Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Wątek: Rosińscy w Bieszczadach

Mieszany widok

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Domyślnie Odp: Rosińscy w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez Kapelusznik Zobacz posta
    Co do moich poczynań na forum to nie wiem skąd wnosisz Asiu ale z ręką na sercu to mój debiut :)
    Witaj więc na forum :)) i nie poprzestań na debiucie :))
    Cytat Zamieszczone przez Tomek Zobacz posta
    Internety internetami, ale czasem trzeba się ruszyć sprzed monitora (...) trzeba się pofatygować osobiście i odsiedzieć swoje w czytelniach. Nie ma letko...
    Cytat Zamieszczone przez przemolla Zobacz posta
    ...moje zdanie w tym temacie jest takie, że nie ma tu miejsca na chaos, bo po prostu niewiele się osiągnie.... tak jak pisze Tomek....czas, czas i jeszcze raz czas, którego jest coraz mniej....
    Przyznam, nie za bardzo wiem o co Wam chodzi. Przecież NIKT tu nie twierdzi, że internet wyczerpuje temat. Wręcz przeciwnie. Ja na pewno - a myślę, że Recon również - za najbardziej wiarygodne również uznaję teksty jak najbardziej źródłowe. Ale za wartościowe uznaję również WSZELKIE informacje zamieszczone np w internecie w tematach dot. historii miejsc i ludzi. Jeśli jest w internecie zamieszczony dokument, opracowanie itp, w których podane są pewne informacje, często z podaniem źródła to nie podejrzewam z góry, że ktoś celowo wymyśla sobie nieprawdziwe daty i zdarzenia dot. niewielkiej wsi w Bieszczadach. Za równie wartościowe jak wszelkie dokumenty uznaję również wspomnienia ludzi. Często właśnie przekaz ludzki wypełnia prawdziwą treścią spisane suche daty. Więcej dowiem się z rozmowy na cmentarzu z ludźmi, którzy pamiętają tych co tam leżą niż z tabliczek nagrobkowych albo zapisów w księgach. Do czytelni w sprawie Rosińskich i Roińskich na pewno nie pójdę bo mi się nie chce i aż tak mnie temat nie interesuje ale mam nadzieję, że temat się Kapelusznikowi dzięki naszej tu pomocy nieco rozjaśnił i znalazł punkty zaczepienia w tej historii (wielowątkowej), w oparciu o które - jeśli zechce - może drążyć temat dalej. :)) Może część z tego co tu zamieściliśmy okaże się rzeczywiście przekłamaniem, a może nie.

...ale idąc Waszym tokiem myślenia, jeśli Kapelusznik zapytałby, w którym roku miała miejsce bitwa pod Grunwaldem nie mogłabym napisać, że miała miejsce w 1410 r. jeśli nie przeczytałabym w oryginale Kroniki konfliktu

Pozdrawiam. :))

Powsimorda h.c.
    Awatar Marcowy
    Na forum od
    09.1998
    Rodem z
    Zacisze

Domyślnie Odp: Rosińscy w Bieszczadach

Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Przecież NIKT tu nie twierdzi, że internet wyczerpuje temat.
    Łojć... A kto twierdzi, że ktoś tak twierdzi?! Podałem dwa linki do archiwów, które mogą pomóc w poszerzaniu wiedzy (notabene: sporo zasobów także mają zdigitalizowanych). NIKT tu NIKOGO pod karabinem nie pędzi

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)