Strona 8 z 23 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 18 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 233

Wątek: Zagubione kapliczki

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Zagubione kapliczki

Podziękowania dla Wuki za piękną ilustrację słowną. Pytanie o leśnych głuszach pozostanie otwarte.
    .
    Ta konkretna kapliczka na Piotrusiu rzeczywiście stoi w leśnej głuszy.
    Trzeba mocno wytężać wzrok aby ją zobaczyć.

.
    Widać , że ostatnio otrzymała nowy wizerunek, znaczy nowe ściany, nowy daszek
    .

.
    Kto i w jakim celu zadał sobie tyle trudu aby postawić tu kapliczkę.
    Źródła mówią , że przed wiekami mieszkał w okolicy pewien pustelnik , mąż mądry i święty toteż coraz więcej osób przychodziło do niego po radę i pomoc.
    Bardzo lubiał pomagać ludziom, ale te tłumy niszczyły ciszę pustelniczą, stąd postanowił uciec ze swej pustelni i zawędrował na nikomu nieznane miejsce na górze Piotruś
    Tu założył nową kryjówkę.
    Na tą pamiątkę powstała w tym miejscu ta kapliczka
    .

.
    Dlatego we wnętrzu kaplicy umieszczony jest obraz tego pustelnika nazywanego niekiedy Janem Duklanem
    W ostatnich latach został on przez kościół oficjalnie uznanym jako święty.
    .

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Może dorzucę kilka fotek z okresu letniego i mam pytanie co ze żródełkiem , bo Kaplica stoi niby obok żródełka przy którym odpoczywał św. Jan z Dukli . Ja go nie znalazłem ,może dlatego że było sucho ,zlokalizowałem tylko żródło poniżej kapliczki zwane "murowana studnia" ale wyglądało to niezbyt zachęcająco , także spragniony się nie napoi raczej. Pozdrawiam! DSCF0822.jpgDSCF0824.jpgDSCF0826.jpgDSCF0835.jpg

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Obok kapliczki na Piotrusiu jest źródełko.
    Ja byłam w listopadzie to woda była.

Mam zdjęcie jednego kolegi - forumowicza zadumanego we wnętrzu tej kapliczki, ale bez jego zgody nie opublikuję :)
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 19-01-2015 o 01:19

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta

Mam zdjęcie jednego kolegi - forumowicza zadumanego we wnętrzu tej kapliczki, ale bez jego zgody nie opublikuję :)
    Dzięki za informacje , wybiorę się bardziej wiosenną porą zwłaszcza że to bardzo spokojne i przyjemne miejsce a przy okazji zachaczę o Ostrą i rez. Przełom Jaśiołki . Pozdrawiam!

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Basia Z. Zobacz posta
    (...)
    Być może jest tam to źródło z których czerpał wodę św. Jan Duklan
    Informacje historyczne mówią o trzech źródłach
    Trzeba będzie zbadać szukająć u źródeł

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Źródełko obok kapliczki jest okresowe, raz zdażyło mi się znaleźć w nim wodę, ale uratowała mnie, bo już miałem zamiar jeść resztki śniegu

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Trzy źródła powiadasz don Enrico, skoro trzy to mi się przypomniały właśnie źródełka nieopodal Runiny o których wspominałeś w swojej "słowackiej" relacji. Miejsce zwie się "Trzy Studniczki" , leży w pobliżu szlaku z siodła pod Dziurkowcem do Runiny ,jest zaopatrzone w tablicę info. z której wynika że małemu chłopcu w tym miejscu objawiła się Matka Boska a było to w latach dwudziestych międzywojnia.Po drugiej wojnie miejsce zapomniane, wraca do łask w latach dziewięćdziesiątych.Kapliczki na źródełkach gruntownie odremontowane a może raczej nowe , woda smaczna , próbowałem ze wszystkich. Powyżej źródełek na niewielkiej polance nowa "otwarta" Kaplica i także nowa dzwonnica. Bardzo dobry punkt na odpoczynek w trakcie wędrówki , blisko do Runiny. No i jeszcze kilka fotek:DSCF0247.jpgDSCF0249.jpgDSCF0256.jpgDSCF0259.jpgDSCF0261.jpg

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Slawek71 napisał :
    Miejsce zwie się "Trzy Studniczki" , leży w pobliżu szlaku z siodła pod Dziurkowcem do Runiny ,jest zaopatrzone w tablicę info. z której wynika że małemu chłopcu w tym miejscu objawiła się Matka Boska a było to w latach dwudziestych międzywojnia
    Tri studniczki powiadasz ; zaiste, jest to miejsce urokliwe i niezwykłe.
    Mało tu turystów zagląda, bo w Runinie ich nie ma, a z następnej najbliższej wsi pełnej turystów, czyli Wetliny trzeba iść daleko i pod górę.
    Ha, to nie jest wyzwaniem dla współczesnego turysty.
    Co za cholera !!! nie da się pojechać terenówą - a właśnie że się da - tylko trzeba nadrobić trochę kilosów.
    Może i dobrze, bo gdy znajdziemy się w tym miejscu możemy w spokoju szukać relacji z otaczającymi nas górami, porosłymi wiekową buczyną.
    Czy każda kapliczka musi być samoistnie okazała ? A ta na drzewie zawieszona ?
    .

.
    Nie wiem wędrowcze czy zwróciłeś uwagę na tą małą , niepozorną , zawieszoną na drzewie kaplnkę
    Z jednej strony zastanawiam się że tak uboga wieś jak Runina jest w stanie wystawić tak pięknie ocembrowane źródła. Zastanawiam się, bo po polskiej stronie nie ma zwyczaju aby wodne źródła cywilizować, a po słowackiej .....i owszem
    Może ma ktoś zdjęcia ucywilizowanych i opisanych ujęć wody chocby pod Dziurkowcem, albo na przełęczy Łupkowskiej ?
    Czy uważacie, że to jest dobry obyczaj , czy raczej niepotrzebny ?
    Ostatnio edytowane przez don Enrico ; 22-01-2015 o 21:52

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    Zastanawiam się, bo po polskiej stronie nie ma zwyczaju aby wodne źródła cywilizować, a po słowackiej .....i owszem. Czy uważacie, że to jest dobry obyczaj , czy raczej niepotrzebny ?
    Jak najbardziej dobry. Od zawsze lubiłem różnego rodzaju źródełka z ciekawym ocembrowaniem lub innym wynalazkiem. Również mi tego brakuje po naszej stronie.
    Ostatnio edytowane przez coshoo ; 22-01-2015 o 23:08

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Czy uważacie, że to jest dobry obyczaj , czy raczej niepotrzebny ?
    Mi to nie przeszkadza, dobrze gdy ktoś dba o takie miejsca , może tylko skala i rozmach tej dbałości trochę na wyrost ale pewnie prawosławni z Runiny mają jakiś plan związany z tym miejscem , mam tu na myśli jakieś częste uroczystości czy pielgrzymki i to chyba dobrze.Może coś na kształt naszych kaplic i źródełek związanych z kultem św.Jana z Dukli , "Na Puszczy" to miejsce wręcz masowe ale lubię tam latem wstąpić na mszę,"Złota Studzienka" pod Cergową też popularna a zarazem pełna uroku a Kapliczka na Piotrusiu to cisza ,spokuj i marzenie, także każdy się gdzieś odnajdzie. Bliżej Rzeszowa to np. Przylasek "Studzianka" ,też lubię choć latem tłumnie. Pozdrawiam!DSCF1649.jpgDSCF0109.jpgDSCF0824.jpgDSCF0338.jpg

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)