Przeczytałem linki zapodane przez Recona... są tam jakieś daty, ale bardziej skłaniają się one w stronę legendy... czytaj starej plotki, która ewoluuje latami od 1607 roku... takie jest moje zdanie... choć fakt, że za mało się wgłębiłłem w temat... mogę się mylić, ale można się doszukać też informacji, że nijaki Bal zwaśniony z Rosińskimi fałszywie oskarżył ich (jego) o zbrodnię na Kroguleckim... niby są zbrodniarze, którzy się do tego przyznali... a raczej byli, bo ich za to zgładzili, a nie Rosińskiego.... ale to jest w sumie taka dygresja, którą wyczytałem...póżniej Rosińscy się uspokoili... nawet w legendach... Są dwa herby Rosińskich... Ślepowron i Samson... tak więc, który do nich należy... do tych z Teleśnicy Oszwarowej, czy wcześniej Falowej ... jak ją nazywano...XVII wiek jest o tyle ciężki, że często nazwiska zmieniano, nadawano i przejmowano... gałęzie się rozszczepiały w różne części i czasami można się było doszukać czegoś na podstawie zawołania, jeśli takowe było... często herby też przejmowano ... czytaj kupowano... życie współczesne i zachowania ludzkie tak naprawdę niewiele się zmieniły... i teraz można się doszukać tamtych lat... tylko technika poszła do przodu...
Jeśli nie przejęli herbu, to stawiałbym na Ślepowrona, bo starszy, a Rosińscy wywodzili się z obrzeży Mazowsza, później Podlasia i Trok... tam byli notowani nieco później niż "legendy" z linków, a później po wywodach szlacheckich w stronę wołyńską... czyli ten kierunek... Rosińscy byli też notowani w Wielkopolsce, ale czy to gałęź rodowa ... nie wiem. Rodzina, która zerwała więzy i się oderwała od "macierzy" mogło też przyjąć samowolnie herb Samsona np od teściów, takie rzeczy się wtedy zdarzały...Zaczynając od środka to pewnika się nie osiągnie ... chyba, że przypuszczenia... Trzeba gdzieś dorwać ostatniego właściciela, jego brata, żonę... i po metrykach, księgach, aktach sądowych i wywodach mknąć powoli do przodu ... czyli do tego XVII wieku i wcześniej..... mknąć ... może nie takie realne określenie... inaczej to tylko znamiona legendy...ale ona też jest potrzebna![]()

Odpowiedz z cytatem
Zakładki