Pytanie -o jaką dawność chodzi? O każdego z nas czy tak w ogóle? Ja do swojej nie mam potrzeby się cofać -patrzę do przodu i to, co przede mną się liczy. Jeszcze nie jestem na tyle stara, by chcieć wrócić do przeszłości. Z resztą nie chciałoby mi się przez wiele rzeczy znów przechodzić, jednak zadowolona jestem z tego co było i jak się żyło -wiadomo, jest cała masa rzeczy do wykreślenia i ominięcia szerokim łukiem ale bez tego nie bylibyśmy tym, kim jesteśmy, bo człowiek uczy się na błędach. Jeśli chodzi o jakąś inną przeszłość, inne czasy, w których w ogóle nie żyliśmy -o tym można pisać dysertacje zarówno za, jak i przeciw, w zależności od kontekstu, podejścia, perspektywy.
ps. Też kiedyś lubiłam Coelha, mam kilka jego pozycji. Mając naście lat przeczytałam różne jego książki. Z biegiem czasu to, co w nich pisał zaczęło mi się wydawać już oczywiste i poniekąd infantylne, mało odkrywcze więc nie sięgałam po niego więcej. A może warto? Ciekawe jakbym go dziś odebrała :)
Z takimi męczarniami intelektualnymi od kilku lat zmagam się z twórczością Fryderyka Nietzschego -nie mogę dobrnąć do końca jednej książki:) Gdy sięgam po nią po dłuższym czasie, czytam od nowa i znów przerywam (i tak w kółko). Raz czyta się lekko, raz trudno (w Prełukach czytało się lekko). Myślę, że Nietzsche też pasowałby do tego tematu wątku! Był idealistą, wierzył w idee i piękne wartości pokornego, cnotliwego człowieka. Stąd jego koncepcja ostatniego człowieka na ziemi -ostatniego pięknego, prawdziwego człowieka (nazywa go nadczłowiekiem -można spotkać się z wieloma mylnymi interpretacjami tego pojęcia). Przy tym wyśmiewał współczesne jemu społeczeństwo nazywając je społeczeństwem bez wartości, konsumpcyjnym, pustym. Czy coś się zmieniło w tej kwestii? Czy nie możemy tego samego powiedzieć dzisiaj? Więc jak to jest? Gdzie jest ta granica, skoro czytając książkę spisaną w drugiej połowie XIX wieku mam wrażenie jakbym czytała współczesną (pomijając, że tamtą mam przetłumaczoną na język staropolski, stąd trudność w czytaniu) -"Tako rzecze Zaratustra".

Odpowiedz z cytatem