Ok, dzieki za cenne informacje. Ponieważ bedę poruszał sie w nieco innym rejonie sprawdzę jak to jest gdzie indziej. Cóż, map doskonałych nie ma i pewnie nie bedzie - róznią sie jedynie ilością błędów. Na obronę dla wydawców można wziąć fakt, iż mapy turystyczne skupiają się na szlakach, itp, a te generalnie sa dobrze odwzorowane na wiekszości map. ExpressMap jakoś bardziej mi się podoba bo ta mapa jest wyraźniejsza, bardziej czytelna i przejrzysta - nie zlewa się wszystko w jedno: szlaki ze ściezkami, drogi z poziomicami, itp, itd - szkoda że skala nie jest dokładniejsza, np. 1:40k. No i cieniowanie daje lepszy obraz terenu.
Jeśli chodzi o Hyrlatą to jest to mniej więcej tak jak na Emap, ale nie byłem tam baaardzo dawno, więc mogło sie cos pozmieniac. Droga z Roztok mniej wiecej by się zgadzała, natomiast z Lisznej urywa się przed Hyrlatą - wydaje mi się, że prowadzi ona na sam grzbiet, tym bardziej, że dawniej był tam wyznakowany szlak, coś a'la szlak bazowy. Na Hyrlatej będę 100% więc równiez sprawdzę.

>Przykład 1: szedłem stokówką od rabego do kołonic, po skręcie w prawo po ok >kilometrze "wchodzi" z prawej strony droga, ne laminowanej ta droga lezie gdzieś >w górę, co jest nieprawdą, w compasie jest tak jak w rzeczywistości.

To chyba wina skali, bo na obu mapach ta droga kończy się przy Przełęczy pod Jawornym - czyli jest zaznaczona mniej więcej dośc podobnie. Identycznie jest na mapie PPWK. Chyba, że ja patrze na inną drogę