Jakoś tak zeszło, bo czas szybko leci... ale dalej do rzeczy...
Dotarliśmy do Odrodzenia. Kiedyś bardzo często odwiedzałem to schronisko, ale było to epokę nazad. Tam gdzie kiedyś było główne wyjście jakoś ruchu nie było, a wszyscy wchodzili na taras i z tarasu do środka. My spoczęliśmy na ławeczce koło huśtawki (nastrojów ? ) i obserwujemy. No w zasadzie ja tak zarządziłem, aby przekonać się co jest grane i patrzymy...

1-DSC_6780.jpg

Patrzymy nie tylko na widoki typowo karkonoskie, ale też na zwyczaje schroniskowe współczesne.... wchodzą nadal tarasem.... no to i my idziemy. Wchodzimy do baru, a tam też recepcja. Grzecznie ustawiam się w kolejkę i zagaduję do Pani, która donośnym głosem przywołuje zamówienie ósme, czy dziewiąte, że my tam dzwoniliśmy wczoraj i tak, a tak się nazywamy, a Ona, że ok i pokój 38, a jak się ktoś się wycofa to na jednej wersalce nie będziemy musieli spać. Nic się nie zwolniło, ale to przecież rodzina najbliższa, więc jakoś się nie pogryziemy. Zostawiliśmy plecaki w pokoju i jeden wzięliśmy. Ruszamy dalej, bo pora jeszcze wczesna. Idziemy na Śląskie Kamienie.

1-DSC_6793.jpg

... aż tu Czeski...

1-DSC_6799.jpg

... osiągnęliśmy Petrovą boudę zryunowaną do cna ... pozostały tylko murowane i kamienne części, ale widać, że są prowadzone jakieś prace, albo pozoracja... i powstanie nowy komercyjny obiekt. Lepiej zrobić zdjęcie polany niż budynku....

1-DSC_6794.jpg

Wyżej było gorzej.. śniegu więcej, a mokra kasza powodowała to, że czuliśmy się jakby człowiek stąpał po pustyni, albo nad Bałtykiem. Według pomiarów kijem śnieg miejscami osiągał 70 centymetrów. No i trafiło się ... zapadłem się, sięgając na dnie topniejącej toni... wyskoczyłem jak poparzony. Później było lepiej (znaczy wypadków nie było), ale buty wody nałapały po wręby.
Tak osiągnęliśmy Śląski Kamienie...

1-DSC_6810.jpg1-DSC_6816.jpg

... a z wysokości 1413 mnpm. było nawet widać Czub ...., ale Czub Karkonoszy....

1-DSC_6808.jpg

... i jeszcze spojrzenie podczas odwrotu....

1-DSC_6824.jpg

... aż niektórym żal tyłek ściskał....

1-DSC_6821.jpg

... po powrocie mogliśmy sobie popatrzeć jak życie tętni w kotlinie...

1-DSC_6851.jpg

...w Kotlinie Jeleniogórskiej....