tą można znaleźć na bieszczadzkich mapach
ORL_9979h.jpg
tą można znaleźć na bieszczadzkich mapach
ORL_9979h.jpg
Tak , kończy się, ale nie zasób kapliczek , ale chęć i czas aby opisywać odszukiwanie ich.
Jakoś mam dziwne wrażenie piszę te teksty , sobie a muzom.
...
Tegoroczne poszukiwanie zagubionej kapliczki nie było łatwe, bo są wzmianki że istnieje, ale jakby jej nie było.
Sięgam w pierwszym kroku do ulubionej mapy.cz i .... nic - nie ma.
Kapliczka nazywa się "Pod Wiśnią Górą" i wiem, że jej należy szukać na górze o tej właśnie nazwie (to rejon Żyznowa - okolice Strzyżowa)
Sięgam po mapy papierowe i tez bezskutecznie.
Trzeba było zwołać pospolite ruszenie i w składzie 15-osobowym systemem tyraliery przeczesywać okolice tej góry
...
wis01.jpg
...
Akcja zakończyła się sukcesem i kapliczka została odnaleziona.
Nie muszę dodawać że nie prowadzi tam żadny szlak, ani jakiekolwiek inne oznaczenie, trzeba mieć czuja w lesie
Kapliczka jest dość okazałych rozmiarów (ponad 2 m) w formie wysmukłej piramidy
...
wi02.jpg
...
W środkowej wnęce dwie figury : Matki Boskiej i Teresy od Dzieciątka Jezus
Uwadze może umknąć zamykana studzienka u podstawy budowli z "cudowną " wodą
Kwerenda niewiele daje informacji o tej kapliczce
Jak nie dam rady w zdobyciu informacji to zwracam się o pomoc
Tym razem wybrałem autorytet w postaci autora pozycji "Leśne ślady wiary" i dowiedziałem się więcej
Zadowoleni z sukcesu odnalezienia zagubionej kapliczki udaliśmy się na pobliską polanę przygotowaną przez Lasy PaństwowePanie Henryku, dziękuję za zainteresowanie tematem, Z zebranych wieści: okoliczni mieszkańcy nazywają kapliczkę Wapieńka. Zbudowana jest przy źródełku (Wapieńko), którego woda miała/ma ponoć leczniczą, magiczną, uzdrawiającą moc. Z wody korzystali mieszkańcy. Znana jest historia kobiety (nie z okolicy, przyjezdnej), która chorowała na nowotwór, nabrała i piła wodę ze źródełka, a choroba cofnęła się. Czy ta historia jest gdzieś potwierdzona, nie wiadomo.
W czasach II wojny światowej miejsce wokół kapliczki i źródełka było ponoć ogrodzone i odwiedzana była przez żołnierzy, partyzantów .
aby skonsumować sukces wspólnym kociołkiem i kiełbasą z kija
...
wis03.jpg
...
a teraz czas na penetracje map w poszukiwaniu następnych.
Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 02-03-2025 o 21:15
Aktualnie 5 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 5 gości)
Zakładki