Kapelusznik, musisz trochę nam pomóc i skopiować te materiały na które się powołujesz, widzę też chęć u przemoli by do jakiejś "wiedzy" się dokopać. Więc "kopiemy" dalej...
Jakoś nigdzie Rosińskich w Teleśnicy Oszwarowej nie mogę się doszukać, pomijam wspomniane informacje o zabijakach z XVI wieku no i obecnie tam mieszkających w "Rosinówce", ale ci ostatni tylko się powołują na legendę związaną ze swoim nazwiskiem bez powołania genealogicznego.
Zakładam, że Rosińscy w XVI wieku byli szlachetnie urodzeni, bo występują w zapisach jako szlachta, to już w czasach późniejszych w spisach szlacheckich tego terenu już ich nie widać, nie widać też jako właścicieli . W latach 1780-1824 jako właścicieli Teleśnicy Oszwarowej wymienia się 1780r. - Sebastian Witkowski; 1785r. - M.Dziwulski, S.Witkowski, K.Leszczyński, J.Fredro; 1789r. - J.Fredro, K.Bukowski, M. I Fr. Leszczyńscy. W 1902 roku właścicielem tabularnym był Nusem Langsam. Znalazłem w spisie szlachty galicyjskiej Michała Rosiińskiego herbu Samson, ale nie w spisie drobnej szlachty na ziemi sanockiej.
Moja opinia.... wygląda na to, że jeżeli faktycznie przed wojną mieszkali Rosińscy we wspomnianym pałacyku to:
- nie zaliczali się do szlachty,
- nie byli też większymi właścicielami ziemskimi (ale musieli prowadzić jakiś większy biznes... bo niby skąd ten pałacyk?),
I na koniec mam największy dylemat, aż boję się to napisać... ale napiszę... czy w Teleśnicy Oszwarowej był pałacyk i czy mieszkali w nim przed wojną Rosińscy?