Strona 1 z 2 1 2 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Bieszczady,od początku co i jak.

Mieszany widok

Question Bieszczady,od początku co i jak.

Witam, jestem nowy na forum oraz nie znalazłem działu typu "pytania" dlatego pisze tutaj.
    1.nocleg. Chodzi o domek ew, pensjonat do ok 100 zł/os.
    2.Przewodnik,ew. mapa jaką i gdzie ją kupić
    3.ciekawe miejsca, moge iść z przewodnikiem , może ktoś się zgłosi na ochotnika :P ( wiem, że kochacie bieszczady, ale niestety większość ludzi je niszczy i to jest niesamowicie przykre, lecz ja takim człowiekiem nie jestem.) owiane tajemnicą, lekką nutą strachu itd. opuszczone wioski. Oczywiście jak wspominałem, nie mam zamiaru niszczyć ich, nie naruszać tej aury która tam panuje.
    4.Co wziąć najpotrzebniejsze rzeczy
    5.Gdzie zjeść
    6. Ciekawi ludzie,z historią wiedzący dużo, o tym co kiedyś, było i się działo na bieszczadach. Interesuje mnie bardzo postać Edwarda Stachury, może znacie kogoś, kto go znał.
    7.Jakie szlaki turystyczne, gdzie są najlepsze widoki.
    8.na co uważać
    9. Przed jakimi miejscami mnie przestrzegacie.
    Chyba to wszystko , jest tego sporo, mam nadzieje że odpowiecie na te pytania.
    P.S jeżeli będą jakieś problemy z tematem, proszę o ingerencję moderów :P

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Bieszczady,od początku co i jak.

Bardzo dużo pytań o ogromnej rozpiętości tematycznej. Dodatkowo, bez wstępnego przygotowania się do tematu, czyli pełne lenistwo i oczekiwanie na jakieś "gotowce".
    Cytat Zamieszczone przez Parkowy Zobacz posta
    2.Przewodnik,ew. mapa jaką i gdzie ją kupić
    Myślę, że od tego musisz zacząć. Czyli pójść do sklepu z rozbudowanym działem turystycznym, pooglądać i kupić coś. Obojętnie, co. Np. mapę Compass Bieszczady 2014 a przewodnik taki, który ocenisz, że będzie "strawny" do poczytania. Sprawdź, czy uznasz za strawny przewodnik wydawnictwa "Rewasz".

6. Ciekawi ludzie,z historią wiedzący dużo, o tym co kiedyś, było i się działo na bieszczadach (=w Bieszczadach W.P.). Interesuje mnie bardzo postać Edwarda Stachury, może znacie kogoś, kto go znał.
    Stachura to człowiek, którego związek z Bieszczadami był raczej przypadkowy. To moje zdanie, a każdy ma swoje.

Przy okazji - jeśli myślisz na więcej niż jeden post pobyć na tym forum, napisz kilka słów o sobie, wpisz też w stosownej rubryczce skąd jesteś. Będzie nam wtedy łatwiej pogadać z Tobą. Pewnie odpowiedzi na Twoje pytania wkrótce się pojawią. Myślę, że więcej sensownych odpowiedzi otrzymasz, gdy i Ty będziesz więcej wiedział, o czym rozmawiamy, czyli np. po przeczytaniu kawałka przewodnika po Bieszczadach.

Szkutawy
    Guest

Hej Parkowy!....Witaj... jestem tu stosunkowo "świeży" i "młody"... ale...
    1. ... jedyny pensjonat w którym spałem w Bieszczadach to " Baza nad Roztokami" w Tarnawie Niżnej....spałem tam trzy, może cztery razy.... atrakcji bez liku ... szczególnie przy deszczowej pogodzie...cena 35 zeta od osoby...co kto lubi... ale są też droższe... nie wiem tylko, czy atrakcji jest tyle.... mi to odpowiada... dobrze tam się czuję...ostatnio nocowałem w domku w Sękowcu koło leśniczówki i za 40 zł od osoby ... dwuosobowym... i warunki jak dla mnie super.. są też tańsze o 5 zeta, ale i droższe...polecam...
    2. ...mapa to... Bieszczady W.Krukara... choć ostatnio zakupiłem Bieszczady ExpressMap.... laminowaną... tak pod deszcz...
    3. ...co kto lubi ... całe Bieszczady dla mnie są owiane tajemnicą i wszędzie jest fajnie.... gdzie się nie ruszysz jest gites... znowu kto co lubi... zależy...
    4. ... to zależy kiedy, gdzie, jak i co ma oznaczać ten wypad... ale tak wiele nie potrzeba.... generalnie i z pewnymi wyjątkami...
    5. ....można sobie ugotować, zjeść w knajpie, jakiejś gospodzie itd itp...
    6. ... tak na poważnie wszyscy ludzie są ciekawi i takich na pewno spotkasz ... jeśli będziesz chciał.... może jeśli jesteś wybredny to nie za pierwszym razem...ale są ... na pewno są....
    ... a odnośnie Stachury to nie wiem... ja tam wielkim fanem nie jestem... ale w w 82, a może 83 miałem okazję poznać jego matkę i sobie cały wieczór z nią pogadać....ale w Bieszczadach to nie było ...normalna kobiecina to była... swoją rację miała..... a syn.... co kto lubi....
    7. ....szlaki generalnie błotniste.. chyba, że susza.......najlepsze widoki na czerwonym....tym głównym... widokowym...na mapach są....ludzie też są....
    8. ... tak normalnie ... jak to w życiu... na burze i złych ludzi... ale ich w Bieszczadach dużo nie jest... tych złych, oczywiście....bo burze czasami są...
    9. ... do gawry nie wolno się pchać ...i za dużo nie pić jak chce się coś zobaczyć....
    ..... a tak w ogóle to poczytaj sobie trochę to forum, a dosyć sporo informacji wydobędziesz... tak pod swoim kątem.... pozdrawiam

Wojtek Pysz, po prostu chciałem się dowiedzieć kilku rzeczy, wiem też ze jest ogromna rozbieżność tematów, za to przepraszam.
    No jak więc chciałeś powiem kilka słów o sobie, jestem outsiderem, żądnym tajemnic, ciekawy historii wielu miejsc. Zajmuje się też urban exploringiem, ale to już w sumie jest dość oklepany temat i myśle, że każdy wie co to jest. Kocham zwiedzać, słuchać klimatycznych opowieści może i od zakapiorów, ale chyba każdy powie, że pomimo bajek które wymyślają (najczęściej) to się przyjemnie i z ciekawością ich się słucha. Jestem człowiekiem z charyzmą,pasją (mówią tak moi znajomi dalsi i bliżsi)kocham robić kawały, kocham się śmiać, interesuje się survivalem, ale to już bardziej na boku.
    Aha bym zapomniał, pochodze z okolic poznania, a dokładniej miasta Września. Mam nadziejęe, że dzięki temu choć troche będziecie mogli ze mną swobodniej rozmawiać. Tak masz też racje, jestem zielony w 100%. A co do Stachury, każdy ma swoje zdanie o nim.
    Przemolla, dzięki za rady.
    Ostatnio edytowane przez Parkowy ; 20-05-2014 o 23:24

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Aha bym zapomniał, pochodze z okolic poznania, a dokładniej miasta Września.
    W dziale "Edytuj swój profil" jest taki punkt "Dodatkowe informacje" a w nim rubryczka "Lokalizacja". Tam można wpisać "Września" i już nie jesteś bezdomny Dla mnie Września to bardzo ważna miejscowość. Była tam kiedyś fabryka najlepszych na świecie głośników. Chyba już nie ma... ?

A co do Stachury, każdy ma swoje zdanie o nim.
    Ja nie mam o E. Stachurze złego zdania. Czytałem prawie wszystko, co napisał i to z własnej woli i wyboru. Na pewno jego życie nie było usłane kwiatami, ale też nie było wzorem godnym do naśladowania. Pewne wydaje się być jedno - zbieżność losów bohaterów jego książek z różnymi ludźmi z Bieszczadów jest zupełnie przypadkowa i niezamierzona. Nazwa knajpy w Cisnej "Siekierezada" też jest tylko elementem dozwolonej fantazji właścicieli.

Myślę, że Bieszczady pierwotne, dzikie i tajemnicze trzeba zacząć poznawać od poznania dziejów pierwszych mieszkańców. Ich życia, ich dziejów, ich zwyczajów, ich zajęć, ich religii, ich cerkwi, ich tartaków, ich młynów. Potem dojść do trudnych czasów lat 40. XX w. A na koniec zająć się unikalną zbieraniną przedziwnych ludzi, którzy trafili tu w latach 50. i 60.
    Ale to jest tylko moje zdanie, każdy ma swoje
    Ostatnio edytowane przez Wojtek Pysz ; 21-05-2014 o 22:57 Powód: lit.

Mam jeszcze tonsilowskie sprzęty, łezka się w oku kręci. Pracowała tam połowa mojej rodziny, teraz już jej nie ma od dawna. Są ruiny przynajmniej były bo teraz same gruzy można spotkać, ma podobno powstać na miejscu fabryki jakaś galeria handlowa.
    Aha i jako ciekawostka powstał nowy tonsil ale to już chiny pełną gębą. Ale żeby nie robił się off-top :P.
    Będe słuchał waszych rad, mam ogromną ochotę chłonąć całą historię tych miejsc.
    OBYWATELE PISZCIE DALEJ, MÓWCIE WIĘCEJ, NADCHODZE :P
    P.s co do edycji profilu" nie masz uprawnień zeby edytować profil. konto nie zostało aktywowane lub aktywowane przez administratora".

diabel-1410
    Guest

Szukasz tajemnic więc może zamiast wybierać się w zatłoczone rejony GSB -połoniny- obierz na początek kierunek na Chryszczatą.Znajdziesz na jej zboczach takie ciekawostki jak miejsce po dawnym szpitalu UPA,potem warto spojrzeć lub przedtem na Jeziorka Duszatyńskie które są młode stosunkowo ale historia ich powstania może zainteresować.Następnie dolina górnego Sanu i wszystko co znajduje się po mniej cywilizowanej stronie Bieszczadów tzn od strony Ustrzyk Dolnych.Pozwoli Ci to na ominięcie wielu wycieczek na Połoninach a i ciszy zarzyć

Kolejny raz dzięki, napewno odwiedze te miejsca w najbliższym czasie. diable :P trafiłeś w mój gust, chce zaznać ciszy,nienawidze oklepanych tras, pełnych ryczących dzieciaków, jakie jeszcze miejsca byście polecali ;P

diabel-1410
    Guest

Ciekawe miejsca pytasz - a ja odpowiem Ci tak -poznaję te góry od xxxxxx lat i ciągle coś w nich znajduję nowego i nawet na znanych na pamięć szlakach znajduję coś nowego.I to za każdym razem.Uważam że aby poczuć te góry i ich czar wystarczy otworzyć szeroko oczy i ucha nadstawić a i do Rewasza zajrzeć i wybrać coś ciekawego.Bo dla mnie w Bieszczadach miejsc nieciekawych nie ma A i GSB swój urok ma ale najlepiej zimą kiedy pytam sam siebie i po jaką cholerę mi marznąć i brodzić w śniegu czasem po naście godzin jest piękny

Mam jeszcze tonsilowskie sprzęty, łezka się w oku kręci. Pracowała tam połowa mojej rodziny, teraz już jej nie ma od dawna. Są ruiny przynajmniej były bo teraz same gruzy można spotkać, ma podobno powstać na miejscu fabryki jakaś galeria handlowa.
    Aha i jako ciekawostka powstał nowy tonsil ale to już chiny pełną gębą. Ale żeby nie robił się off-top :P.
    Będe słuchał waszych rad, mam ogromną ochotę chłonąć całą historię tych miejsc.
    OBYWATELE PISZCIE DALEJ, MÓWCIE WIĘCEJ, ACZKOLWIEK NADCHODZE :P

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)