Piotrze, teksty wspaniałe, przeczytałem je z satysfakcją. Niewykluczone, że jeszcze do nich wrócę - stąd argument, aby obecne forum koniecznie przetrwało w formie archiwum (po Adminowych modernizacjach).
Pozwolę sobie jednak wnieść jedno zaprzeczenie i jedno uzupełnienie.
Napisałeś (zacytowałeś):
'Jak podaje nauka, z czasem, z połączenia się dwóch kultur: miejscowej polskiej - pozostającej od swego zarania pod przemożnym wpływem Bizacjum - z Wołoską powstała kultura Łemkowska (...)".
"Miejscowej polskiej" ?
Wertuję w tej chwili atlas historyczny - mapę Europy ok. połowy XIII w. oraz mapę Polski za Kazimierza Wielkiego (XIV w.) i wynika z nich, że tereny te - przed ich przyłączeniem do Polski właśnie przez Kazimierza Wielkiego - należały do Księstwa Halicko - Włodzimierskiego (XIII w.) i Rusi Halickiej (XIV w.). Z dzisiejszych miast polskich na terenie Rusi leżały: Przemyśl, Jarosław, Rzeszów, Sanok i Krosno. Granica pomiędzy Polską a Rusią Halicką przebiegała mniej więcej w połowie obszaru pomiędzy Wisłoką a Wisłokiem, dzieląc (w górnym biegu tych rzek) dzisiejszy Beskid Niski. Łemkowie byli góralami ruskimi. Być może takimi uczynił ich przodków wpływ Bizancjum, przyjęcie chrześcijaństwa w obrządku wschodnim. Były to jednak czasy jeszcze "przedpolskie", z I tysiąclecia naszej ery. Cywilizacja i kultura polska zaczęła docierać tam później, z północnego zachodu. Nb. Polska etniczna zchrystianizowała się nieco później niż Ruś, decydując się na obrządek łaciński (966 r.).
Napisałeś (zacytowałeś):
"Najważniejszą rzeczą było niewątpliwie to, że kolonizatorzy posiadali według tych praw wolność osobistą, mieli swój własny samorząd i prawo do opuszczania wsi."
Prawo do opuszczenia wsi przysługiwało tylko po uregulowaniu wszelkich zaległych powinności (danin). Niekiedy też osadnik opuszczający wieś musiał wskazać panu następcę, który będzie obrabiał opuszczany łan i płacił daninę (po upływie "wolnizny", jeśli taka przysługiwała).
Podrawiam
Ps. Już po napisaniu powyższego zajrzałem na stronę wskazaną przez Podkovię. Zacytuję (teraz z kolei ja) tekst p. Janusza Karpa, zbieżny chyba z informacją, którą przedstawiłem:
"Kolonizacja wołoska była przede wszystkim procesem społecznym, a nie etnicznym. Polegała nie tyle na osiedlaniu się wyłącznie Wołochów, ale na przejmowaniu pasterskich form prawnych i gospodarczych, wykształconych przez wędrownych pasterzy bałkańsko-rumuńskich. Jednak odrębny sposób gospodarowania i system prawny (oprócz przynależności do innego kościoła i używania odmiennego języka) odegrały decydującą rolę w procesie tworzenie się z pierwiastków ruskiego i wołoskiego nowej narodowości - Łemków." - Janusz Karp.
Wiadomość została zmieniona (29-08-03 11:45)

Odpowiedz z cytatem