Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Jakżem rowerem z KIMB-u w Łupkowie wracał

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Jakżem rowerem z KIMB-u w Łupkowie wracał

Jako koniec części asfaltowej jadę sprawdzić, co jeszcze pozostało z kolejnej cerkwi.

W poziomie – jakby jej nie ubyło. Gorzej jest w pionie.

Przy cerkwi ciekawe zdjęcia z przeszłości Płonnej

Można - między innymi – zobaczyć, jak wyglądała kiedyś cerkiew

Wnętrze i widok na kawałek dalej

Jeszcze nie ma południa. Zastanawiam się, gdzie by tu jeszcze pojechać?

Pomysł przyniósł mi pewien drogowskaz, który zobaczyłem kilkanaście minut temu (Cerkwisko, cmentarz, Kamienne, 2,7 km).

I pojechałem. Ten fragment podróży był wymarzonym odcinkiem dla rowerzysty. Płasko, jak nie w górach, sucho, jak nie w dolinie po wielkich deszczach.

Po jednej stronie drogi pasły się krowy

a po drugiej kozy.

Na terenie dawnej wsi zobaczyłem jedno gospodarstwo i dwa domy letnie.

Kawałek wyżej, jeden rozsypujący się. Tu chyba mieszkali pracownicy wypału.

Jak we wszystkich dawnych wsiach – stare sady.

Powyżej obecnych zabudowań jest dawny cmentarz i cerkwisko.

Na cmentarzu zachowany tylko jeden stary nagrobek z żeliwnym krzyżem, a pod drewnianą kapliczką na słupku – kuty krzyż (być może) z dawnej cerkwi.

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta

Jeszcze nie ma południa. Zastanawiam się, gdzie by tu jeszcze pojechać?
    Gdyby to była jesienna pora, to miałbyś w zasięgu ręki przepyszne jabłka. Tak smacznych i soczystych, nie miałem przyjemności w żadnym bieszczadzkim zdziczałym sadzie jeść. Kapitalny pomysł ze zdjęciami i przybliżeniem historii tego miejsca. Podobnie jak wspaniały opis Twojej rowerowej powrotnej trasy.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Tereny, o których piszę nie są popularne wśród turystów. Dla leniwych oraz dla tych, którzy zapomnieli, gdzie położyli mapę, a nie znają jej jeszcze na pamięć:

Droga leśna z Kamiennego prowadzi dalej do Bukowska przez Nędze albo w stronę Morochowa przez Dziady. Wybrałem Dziady. Widok z Dziadów jest piękny, może tylko trochę za dużo wiatraków. Gdzieś nad Rymanowem już leje.

Tuż obok Dziadów jest góra Kuty z widocznym z daleka masztem

Skończyły się piękne polany i suche drogi

Zamiast brodzić po błocie, zdecydowałem się omijać drogę lasem. Pod względem błotności poprawiło się, pojawiły się natomiast nieprzyjemne dla rowerzysty przeszkody.

W takim przypadku piechur z plecakiem „kicnie” sobie górą. A biedny „biker” musi wykonać wysoki objazd górą albo głęboki objazd dołem.

Jak widać na mapce, zjechałem do Zawadki Morochowskiej. Od widocznego na mapce rozgałęzienia dróg do cmentarza i cerkwiska prowadzi droga w lewo. Aby dojść do cerkwiska, trzeba mocno wierzyć, że taka droga istnieje i konsekwentnie dążyć w pokazanym na mapie kierunku. O tej porze roku drogę wyznaczały ledwie widoczne wgniecenia trawy przez koła jakiegoś pojazdu terenowego. Po przejściu przez niewielki garbik ukazała się dolina potoku Matorga a za nią pomnik na cmentarzu.

Schowałem rower w krzakach i poszedłem pieszo w stronę widocznego na przeciwległym zboczu doliny pomnika. Po przejściu przez potok drogę zagrodziło mi wysokie ogrodzenie druciane, była w nim jednak przyparta drągiem bramka. Po dojściu w pobliże cmentarza okazało się, że to wszedłem za teren otoczony ze wszystkich stron siatką i wejścia na cmentarz stąd nie ma. A może gdzieś jest, tylko jak go znaleźć? Siatka była wysoka na ponad 2 metry i nienadająca się do wspinania się po niej. Ale oprócz przechodzenia górą, można jeszcze przepełznąć dołem.

Pomnik i cmentarz w Zawadce Morochowskiej

Cmentarz ogrodzony jest tak grubym łańcuchem, jakiego jeszcze nie widziałem.

Zawadka była ostatnim kamieniem milowym podczas mojego rowerowego powrotu. W Mokrem wjeżdżam już na asfalty i tak będzie do końca. Ostatnią miejscowością, przez jaką przejeżdżałem, był Poraż.

O tej wsi krążą liczne dowcipy, przeważnie bardzo głupie. Bohaterem większości z nich jest sołtys. Dowcipy są typu następującego:
    Dlaczego sołtys w Porażu postawił latarnię przed domem? Żeby córka miała blisko do pracy.
    Dlaczego w Porażu nikt nie ogląda meczów w telewizji? Bo sołtys kupił zasłony.

Odpowiedź na pytanie z drugiego dowcipu mogłaby również brzmieć: Bo wolą oglądać na żywo mecze Juventusa.

Dowcipy, jak to dowcipy, zazwyczaj są zmyślone. Autentyczny jest natomiast zamek w Porażu, zbudowany w 1928 roku przez Adama Gubrynowicza, zwany ostatnim zamkiem w Rzeczypospolitej.

Zagórz, pętelka się zamyka. Tutaj rower zostaje rozjuczony

I z tego parkingu odjeżdżam – już samochodem – na północ.

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    Po przejściu przez potok drogę zagrodziło mi wysokie ogrodzenie druciane, była w nim jednak przyparta drągiem bramka. Po dojściu w pobliże cmentarza okazało się, że to wszedłem za teren otoczony ze wszystkich stron siatką i wejścia na cmentarz stąd nie ma. A może gdzieś jest, tylko jak go znaleźć? Siatka była wysoka na ponad 2 metry i nienadająca się do wspinania się po niej. Ale oprócz przechodzenia górą, można jeszcze przepełznąć dołem.
    Popełniłem ten sam błąd. Z małą różnicą, gdyż wszedłem i wyszedłem z tego ogrodzenia również przez bramkę zamykaną na pętelkę z drutu. Natomiast w drodze powrotnej z cmentarza, wzdłuż łańcucha o ogromniastych ogniwach, była słabo widoczna droga, która przez mostek o lichawej konstrukcji, doprowadziła mnie z powrotem na łąkę.

Zawadka.jpg

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Cytat Zamieszczone przez zbyszek1509 Zobacz posta
    ...Natomiast w drodze powrotnej z cmentarza, wzdłuż łańcucha o ogromniastych ogniwach, była słabo widoczna droga, która przez mostek o lichawej konstrukcji, doprowadziła mnie z powrotem na łąkę...
    Bobry postarały się, aby nie było zbyt prosto dojść do cerkwiska i cmentarza w Zawadce Morochowskiej (w tle widoczny pływający "mostek o lichawej konstrukcji").
    Natomiast droga lasem na Kuty - jesienna poezja.
    I dodatkowo w załączeniu widok na Bieszczady z Żurawinki
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)