Przeglądając mapę mapę z uwzględnieniem terenów wokół Bukowska, a szczególnie Bełchówki, zauważyłem jeszcze Ratnawicę. I tak sobie pomyślałem, że z racji niewielkiej odległości, można ją również zobaczyć podczas tej wycieczki. Czy ktoś tam był i może ma jakieś doświadczenia ?.
Bełchówka i Ratnawica.jpg
Osobiście z dużą rezerwą podchodzę do odczytu wysokości przez urządzenia tego typu, gdyż wielokrotnie zauważyłem, że pomiędzy tym co jest napisane na mapie, a tym co wskazuje urządzenie, zazwyczaj jest kilka a nawet kilkanaście metrów różnicy. Gdzie tkwi problem ? - nie wiem. Dla mnie, bardziej istotna jest dokładność lokalizacji miejsca stania. Jednak w październiku w 2018 r. zaskoczył mnie ponowny odczyt współrzędnych na Magurze 884 k/Smolnika, gdzie byłem w 2011 r. Zawsze, gdy to jest możliwe to zaznaczam dany szczyt stojąc na słupku wysokościowym. A tym razem okazało się, że słupek jest oddalony od tego samego miejsca o 65 m w kierunku S-E. Czyli niżej i gdzieś w krzakach. Czyżby to efekt przebiegunowania Ziemi ?.
W czerwcu 2017 r. idąc z Tokarni przez Wolę Piotrową i Karlików, postanowiłem zobaczyć cmentarz i pole walki zaznaczone na mapie. Jedynie co zobaczyłem to zarośnięty stawek i wzgórek oraz ślady po działalności bobrów. Nic więcej coby świadczyło o historycznym znaczeniu tego miejsca.
Karlików1.jpg Karlików2.jpg Karlików3.jpg Karlików4.jpg

Odpowiedz z cytatem