Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
On wstąpił do środka , aby po chwili gromkim krzykiem oznajmić
-Mam !!!
- Tu jest rzeźba znanego bieszczadzkiego twórcy.
Pozostawiam Waszej spostrzegawczości odnalezienie który element wystroju wnętrza jest najbardziej bieszczadzki z racji swego twórcy
Domyślam się, że po prawej stronie wisi dzieło bieszczadzkiego twórcy, Zdzisława Pękalskiego.

Jeżeli w tym wątku nie muszą być tylko zagubione kapliczki, to kilka zdań na temat zadbanej i dodatkowo znajdującej się tuż przy drodze, kapliczki z XIX w. Natknąłem się na nią podczas wracania z wyprawy, która przebiegała w wyjątkowo mlecznej scenerii. Wiele nagrzeszyłem podczas próby zrobienia ciekawego zdjęcia, gdyż współczesne wynalazki w aparatach fotograficznych, nie tolerują małych kontrastów podczas ustawiania ostrości. A gęsta mgła towarzyszyła mi przez większą część wędrówki. Dopiero gdy zszedłem niżej i już mniej było ciekawostek, mgła się rozwiała. Wracając asfaltem do punktu wyjścia, zobaczyłem zadbaną i pewnie często odwiedzaną kapliczkę o której później przeczytałem - "drewniana w konstrukcji zrębowej zamknięta trójbocznie i oszalowana nakryta jest dachem trójspadowym z wydatnym zadaszeniem wspartym od frontu na dwóch słupach. Jej dach zwieńcza baniasta wieżyczka na sygnaturką podbita blachą"

http://www.bieszczady.pl/Bezmiechowa?newsID=200

Kapliczka1.jpg Kapliczka2.jpg Kapliczka3.jpg

Mapa.jpg