Pokaż wyniki od 1 do 10 z 64

Wątek: Konie z Morskiego Oka.

Widok wątkowy

Bieszczadnik Awatar Czarek pl
    Na forum od
    07.2006
    Rodem z
    Jaworzno

Domyślnie Odp: Konie z Morskiego Oka.

Bartolomeo, wiem,że jestem od tego by tłumaczyć na czym polega cierpienie koni na drodze do Morskiego Oka,jednak jak mam to robić jak usuwasz co chwile moje posty?Podam przykład,niejaki Gar napisał,że na wozie powinno być 14 osób,ja tłumaczyłem odsyłając na stronę fiakrów,że osób dorosłych może być 12 w górę i 15 w dół bez furmana,dzieci liczy się inaczej,usunąłeś mój post.Nie wiem dlaczego? To są ważne informacje w dyskusji.Kolejny przyklad i również Gar napisał,że idąc w góry tracimy energię tylko na dźwiganie plecaka,ciężar ciała się nie liczy,co jest oczywiście nieprawdą,wyjaśniłem grzecznie jak bardzo się myli,post również został usunięty.
    Napisałeś kiedyś,że nie czytasz tych postów tylko je usuwasz,podejrzewam,że tak było tym razem,dlatego proszę czytaj te posty,a zobaczysz,że zawierają wiele ciekawych informacji i może przekonasz się kto pisze tylko dla samego pisania,a kto chce coś ważnego przekazać.
    Poniżej raz jeszcze wrzucam tekst odnośnie badań koni i link do strony TPN.

W BADANIACH WYSIŁKOWYCH AD 2017 "WYSZŁY" PRZECIĄŻENIA!

Już nie tylko poprawnie wyliczone ekspertyzy animalsów dowodzą przeciążania koni pracujących na trasie do Morskiego Oka! Dowody przeciążenia koni pojawiły się również w ubiegłorocznych badaniach weterynaryjnych a wcześniej skutki występowania przeciążeń unaoczniły badania ortopedyczne koni wykonane w 2015 roku...

Dla osób, które nie mają specjalistycznej wiedzy z zakresu użytkowania koni, przedstawiam jako wskazówkę informację pochodzącą z książeczki autorstwa mgr inż. Zdzisława Hroboni „Użytkowanie i Chów koni” , wydanej w cyklu „Biblioteka rolnika praktyka”, (PWRiL, 1966 r.). W rozdziale Wytrzymałość konia (str. 5 autor stwierdza, że zmęczenie konia w czasie pracy objawia się przyspieszonym oddechem, silnym biciem serca oraz obfitym potem, pieniącym się w miejscach dotyku i poślizgu uprzęży. Zdrowy koń w stanie spoczynku ma 6-20 oddechów na minutę, 36-44 uderzeń tętna i ciepłotę ciała 37,5-38,5 stopnia. Podczas normalnej pracy tętno i oddech podnoszą się do 60-80 na minutę. Przy wysiłkach bardzo dużych , kiedy oddech i tętno dochodzą do 100, pracę należy BEZWZGLĘDNIE PRZERWAĆ I DAĆ KONIOWI ODPOCZĄĆ, GDYŻ DALSZE ZMUSZANIE GO DO PRACY ODBIJE SIĘ UJEMNIE NA JEGO ZDROWIU. .
    Jeśli chcecie Państwo poznać prawdę o reżimie pracy koni na trasie do w Morskiego Oka, to koniecznie przeczytajcie RAPORT z analizą i wynikami badań, jakie w swoim sprawozdaniu indywidualnym zamieściła lekarz weterynarii Bożena Latocha http://tpn.pl/upload/filemanager/B.Latocha%202017.pdf
    Gwoli wyjaśnienia: literatura branżowa, w tym podręczniki z zakresu hipologii na poziomie akademickim, uznają parametry powyżej 100/minutę za objaw przeciążenia - a gdy utrzymują się przez okres ponad 10 minut- trwałego przeciążenia konia roboczego (prof. Karlsen). Niestety, opinia jakoby badania wysiłkowe w ubiegłym roku wypadły świetnie, jaką 24.stycznia 2018 roku opublikował na swojej stronie TPN, nie jest do końca prawdziwa. Istota sprawy nie polega wyłącznie na tym, ile koni w dniu badania wykluczono z pracy, ale na tym, ile koni wycofano z trasy np. od 2012 roku. Statystycznie- grubo ponad ponad trzysta a nawet czterysta, chociaż od 2015 roku animalsi bazują wyłącznie na szacunkach, bo TPN odmawia nam udostępniania takich informacji, mimo posiadania przez nas opinii GIODO, że imię i numer paszportu konia nie stanowią danych osobowych...

Ostatnio edytowane przez Czarek pl ; 17-02-2018 o 17:43
    Nie zawsze trzeba mówić co się wie,ale zawsze trzeba wiedzieć co się mówi.
    Klaudiusz

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)