Wiem , że nikt nie lubi poprawiania ale Horynieckie to Nowiny nie Nowinki. Niwki to kolejna miejscowość na wschód od nich znana głównie ze stacji radarowej i właśnie wzdłuż ogrodzenbia tej stacji nalezy podejść do rogu południowego i szukać kapliczki na starym buku.
Takie z ostatniej niedzieli:
Kaplica Wniebowstapienia na Górze Oliwnej nad Nowosiółkami.
Jedna z nielicznych drewnianych kaplic kalwaryjskich. W środku obok innych obrazków portret młodej damy wygladający na przedwojenny (tak domniemam ) czy ktoś może orientuje się czyja to podobizna?
Sólca 005.jpgSólca 002.jpgSólca 004.jpg
Jednak jednym z powodów szwendania się po okolicy była kapliczka którą wypatrzyłem onegdaj na WIG-ówce . Kosztowało to troche przedzierania się przez krzaczory ale udało się. W sumie okazało sie , że znajduje się przy drodze do Huwnik nieco powyżej zaznaczonego na mapie punktu widokowego (na mapie Compassu oczywiście) . Nie mam wiedzy kto jest jej patronem , w środku krzyż procesyjny wyglądający na morowy (karawaka) tylko z półksiężycem w dolnej części.
Sólca 008.jpgSólca 006.jpg
P.S. Gdybyś potrzebował info ws. Krajnej daj znać wbrew pozorom (i mapie ) nie jest ją łatwo znaleźć mnie udało sie za drugim podejściem.
Zakładki