Pokaż wyniki od 1 do 10 z 233

Wątek: Zagubione kapliczki

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Zagubione kapliczki

Przyznaję się do winy, jako ojciec-założyciel tego wątku , że nie sprecyzowałem dokładnie słowa "zagubione"
    Pozostawiłem to Waszej interpretacji i cieszę się że odnajdujecie je tak jak zamierzałem.
    "Zagubione" nie musi oznaczać zapomniane.
    "Zagubione" bo trwające gdzieś poza cywilizacyjną urbanistyką, albo poza cywilizacyjną świadomością
    Jadąc na krótkie bieszczadzkie wypady często wybieram trasę przez Pogórze Przemyskie a dokładniej odremontowaną drogę przez Dynów i Starą Birczę.
    Dlaczego ?
    Bo to trasa wprowadzająca bezstopniowo w bieszczadzkie klimaty.
    Spokój na drodze pozwala zachwycać się widokami falujących pagórków i krętych serpentyn.
    Gdzieś w okolicy wsi Malawa droga przecina leśne tereny i w pewnym momencie wychodząc z zakrętu widzimy kapliczkę.
    .

.
    Ładna , zadbana, latem wykoszone chaszcze i posadzone kwiaty. Widać że ktoś troszczy się o nią mimo , że do najbliższych zabudowań sporo kilometrów.
    Często zatrzymywałem się przy niej na krótki odpoczynek, aż pewnego razu miałem za współpasażera kolegę forumowicza.
    Jak zwykle zatrzymałem samochód i pokazuję mu tą kapliczkę przekazując myśl, że coś ważnego musi być z nią związane jeśli jest otoczona taką troską
    On wstąpił do środka , aby po chwili gromkim krzykiem oznajmić
    -Mam !!!
    - Tu jest rzeźba znanego bieszczadzkiego twórcy.
    Pozostawiam Waszej spostrzegawczości odnalezienie który element wystroju wnętrza jest najbardziej bieszczadzki z racji swego twórcy
    .

.
    p.s.
    poświęciłem wiele godzin aby w sieci odnaleźć cośkolwiek o tej kaplicy . Bezskutecznie.
    We wspomnianej książce "marszałkowej" - jest 1-no linijkowa wzmianka
    Za każdą informację na temat tej kapliczki będę wdzięczny
    Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 14-12-2014 o 20:19 Powód: lepiej

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Domyślnie Odp: Zagubione kapliczki

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    On wstąpił do środka , aby po chwili gromkim krzykiem oznajmić
    -Mam !!!
    - Tu jest rzeźba znanego bieszczadzkiego twórcy.
    Pozostawiam Waszej spostrzegawczości odnalezienie który element wystroju wnętrza jest najbardziej bieszczadzki z racji swego twórcy
    Domyślam się, że po prawej stronie wisi dzieło bieszczadzkiego twórcy, Zdzisława Pękalskiego.

Jeżeli w tym wątku nie muszą być tylko zagubione kapliczki, to kilka zdań na temat zadbanej i dodatkowo znajdującej się tuż przy drodze, kapliczki z XIX w. Natknąłem się na nią podczas wracania z wyprawy, która przebiegała w wyjątkowo mlecznej scenerii. Wiele nagrzeszyłem podczas próby zrobienia ciekawego zdjęcia, gdyż współczesne wynalazki w aparatach fotograficznych, nie tolerują małych kontrastów podczas ustawiania ostrości. A gęsta mgła towarzyszyła mi przez większą część wędrówki. Dopiero gdy zszedłem niżej i już mniej było ciekawostek, mgła się rozwiała. Wracając asfaltem do punktu wyjścia, zobaczyłem zadbaną i pewnie często odwiedzaną kapliczkę o której później przeczytałem - "drewniana w konstrukcji zrębowej zamknięta trójbocznie i oszalowana nakryta jest dachem trójspadowym z wydatnym zadaszeniem wspartym od frontu na dwóch słupach. Jej dach zwieńcza baniasta wieżyczka na sygnaturką podbita blachą"

http://www.bieszczady.pl/Bezmiechowa?newsID=200

Kapliczka1.jpg Kapliczka2.jpg Kapliczka3.jpg

Mapa.jpg

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)