnik)
    - bosak
    - apteczkę pierwszej pomocy
    - pasy lub kamizelki ratunkowe w liczbie odpowiadające ilości osób na jednostce.
    To nie żart - w takim kraju żyjemy. Podejdź do tego zdroworozsądkowo: zabierz to dzięki czemu będziesz się czuł bezpiecznie na wodzie i nie przesadzaj z alkoholem.

2. Na naszych wodach śródlądowych metrowe fale to mit tak samo jak fiordy jedzące z ręki ale nawet trzydziestocentymetrowa i silny wiatr potrafi skruszyć ducha na gumowej łupinie. Potrafi być baaaardzo nieprzyjemnie i niebezpiecznie. Sam zaliczyłem kiedyś jazdę na wstecznym bo zwrot groził wywrotką.

3. Sprawdź prognozy pogody i spokojnie zaplanuj trasę.
    IMG_3635.jpg

4. Nie walcz z wiatrem - wykorzystaj go.
    IMG_3794.jpg

5. Jedź poza sezonem. To niesamowite uczucie mieć całą okolicę na własność.
    No chyba, że trafisz na autochtona :)
    IMG_3853.jpg

Na forum od
    02.2012
    Rodem z

3. Sprawdź prognozy pogody i spokojnie zaplanuj trasę...hmmm...jest tylko jeden problem, na Solinie nie da się przewidzieć pogody...która może się zmienić dosłownie w parę chwil czego doświadczyłem nie raz...

A z takich najbardziej trafnych prognoz, dostępnych przez internet, jaki serwis byście polecili?

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)