Mapa (z łac. mappa – obrus) – uogólniony obraz powierzchni Ziemi lub jej części (także nieba lub planety czy innego ciała niebieskiego), wykonywany na płaszczyźnie, w skali, według zasad odwzorowania kartograficznego, przy użyciu umownych znaków graficznych. Mapa stanowi podstawowe narzędzie badań i prezentacji wyników w historii, geografii i geodezji.
Tyle definicja a to uzupełnione o informacje, jakie są zamieszczone na mapie turystycznej jest wystarczające do poznania regionu, jaki się odwiedza. Po co kupowałes przewodnik, skoro nie interesuje Cię historia regionu? Oczekiwałeś informacji, jakie całkowicie dostarcza Ci mapa?
I to wszystko Ci na nic, jeśli nowoczesne urządzenia papu nie mają...
Skąd ja to znam??? Ale łazisz samemu i co najmniej połowa problemów z głowy.
Łał - GoogleMaps, panoramy sferyczne.
Użyteczne? Sam nie wiem. Panoramy zobaczę w realu jak się gdzieś wyskrobię. Ze zdjęć zamieszczonych w GM bądź Panoramio korzystam tylko na drugim etapie przygotowywania trasy - czyli trasę mam już wybraną a szukam jeszcze dodatkowych informacji, co moge zobaczyć na trasie. Z tego względu interesują mnie tylko zdjęcia obiektów - nic mi nie dają zebrane przez kogoś ślady jak również zdjęcia panoram.
Po to jest mapa (Α i Ω) aby móc zaplanować trasę. Przewodniki są dla tych, co nie potrafią mapy czytać albo chcą się więcej o terenie dowiedzieć - raczej nie dla Ciebie.
P.S. Trochę zrzędzę, ale właśnie zacząłem 5-ciodniowy tydzień pracy, a robota na 48-ce w weekend mi przepadnie...![]()

Odpowiedz z cytatem