Pokaż wyniki od 1 do 10 z 232

Wątek: Zagubione kapliczki

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Nowa Sarzyna

Domyślnie Odp: Zagubione kapliczki

Miejsce przepiękne. Warto dodać, że kapliczka ta jest bardzo stara. Widnieje już na mapach z początku XX wieku. Tu na mapie z 1903 roku, ale jest też na mapie austro-węgierskiej z 1901 r. Można zatem przypuszczać, że kapliczka powstała w XIX wieku. Może nawet to jest polska kapliczka...
    kapliczka.JPG
    Pozdrawiam Jano

Debiutant Roku 2016
    Na forum od
    12.2013

Jadąc z Rymanowa na Daliową za Królikiem W. po lewej stronie drogi przy starym trakcie rzuciły mi się w oczy bielejące ściany "Necowej Kaplicy" która jeszcze jakiś czas temu nie była taka biała. Wieczorem w drodze powrotnej zajrzałem coby sprawdzić co tam się dzieje , okazało się że kaplica jest w trakcie remontu czyli na tą chwilę nie taka zapomniana.Sciany wytynkowane i pięknie pobielone , nowy dach z nowym blaszanym pokryciem , drzwi i okienko boczne dopiero co wstawione , środek nie wykonczony ,zresztą z racji zapadającego zmroku niewiele mogłem dojrzeć przez to małe okienko. Kaplica prawdopodobnie z XVIII lub XIX wieku , gdzieś wyczytałem że to dziękczynna kaplica ufundowana przez mieszkańca Królika W. niejakiego Wiktora Neca ale nie wiem czy to prawda , może ktoś coś podpowie w tym temacie?DSCF2118.jpgDSCF2119.jpgDSCF2121.jpgDSCF2122.jpg

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez slawek71 Zobacz posta
    Jadąc z Rymanowa na Daliową za Królikiem W. po lewej stronie drogi przy starym trakcie rzuciły mi się w oczy bielejące ściany "Necowej Kaplicy" (...)
    Przypomniałeś mi jak to w ubiegłym roku chciałem dostać się z Jaślisk do Rymanowa. Pekanesów niet, okazje na stopa też nie pojawiały się , więc zarzuciwszy plecak ruszyłem starym traktem węgierskim ku celu.
    Słoneczko przygrzewało, więc i mnie było coraz cieplej. W Szklarach wpadłem na drogę asfaltową, a to nie jest zbyt przyjemne dreptać pod górkę, asfaltem przy słoneczku.
    Gdy już droga obniżyła się spadając do Królika Wołoskiego zacząłem intensywnie szukać potoku , którego chłodne płynące krople ukoiły zmęczone upałem ciało.
    Topografia wskazywała , że przed ruinami cerkwi powinien być potok, i rzeczywiście był. Z rozkoszą zrzuciłem odzienie i zanurzyłem się w 10-centymetrowej głębi.
    Ach ! co za rozkosz !
    Gdy już doprowadziłem się do stanu używalności ruszyłem w stronę cerkwi . Stała tam tablica informacyjna więc zacząłem ją z ciekawością studiować
    .

Jest tam mowa o wspomnianej wyżej przez Sławka71 kapliczki Necowej, ale nie to mnie zainteresowało , tylko ta wcześniejsza informacja o XVIII - wiecznej kapliczce , ledwie 200 metrów.
    Hej , przecież ja tam zażywałem kąpieli i żadnej kapliczki nie widziałem.
    Decyzja jest prosta - trzeba tam wrócić i odszukać .
    .

.
    Idę dróżką która przeskakuje przez potok i wychodzi na łąkę gubiąc ślad. Krążę wokół szukając punktu zaczepienia.
    Jest . Na brzegu łąki biegnie druga dróżka wciśnięta lekkim wąwozem
    W cieniu wielkiego drzewa schowała się niewielka kamienna kapliczka z umieszczoną we wnętrzu kamienną figurką pamiętającą na której czas wycisnął ślad
    .

.
    Idąc tą drugą dróżką prezentuje się bardziej wyniośle.
    To prawdziwie zagubiona kapliczka, choć stosunkowo niedaleko siedzib ludzkich
    .

.
    Ucieszony z odkrycia, podniesiony na duchu poasfaltowałem dalej do Rymanowa.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)