Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Pytania praktyczne

Mieszany widok

Bieszczadnik Awatar zbyszek1509
    Na forum od
    04.2007
    Rodem z
    Gostynin

Domyślnie Odp: Pytania praktyczne

Cytat Zamieszczone przez przemolla Zobacz posta
    Kiedy chodziliśmy w pobliżu granicy z Ukrainą i wydawać by się mogło, że nikogo w pobliżu nie ma... zginęło mu z karty telefonii komórkowej nie tak mało kasy.
    To "pochwalę" się swoim doświadczeniem w tym temacie. Po zejściu z Caryńskiej w pobliże Koliby, wdałem się w relację z przebytej trasy z posiadaczem komórki obsługiwanej przez telefonię Plusa. Nie ograniczałem się w słowach ze swojej relacji, gdyż bez względu na czas rozmowy, koszt powinien wynosić 0,29 gr. Proszę sobie wyobrazić moje zdziwienie, gdy zobaczyłem ubytek ok.80 zł. na koncie. Ukraińcy kasują sobie zarówno od odbiorcy jak również i nadawcy za 1 min. ponad 4 zł.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2015

Pytania praktyczne :), jaka temperatura (mniej wiecej)panuje w takie upały na szlakach . W Tatrach troche chłodniej ze wzgledu na charakterystyke terenu (skała, śnieg miejscami) , a jak w Bieszczadach. Drugie pytanie , chodzi mi po głowie nocleg pod gwiazdami , przy okazji zachód i wschód słonca za jednym razem :), czy np. w okolicy Chatki taki nocleg na karimacie , bedzie zle widziany i odebrany przez kogokolwiek. ?

diabel-1410
    Guest

Upały w dzień są duże i nic nie zapowiada zmiany temperatur.Co do noclegu na karimacie pod gołym niebem na połoninie i ogólnie na terenie całego BdPN jest to zakazane i jak sądzę innej odpowiedzi na forum nie uzyskasz.Zawsze możesz nocować w Chatce i wyjść rano na wschód słońca.Powodzenia

Jaki fajny temat! W sam raz na moje potrzeby
    Więc dzień dobry!
    szykuję(my) się właśnie na pierwszą wycieczkę w Bieszczady w przyszłym tygodniu i mam pytanie o stan i ogólną "przepustowość" dróg w Bieszczadach. Będę jedynym kierowcą w samochodzie, jadę z Łodzi, czyli do Wetliny mam 450-500 km, zależnie od wyboru trasy a w internecie opinie są bardzo różne. Jeden znajomy mnie straszył, że siostra jego znajomego (...) taką trasę pokonywała 12h właśnie przez drogi już w podkarpackim. Czy ktoś może mnie uspokoić ewentualnie ostrzec, by faktycznie być przygotowanym na taki kurs? Czy naprawdę jest TAK źle, czy jednak w te 6-7h się człowiek wyrobi? Tak jak napisałem, kwaterę mamy "tylko" w Wetlinie.
    Oczywiście zakładam brak wypadków, korków nimi spowodowanymi itd. Tego się nie przewidzi.

Bieszczadnik
    Na forum od
    02.2015

Ja robie 386 km. z Myszkowa do Smereka w jakies pięć i pół godziny . Polecisz pewnie podobnie na Krakow , Tarnow i Jasło .Mysle ze te siedem godzin to minimum , zakladajac ze jazda bedzie bez szalenstw i bespieczna . Co do samego ruchu w Bieszczadach, od prawie szesciu lat nie mam zastrzeżeń, choc i tutaj sezon i dlugie weekendy dają juz o sobie znać. Mysle ze warto wyjechac wcześniej , i miec zapas czasu na postoje i podziwianie widoków, oraz odpoczynek przy tych upalach, bo klima nie załatwi wszystkiego :)

Dzięki za odpowiedź, raczej mnie uspokoiłeś. Nad wyborem drogi nadal się zastanawiam, bo mam też opcje jechać przez Kielce, trasa trochę krótsza ale drogi gorsze. Wyjazd dopiero 17, pewnie jeszcze w nocy kolo 3-4 więc jest czas

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Cytat Zamieszczone przez Grieftain Zobacz posta
    (..). Wyjazd dopiero 17, pewnie jeszcze w nocy kolo 3-4 więc jest czas
    I tu podałeś istotną informację, bo czas przejazdu mocno zależy od pory dnia. Jeśli się jedzie w godzinach "roboczych" to podane wcześniej 10 godzin nie jest niczym dziwnym.
    A wersja Piotrków - Kielce - Rzeszów - Sanok nie jest wcale taka zła.

Cześć
    To następne pytanie praktyczne :
    Czy po drodze z Terki Do Krywego przez Tworylne znajdują się jakieś żródełka celem uzupełnienia zapasów wody pitnej ?

Kronikarz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2015
    Awatar coshoo
    Na forum od
    09.2004

Cytat Zamieszczone przez edutm Zobacz posta
    Cześć
    To następne pytanie praktyczne :
    Czy po drodze z Terki Do Krywego przez Tworylne znajdują się jakieś żródełka celem uzupełnienia zapasów wody pitnej ?
    Idziesz dolinami więc wody nie brakuje.

Tia.. To jest odpowiedź typu : "tak, jest wysyp" na pytanie: czy są już grzyby?
    Ja nie pytałem o grzyby.
    Zerkając na ilość wejść na poszczególne wątki śmiało można powiedzieć o dziesiątkach tysięcy żywo zainteresowanych tematem aktywnego bieszczadowania i to niekoniecznie na Tarnicy czy połoninach. Liczyłem na odpowiedź typu : ok 200m przy zejściu z przełęczy pod Tarniczką w stronę Krzemienia czy też około połowy zbocza Krzemienia trawersując w stronę Kopy Bukowskiej , po lewej stronie od szlaku.
    Świadomość pewności źródła wody pitnej wielu osobom zaoszczędziła by dylematu w te upały czy wziąć po 2 litry na głowę czy po 4 litry ( a z plecakiem, w pełnym 20 kilowym rynsztunku, to jak wszyscy wiemy różnica 2 kilo jest znaczna)
    I nie chodzi o strumyk tylko o miejsce z którego ów strumyk bierze początek :)

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)