Wierzę Ci na słowo, że tak jest bo ja nigdy nie miałam okazji ani potrzeby korzystać z tej strony w takim zakresie, żebym musiała się logować. Zresztą - w tym wypadku genealogia pomoże w niewielkim zasięgu - bo jak już pisałam na przestrzeni XVI-XX wieku majątki przechodziły w Bieszczadach z rąk do rąk bardzo często, bardzo często kupowane a nie dziedziczone w wielu pokoleniach. Zamieszczając stronę bardziej chodziło mi o to, że gdyby Kapelusznik koniecznie chciał odnaleźć brakujące jeszcze ok. 150 lat do Rosińskich z legendy w historii Teleśnicy Oszwarowej to musiałby zaczac od tego jak, kiedy i od kogo rodzina Lenkiewiczów nabyła Teleśnicę.
a tu się akurat nie zgodzę. Rodzice Pawłusiewicza nabyli majątek Łęg od Roińskich właśnie - Łęg był częścią Teleśnicy Sannej. Bardzo prawdopodobne, że było to w okolicach daty budowy pałacyku w Sokolem właśnie. Pawłusiewicz wychował się w Łęgu więc myślę, że wiedział co pisze.
W internecie wiadomości jest całkiem dużo i szybko się je znajduje (chyba dłużej idzie pisanie posta) Czasami z małych strzępków informacji można złożyć całkiem dużą logiczną układankę. Mam nadzieję, że choć trochę Kapelusznikowi w poszukiwaniach pomogliśmy a w zamian on podzieli się z nami tym czego się jeszcze dowie - no i tym zdjęciem pałacyku, bo ja nigdzie nie znalazłam a jestem ciekawa. :))
...mam - tak przy okazji - wrażenie, że Kapelusznik już na forum bywał...![]()

Odpowiedz z cytatem