Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Pierwszy raz w Bieszczady

Bzyku
    Guest

Domyślnie Odp: Pierwszy raz w Bieszczady

Polecany tutaj przewodnik i mapę zamówiłam przez internet na stronie www.rewasz.com.pl, towar odebrałam za dwa dni w paczkomatach. Przewodnik małego formatu, dużo cennych informacji. Mapa dodatkowo foliowana by dłużej służyła. Jestem bardzo zadowolona

Sterlicja
    Guest

Witam , my również w poniedziałek wybieramy się po raz pierwszy w Bieszczady :) Mam pytanie - jak wyglądają szlaki ( na początek pójdziemy tymi " Standardowymi" ) po ostatnich burzach i deszczach - czy są mocno rozmoczone , czy dużo brodów trzeba pokonać ?

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Brody? Jeśli planujecie łazić po parku narodowym to tam na większej kałuży już mostki budują :)

Sterlicja
    Guest

znajomi byli w ubiegłym tygodniu w okolicach Świętokrzyskiego Parku Narodowego - i sporo mostów i kładek po burzach uległo zniszczeniu i co rusz spotykali niespodzianki :) stąd moje pytanie :) Coshoo- na pierwszy raz to w parku chyba najbezpieczniej:) trzeba liczyc siły na zamiary :) a tam szlaki chyba najlepiej oznakowane :P pzynajmniej mam nadzieję :) już nie mogę się doczekać :)

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Pewnie, że tak! Bardzo dobre oznakowanie i jednoznaczność wędrówki -nie ma nawet takiej możliwości, by gdzieś się zastanowić czy a nóż tutaj powinno się skręcić w prawo lub w lewo. Jest po prostu tylko jedna ścieżka wiodąca pod górę :) Wynika to z faktu, że w Parku Narodowym nie ma wycinek drzew (a stare ścieżki zarastają). Miłej wędrówki!

Cytat Zamieszczone przez coshoo Zobacz posta
    Brody? Jeśli planujecie łazić po parku narodowym to tam na większej kałuży już mostki budują :)
    Jedyne problemy z wodą po drodze to chyba tylko na szlaku z Bereżek na Przysłup. Tam regularnie mostki są znoszone przez wodę.

Boise
    Guest

Czyli jeżeli chodzi o brody, to nie ma się o co martwić? A jak sytuacja wygląda w sezonie jesiennym?

Ja to mam tylko nadzieje, ze w Bieszczadach jest roslinnosc jak w Tatrach (mech na drzewach itp raczej zadziej spotykane zjawiska), bo Beskidy to nie moja bajka i dla mnie to krzaczory jak w kazdym lesie :).

Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.
    Akurat roślinność to jest trochę inna, także z powodu wysokości jej występowania. Znaczniej mniej jest drzew iglastych, za to to królestwo buka Kosodrzewiny raczej nie uświadczysz (nie raczej, a na pewno), a pod względem traw to połonin nie porównasz z niczym.

Cytat Zamieszczone przez Boise Zobacz posta
    Czyli jeżeli chodzi o brody, to nie ma się o co martwić? A jak sytuacja wygląda w sezonie jesiennym?
    No bez zmian. Najgorzej jest po zimie. Potem czasem naprawiają

Dziś odebrałem przewodnik i mapę :). Trochę go poprzeglądałem i muszę stwierdzić, że jest kiepski. Mam porównanie bo używałem dość aktywnie Tatrzańskiego przewodnika. Osobiście nie interesują mnie historie, a informacje praktyczne. Bo co z tego, że jest cała historia napisana, jak wycieczki są opisane na poziomie wpisu na blogu... brak map, brak informacji o ilości km, brak informacji o kolorze szlaków itp. W Tatrzańskim mam przy każdej wyciecze pokazane jak wyglądają wzniesienia poza poszczególnymi punktami, ile km jest łącznie oraz pomiędzy punktami oraz jest mini mapka pokazująca daną wycieczkę...

Znacie jakieś szlaki o stosunku widoków do trudności, które pozwalają wyjść i wrócić do tego samego punktu? Bo jak podjadę gdzieś autem to chciałbym do niego wrócić jeszcze , a z tego co czytałem autobusy w październiku nie będą tam kursować (tylko miesiące wakacyjne). Bo chyba każdy potrzebuje takich szlaków, a niestety z tego co widziałem przewodnik raczej opisuje tylko takie że zaczynają się w punkcie 'A', a kończą w punkcie 'B', który jest oddalony o praktycznie całe przejście...

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)