Dzięki Asiu !
Kopyśno to piękne miejsce. Mam na myśli jeszcze kilka , ale o tej nie pomyślałem
Dzięki Asiu !
Kopyśno to piękne miejsce. Mam na myśli jeszcze kilka , ale o tej nie pomyślałem
....może pociągów więcej niż w Zagórzu, ale głównie towarowych.... osobowe tylko w okresie letnim (z tego co się orientuję) i to też tranzyt.... mało tamtędy jeździ....a stacja była, bo się spaliła... potężna była i zabytkowa... mieszkańców wysiedlili... pijaki sikają po korytarzach.... a szczury po piwnicach....ze strychu to niebo widać....
Przy prezentacji kapliczki w Mołodyczu tyle się "nakłapałem dziobem", że mam nadrobiony pewien zapas w opisach. Tutaj nie będzie więc żadnego opisu.
Taką kapliczkę spotkałem gdzies w lasach Beskidu Niskiego w 1978 roku. Kto mi pomoże ją zlokalizować?
[QUOTE=Wojtek Pysz;157904]Przy prezentacji kapliczki w Mołodyczu tyle się "nakłapałem dziobem", że mam nadrobiony pewien zapas w opisach. Tutaj nie będzie więc żadnego opisu.
Taką kapliczkę spotkałem gdzies w lasach Beskidu Niskiego w 1978 roku. Kto mi pomoże ją zlokalizować?
/QUOTE]
.... zważywszy, że to zdjęcie trzydzieści sześć lat temu było zrobione... otoczenie kapliczki mogło ulec zmianie... jej zadaszenie i ogólny wygląd zewnętrzny... nie chcę strzelać, ale może to być w okolicach Hańczowej.... a może Królika Polskiego....
Ja obstawiam bardziej Królik Wołoski...i Wisłoczek...a konkretnie stawiam na kapliczkę kurierską :)
Ta kapliczka (zwana kurierską) prezentuje się teraz bardziej okazale.
A tak przy okazji, to we wspomnianej książce p. Marszałka jest ona błędnie zaznaczona.
.
Na północ od wspomnianej kapliczki kurierskiej, na polach dawnej wsi Wołtuszowej można wypatrzeć w krzakach deskę z napisem
.
.
Podążając dalej wzrokiem odnajdziemy urwany postument , a na sośnie wyrastającej ponad krzaczory ktoś przymocował miniaturkę kapliczkową, jako ślad przypominający.
Właśnie, ale o czym ?
Że tu było kiedyś ważne miejsce ?
Kto i w jakim celu postawił w tych polach kamienny postument ?
Nie znalazłem informacji o tym miejscu, może ktoś wie coś więcej ?
.
.
... coś tam słyszałem, że obecna kapliczka kurierska stoi nie tam, gdzie powinna.... może to o to idzie?
ten kamienny postument to pozostałość po kapliczce z Wołtuszowej. Spotkałam się z nazwą tej kapliczki jako "kapliczki beskidzkich kurierów". Może rzeczywiście nazwa została przeniesiona na tę kapliczkę "wilczą", która ocalała?
w opisie na tej stronie w piątym akapicie jest wspomniana kapliczka na drodze kurierów. Która?
http://www.beskidniski.org.pl/jaga-kora/trasa.php
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki