Pokaż wyniki od 1 do 10 z 233

Wątek: Zagubione kapliczki

Mieszany widok

Botak Roku 2016 Awatar asia999
    Na forum od
    11.2008
    Rodem z
    jakieś 73 cm od Tarnicy ... w skali 1:1.000.000

Domyślnie Odp: Zagubione kapliczki

Cytat Zamieszczone przez Dlugi Zobacz posta
    Znalazłem informację, że to jest wg badaczy św. Michał Archanioł przewodnik dusz. Ale podobie rzeźbionych jest więcej w okolicy
    Nie spotkałam chyba takich rzeźb np w Bieszczadach. Ciekawe czy wyszły spod jednej ręki. Takie trochę "mało radosne".

Z tą kapliczką mam miłe wspomnienia, gdyż nieraz patrzyłem na nią pomagając rodzicom przy pracach polowych na przeciwległym wzgórzu. Wtedy teren był mocno użytkowany rolniczo, wokół kapliczki tylko pola uprawne a tuż przy niej rosła wysoka, rosochata sosna. Z daleka przypominała palmę i stąd miejsce to u mnie nazywa się "kapliczka pod palmą"
    Może za jakieś trzy pokolenia nazwa przyjmie się jako zwyczajowa i przejdzie do historii :))))))

Bieszczadnik
    Na forum od
    10.2009

Wojtku - to jest studzienka z cudowną woda nieopodal kościółka p/w Znalezienia Krzyża Świętego i Pana Jezusa Ukrzyżowanego w Klimkówce (strasznie długa nazwa ). Parę lat temu podprowadzono wodę z tej studni do wybudowanej pod kościołem groty. Będąc tam napiłem się oczywiście a później przeszedłem przez potok Świętokrzyski, by jak za dawnych lat zaczerpnąć wody ze studzienki. Po otwarciu klapy ochota mi przeszła - pływające truchła żab i salamander. Sensacji żołądkowych później nie było - rzeczywiście cudowna woda
    Ciekawa jest cembrowina, nie pamiętam, czy teraz jeszcze jest taka. Przy cerkwii w Bałuciance jest takowa z opisem jako zabytkowa studnia postawiona z okazji zakończenia WW. Taką cembrowinę zlokalizowałem również w Rymanowie po drugiej stronie drogi na wysokości głównego parkingu, 2 nastepne w Posadzie Jaśliskiej - jak widac dość popularne więc nie rozumiem czego one nie zasłużyły na wzmiankę a ta z Bałucianki owszem?
    Cytat Zamieszczone przez asia999 Zobacz posta
    Może za jakieś trzy pokolenia nazwa przyjmie się jako zwyczajowa i przejdzie do historii :))))))
    Ta zostanie chyba tylko w mojej pamięci - jakiś czas temu dostałem info, że sosna została ścięta. I tak uprawy modrzewi mocno ją zasłaniały...
    Ale za to ochrzciłem swoją nazwą następną kapliczkę - Kapliczka Świętego Spokoju Położona w polach między Głębokim a Bartoszowem...
    Załączone obrazki Załączone obrazki

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

to jest studzienka z cudowną woda nieopodal kościółka p/w Znalezienia Krzyża Świętego i Pana Jezusa Ukrzyżowanego w Klimkówce
    Dzięki za przypomnienie, gdzie to 30 lat temu chadzałem.

O tę kapliczkę nie będę pytał, gdzie ona jest, bo sobie zapisałem

Kapliczka Bulandy stoi na pięknej polanie Jaworzyna Kamienicka w Gorcach. Ufundowana została w 1904 r. przez najsłynniejszego gorczańskiego bacę i znachora – Tomasza Chlipałę, zwanego Bulandą, który tutaj przez ponad 50 lat pasał owce i woły. Znanych jest wiele ludowych przekazów o tej kapliczce, jeden prawdziwszy od drugiego. Występują w nich skarby, węże, pioruny, czarodziejskie księgi i inne tajemnicze rekwizyty.
    Kapliczka jest najstarszym zabytkiem sakralnym na terenie Gorczańskiego P.N. Była kilka razy odnawiana, także z udziałem spadkobierców fundatora. Obok przebiega szlak turystyczny z Gorca na Turbacz, W pobliżu znajduje się tablica informacyjna, stół i ławki. Spod kapliczki wspaniałe widoki na Gorce, Beskid Sądecki i Beskid Wyspowy.

Moje pierwsze spotkanie z kapliczka miało miejsce w poł. lat 70., ale nie została po nim fotograficzna pamiątka. Zachowało się natomiast zdjęcie z drugiego spotkania. To rok 1980 a obok kapliczki moja żona.

A 20 lat później córka (niestety, cała kapliczka nie zmieściła się w kadrze).

I kolejne 10 lat później - obok kapliczki sam autor

Jaworzyna Kamienicka na mapce Gorców:

i na bardziej poglądowej mapie:
    http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom...a%20Kamienicka

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)