Może i łatwiej w ikonkę...
Mi bardziej chodzi o to, że ta dzisiejsza, nowomodna elektronika potrzebuje sporo prądu aby działała. I o ile postęp w dziedzinie miniaturyzacji i tego, co jeszcze w telefonach można upchnąc poszedł do przodu to zasilanie zostało sporo z tyłu. Do tego jeśli doda się tych parę aplikacji jakie użytkownik zainstaluje, jeśli właściwie ich nie skonfiguruje to mogą próbować sprawdzać aktualizacje, telefon może próbować się aktualizować a działające w tle aplikacje będą obciążać procesor powodując szybszy zjazd baterii.
Czy wielu jest świadomych użytkowników smartfonów mających pojęcie ile aplikacji działa non stop w tle na ich fonie? Nie wiem jak Windows ale Android toi niezły śmieciarz jest.
Tej aplikacji nie znam (na Solida nie wchodzi ), pytanie - czy apka sama załącza GPS dla ustalenia dokładnej pozycji i SAMA go po ustaleniu wyłącza?
Przekazywanie stanu baterii - mało znacząca informacja skoro mocno eksploatowane baterie (w sensie często ładowane bez choćby rozładowania do sygnału - jakoś z praktyki nie wierzę, że nowego typu baterie nie mają efektu pamięciowego) przy większym poborze prądu (a tu jest i rozmowa i namierzanie pozycji) potrafią polecieć ze stanem na łeb na szyję.
Może i aplikacja użyteczna ale dopiero jak pojawią się lepsze źródła zasilania - i tego głównie dotyczą moje wątpliwości, jakoś wolałbym oszczędzać energię dla telefonu niż na takie bajery...