Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 1 2
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Makówka - 100 lat później

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Makówka - 100 lat później

Nasza trasa nie jest oznaczona żadnym szlakiem, idziemy na wyczucie przeskakując z dróżek na ścieżki, a czasem odwrotnie. Trochę polami, czasem lasami.
    To nie są tereny bezludne, wręcz przeciwnie. Można zobaczyć ciekawe budowle mostowe, które pokazują , że mieszkający tu ludzie chcą ułatwiać sobie drogę w pokonywaniu głębokich paryji.
    a , że pokonują je głownie pieszo , toteż obiekt nie musi być oparty na konstrukcji żel-betu.
    .

.
    Wieś Grabowiec Skolski do której idziemy to dziwna wieś, składa się z domków porozrzucanych na okolicznych górkach. Domy te nie są powiązane żadną siecią dróg.
    Mapa sugeruje , że jest to miejscowość turystyczna , wszakże zaznaczone są dwa wyciągi narciarskie. To taka zmyła. Trawersując zbocza widzieliśmy złom który kiedyś był może wyciągiem, ale nikt teraz tak by tego nie nazwał.
    .

.
    Na północ od Grabowca Skolskiego zaznaczyłem na mapie wzgórze o nazwie Makówka , które było naszym celem.
    Korzystaliśmy głownie z mapy wydawnictwa Ruthenus p.t. Bieszczady Wschodnie.

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Oglądałem dzisiejsze wiadomości i usłyszałem
    Ktoś krzyknął - bij Moskala ! - i poszli w bój
    Na wschodnich rubieżach giną kolejni ludzie. Nie do końca rozumiemy dlaczego i w jakiej sprawie ?
    A jak rozumiała to miejscowa ludność gdy na wzgórzach Makówki
    Маківка (гора)

trwały walki pomiędzy zupełnie obcymi wojskami Austro-węgry z jednej strony a Rosja z drugiej. Po środku Strzelcy Siczowi , bili się dzielnie i ginęli ludnie.
    Po bitwie obie strony ogłosiły zwycięstwo, to zupełnie tak samo jak teraz przekazują nam środki musowego przykazu. Wiadomości z Krymu - jedna propaganda mówi że ludzie zostali zniewoleni przez rosyjskich sołdaków ? , a druga mówi że wyzwolili się z pod panowania faszystów upowskich ?
    Zdjęcie przedstawia widok na odnowiony (zrekonstruowany) cmentarz poległych Strzelców Siczowych.
    .

.
    Prawie 100 lat temu bili się o własną niepodległość i co ?
    Piłsudski poklepał Petrule, aby potem sprzedać Ukraińców w traktacie ryskim. Czy i dziś nasz premier łaszczy się w stronę Kijowa , aby potem sprzedać za dobrą cenę za gaz ?
    Czy powtórzy ktoś wówczas pamiętne słowa ; -Ja Was przepraszam, Panowie. Ja Was bardzo przepraszam, tak nie miało być ?
    Ale zostawmy na chwilę historię i wróćmy na strome zbocza Makówki, zroszone krwią poległych żołnierzy. Ku ich czci postawiono w niepodległej Polsce cmentarz, na którym co roku odbywały się w okresie międzywojennym uroczystości z uczestnictwem władz oraz duchownych wszystkich obrządków , wszakże była to pamięć poległym Ukraińcom.
    Gdy po II wojnie światowej nastał ustrój szczęśliwości cmentarz ten został zniszczony i odszedł w niepamięć. Po co komu pamiętać , że Ukraińcy bili się z Rosjanami ?
    Ale czy można wymazać z pamięci to co naprawdę się zdarzyło ?
    Wiem , przynudzam tymi odskoczniami o 100 lat o tyłu, więc na zakończenie ciekawostka budowlana z serii "hydrozadka" znaleziona (sfotografowana) w sąsiedniej wsi Pszaniec.
    Co to jest i do czego służy ?
    A może ktoś już widział coś podobnego w Bieszczadach ?
    .

Bieszczadnik Awatar DUCHPRZESZŁOŚCI
    Na forum od
    10.2006
    Rodem z
    z brzozowego gaju na Podlasiu, obecnie piaski mazowieckie

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    (...)
    Co to jest i do czego służy ?
    A może ktoś już widział coś podobnego w Bieszczadach ?
    (...)
    .
    Drewniana rynna do przenoszenia wody. Jak to poprawnie nazwać - nie wiem? Ja podobne ustroistwa widziałem w kilku miejscach. W Bieszczadach - służy jako umywalnia przy studenckiej bazie namiotowej w Łopience z tym że jest podobne ale nie identyczne.
    U mojego Dziadka przy dworku (taka, ciut większa drewniana chałupa, tyle że z gankiem podpartym na czterech kolumienkach) była studnia z żurawiem (taka jak w Wołosatem). Trzy razy dziennie - któryś z braci mojej matki, musiał wyciągnąć kilkadziesiąt wiader wody. Tą wodę wylewał do koryta przy studni, a ona spływała identycznymi rynnami jakieś 120 m. do kamiennej krypy przy oborze. Po odejściu Dziadka do Niebieskiego Dworu, wujek w 1975 albo ze dwa lata później zlikwidował "starocie". Krowy musiały się uczyć pić wodę z rury żelaznej.
    Pozdrawiam
    DUCHPRZESZŁOŚCI

Szkutawy
    Guest

... kiedyś miałem okazję myć się i nabierać wody przy takim ustrojstwie.... prać jednak, nie prałem ... może nie było ono, aż na taką skalę, a raczej stanowiło namiastkę tej maszynerii.... w Kotlinie Kłodzkiej przy pewnej nieistniejącej już chatce było podobne konstrukcyjnie doprowadzenie wody z potoku..

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Twoja relacja jest świetna a dygresje są na miejscu. Sto lat to wydaje się dużo, choć patrząc codziennie na moją babcię która urodziła się ponad sto lat temu i cieszy się dobrym zdrowiem -to myślę czymże jest jeden wiek?
    Takie miejsca jak Makówka mogłyby być oazami spokoju, azylem dla zmęczonych cywilizacją ale pod warunkiem że polityka ich nie dotyczy. Dzisiaj tak niestety nie jest i nie wiadomo jak będzie.Rad bym jechać do Makówki ale czy warto ryzykować skoro i tu gdzie jestem można być szczęśliwym i żyć sto lat?

Szkutawy
    Guest

... don Enrico trzyma w niepewności... i może się to okazać reaktorem atomowym ....

Bieszczadnik Awatar komisaRz von Ryba
    Na forum od
    05.2008
    Rodem z
    dziki wschód

Czytając się zastanowiłem czy żołnierze polscy i ukraińscy walczyli kiedyś (w pierwszej połowie XX w) razem, po tej samej stronie?

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez komisaRz von Ryba Zobacz posta
    Czytając się zastanowiłem czy żołnierze polscy i ukraińscy walczyli kiedyś (w pierwszej połowie XX w) razem, po tej samej stronie?
    Ciekawe pytanie. Czy masz na myśli "wyprawę kijowską "?
    Jeśli się wczytać, to 9 maja odbyła się tam wspólna defilada wojsk polskich i ukraińskich.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)