Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 1 2 3 4 5 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Nowy dział z ograniczonym dostępem

Mieszany widok

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Domyślnie Odp: Nowy dział z ograniczonym dostępem

Próbuję od paru dni zrozumieć o co chodzi z tym wątkiem i nadal wiem niewiele. To co już wiem to to, że na tym forum nie powinno się pisać otwartym tekstem o tym, co myśli się o banderyzmie, i pewnej zbrodniczej formacji zbrojnej.
    Jako, że temat który chcę poruszyć może być postrzegany(niesłusznie) jako polityczny, to umieszczam go w wątku dla pieniaczy. Temat stary jak sąsiedztwo Polaków i Rusinów czyli; gdzie we wczesnym średniowieczu była granica między plemionami wschodnio- i zachodniosłowiańskimi. Na własny nos, to granicę między naszymi i mniej naszymi lokowałem kilka mil za Lwowem. Moje intuicyjne przypuszczenia potwierdziła mi kiedyś pewna oczytana Ukrainka mówiąc mniej więcej tak;
    -Lwów założył ruski książe, który wracając z Krakowa na Ruś zatrzymał się po drodze w miejscu, które bardzo mu się spodobało, więc postanowił założyć tu miasto.
    Polacy raczej nie kwestionują tego faktu, chodzi jednak o to co było wcześniej. Historycy ukraińscy podają ,że granica przebiegała wzdłuż Wieprza i Wisłoka z tym, że są tacy co lokują ją pod Krakowem a już na pewno oparta była o Dunajec aż do jego ujścia. Gdyby temat dawnej granicy był palący i gdyby rozstrzygać go mieli narodowcy polscy i ukraińscy, to zapewne w ruch poszłyby sztachety ze płota.
    Bardzo odpowiada mi wersja prezentowana przez językoznawców, jednym z nich jest Jerzy Nalepa. Okazuje się,że literatura naukowa dotycząca tematu jest bardzo bogata a z lektury można dowiedzieć się, że plemiona zachodniosłowiańskie-prapolskie, zasiedlały tereny nad górnym Bugiem i Dniestrem a od południa za sąsiadów miały Wołochów. Warte podkreślenia jest to, że historyczna toponomastyka rozstrzyga zagadnienia, których nie mogą wyjaśnić żródła historyczne czy archeologiczne.
    Żeby nie przedłużać rzeknę, że Rusini znależli się na interesującym nas terenie dość póżno. Kiedy to było, tego jeszcze dokładnie nie wiem ale coś mi się zdaje, ze miało to związek z Mongołami(Tatarami).

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

[QUOTE=partyzant;162178]Próbuję od paru dni zrozumieć o co chodzi z tym wątkiem i nadal wiem niewiele.

Myślałem, że to jest właśnie wydzielony wątek, w którym można swobodnie się wypowiadać, do którego mają dostęp nieliczni, Przemola mnie w tym utwierdził. Jeżeli jest inaczej, to przepraszam szanowną koleżankę.
    Bardzo poproszę Basię o wskazanie tego co w moim poście zalicza do polityki i dlaczego mój wpis tak ją rozzłościł?

Bieszczadnik Awatar Basia Z.
    Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

[QUOTE=partyzant;162190]
    Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
    Próbuję od paru dni zrozumieć o co chodzi z tym wątkiem i nadal wiem niewiele.

Myślałem, że to jest właśnie wydzielony wątek, w którym można swobodnie się wypowiadać, do którego mają dostęp nieliczni, Przemola mnie w tym utwierdził. Jeżeli jest inaczej, to przepraszam szanowną koleżankę.
    Bardzo poproszę Basię o wskazanie tego co w moim poście zalicza do polityki i dlaczego mój wpis tak ją rozzłościł?
    To nie ten wątek, ale specjalne osobne, wydzielone forum, do którego trzeba się zapisać. A opis jak się zapisać jest na początku tego wątku (pierwszy post).
    Złości mnie nie tyle tematyka, ile to że właśnie specjalnie na takie dyskusje zostało utworzone osobne forum, a Wy ją nadal prowadzicie tu w tym miejscu a nie tam gdzie powinna się znaleźć.

Szkutawy
    Guest

To powiem Partyzancie o co może iść z tym wątkiem....Może powstał dlatego, aby ktoś... dajmy na ten przykład moja osoba mogła napisać tak...
    Do Ukraińca pod nazwiskiem X, czy Y nic nie mam... w sumie dlaczego też miałbym im źle życzyć? Niech się ludziom dobrze wiedzie. Patrzę jednak na to wszystko i wydaje mi się, że naród ten już po 90 roku swoją szansę raz zmarnował.... nie to, że jestem przeciwnikiem, aby komuś dawać następną szansę. Bardziej krytycznie jednak popatrzeć wtedy chyba należy. Kilka razy się z Ukraińcami osobiście zetknąłem i różnie bywało... niby ok, ale po jakimś (zaznaczam) dłuższym czasie jakiś dystans można było zauważyć... może dystans to określenie na wyrost, ale pewne symptomy różnic. No cóż... w końcu nie jesteśmy jednym narodem to i różnice muszą być, a czasem do bliskiego sąsiada mamy więcej obiekcji, bo i do czynienia ze sobą więcej mamy.
    Siedzimy sobie przy ognisku z pewnym Ukraińcem. Jest przyjemnie. Rozmawiamy i śmiejemy się. Główne tematy... góry, las, muzyka. Wódeczka też była i po wypiciu którejś tam flaszki Ukrainiec mówi, że ruscy to ich jak chodził do szkoły, na nas napuszczali i buntowali przeciwko. My grzecznie czekamy, aż sytuacja się rozwinie, bo widać, że do tego prowadzi. Po jakimś czasie padło stwierdzenie, że On musiał się tu napracować i że ciężko i za ileś tam zeta w agroturystyce wszystko robił i nawet kible sprzątał. Ba... komu jet lekko... większość Polaków, ale też Ukraińców powie, że ciężko. Ridol na to mu mówi... to po co przyjeżdżałeś, przecież nie musiałeś i sam się na to zgodziłeś. Wiesz.. (mówi)... u nas bieda. Gadka , szmatka dalej się ciągnie... i w pewnym momencie mówi... ale wy to dla nas tacy dobrzy też nie jesteście i trochę ucierpieliśmy. W tym momencie rozbolała mnie głowa, zacisnąłem gębę i poszedłem spać.
    Co mu miałem powiedzieć? .... że ma rację i zapomnijmy wyrządzone sobie krzywdy i tak ogólnie... pokój i miłość.... a może , że od strony mojej żony, to oni pół rodziny wyrezali ( tu kawałek tekstu zlikwidowałem, bo może za dosadny)... no co tu można powiedzieć?
    Tej rozmowy też nie sprowokowaliśmy.
    To jest tylko drobny przykład w małym światku, a w którym miejscu są narody to się dopiero chyba okaże.
    Ostatnio edytowane przez Szkutawy ; 15-08-2015 o 00:44 Powód: likwidacja

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Szanowny użytkowniku Partyzancie oraz użytkowniku Przemolla.
    Dział z ograniczonym dostępem utworzono specjalnie dla takich jak Wy, abyście sami mogli tam sobie dyskutować na tematy polityczne, bo tak lubicie, a inni użytkownicy (np. ja) nie musieli tego czytać, bo sobie nie życzą.
    I zupełnie nie rozumiem dlaczego, skoro macie już "swoje" forum zaśmiecacie nadal swoimi tematami forum ogólne.

Uprzejmie proszę kogoś z Modów, o przeniesienie tych dwóch ostatnich wypowiedzi do zamkniętego forum.
    Nie chodzi mi o treść, a o zasady. Skoro jakoś się tutaj umówiliśmy to czemu znajduje się kilka osób, które tego nie przestrzegają ?

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Chyba Basiu będziesz musiała poczekać aż Modowie powrócą z łikendowych wyjazdów.

Forumowicz Roku 2015
    Debiutant Roku 2013
    Awatar Jimi
    Na forum od
    03.2010
    Rodem z
    Rzesza

Czy to co napisał Partyzant i Przemolla to polityka? Jak dla mnie to wyrażenie opinii o historii a pisanie o historii jest wskazane (przez moda). W tej sytuacji nie rozumiem już co można pisać na publicznym forum a co nie. Proponuję napisać o tym wprost zamiast się czaić -zakaz pisania o historii polsko ukraińskiej.
    "Wędrujemy zarośniętą dzikim zielskiem drogą..." W.P.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    Czy to co napisał Partyzant i Przemolla to polityka? Jak dla mnie to wyrażenie opinii o historii a pisanie o historii jest wskazane (przez moda). W tej sytuacji nie rozumiem już co można pisać na publicznym forum a co nie. Proponuję napisać o tym wprost zamiast się czaić -zakaz pisania o historii polsko ukraińskiej.

Nie zakaz, a prośba o pisanie o tym w odpowiednim wydzielonym miejscu, które specjalnie po to powstało.
    Już nie mówiąc o tym, że miejscem na pisanie o historii nie powinien być dział "techniczny".

Jeszcze uzupełniam:
    Partyzant napisał wyżej "umieszczam to w wątku dla pieniaczy" - więc jak z tego wynika miał na celu umieszczenie tego co napisał w "specjalnym" wątku.
    tylko, że to nie jest TEN wątek, a tu jest tylko TECHNICZNE objaśnienie jak się do tego wątku dostać (pierwszy post).

A co do meritum - to się zgadzam z tym co napisał Przemolla, moje doświadczenia są trochę podobne (no i ja byłam kilka razy na Krymie i wiem co tam ludzie w luźnych rozmowach gadali)
    Ostatnio edytowane przez Basia Z. ; 16-08-2015 o 10:17

Bieszczadnik
    Na forum od
    05.2012

Już wiem, że popełniłem błąd. Po zapoznani się z nowymi zasadami, nie mam ochoty dyskutować w takiej formule. Lepiej nie dyskutować wcale, nie obrażając się na nikogo i zostać przy widoczkach -ach, -ach. Zwyczajnie dość mam nękania ze strony poprawiaczy historii, którzy ubierają to w górnolotne słowa -regulamin, lub dolnolotne- o zaśmiecaniu wątku.

Jimi to wspaniała forumowiczka, która w pełni zasługuje na wszystkie nagrody i tytuły. Wiem jakie ma poglądy na historię i wcale mi to nie przeszkadza, też lubię Ukraińców i Ukrainę. Dziewczyna powinna zostać jeżeli nie ministrem sportu i turystyki, to przynajmniej turystyki.

Na każdym tego typu forum jest tzw V kolumna i nie tylko tu, można się przyzwyczaić. Jeżeli jednak formacja ta z czasem zdominuje jakość dyskusji, to żegnaj wolności, tolerancjo, przyjaciółko prawdy. Pozdrawiam.

Na forum od
    05.2007
    Rodem z
    Chorzów

Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
    Już wiem, że popełniłem błąd. Po zapoznani się z nowymi zasadami, nie mam ochoty dyskutować w takiej formule. Lepiej nie dyskutować wcale, nie obrażając się na nikogo i zostać przy widoczkach -ach, -ach. Zwyczajnie dość mam nękania ze strony poprawiaczy historii, którzy ubierają to w górnolotne słowa -regulamin, lub dolnolotne- o zaśmiecaniu wątku.
    Uważasz że jestem "poprawiaczem historii" ?
    A gdzie ja napisałam o swoich poglądach na historię ?
    Ja tylko zwracam uwagę na to, aby na forum panował pewien porządek i jeżeli chcesz dyskutować o historii - to w odpowiednim do tego wątku, a nie w dziale "techniczne".,

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)