W niedzielę rano pakujemy się do samochodu i jedziemy tuż za Karwię i zaczynamy spacer od Kanału Karwianka. Właściwie to już są Karwieńskie Błota Pierwsze bo są też drugie. Kanał to ujście z wyżej położonych, bardzo podmokłych torfowych terenów i niesie brunatną wodę do morza. Mamy zamiar iść do Dębek. Niestety nie doszliśmy, ze względu na niesamowicie zimny i porywisty czołowy wiatr. Jednak spory kawałek przeszliśmy, niewiele zabrakło do celu, szliśmy nawet nadbrzeżnym lasem, czasami mało widząc morze. Kola miała ponownie już dość a i nam walczyć się też nie chciało z wiatrem. Powrót tą samą drogą do samochodu. Ze względu na dość wczesne popołudnie postanawiamy pojechać do Dębek a to trochę tak trzeba naokoło by ominąć wspomniane podmokłe tereny. W tej wsi byłem dawno temu jeden raz na pół dnia. Pamiętam wtedy główną ulicę jako piaszczystą a teraz to już inny świat, patrząc nawet na stojące domki. Samochodem tylko objeżdżamy Dębki i kierujemy się nad Jezioro Żarnowieckie nad którym w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku zaczęto budować elektrownię jądrową, na szczęście nie wybudowano, przysłużył się do tego też Czarnobyl. Tutaj podobnie jak w Bieszczadach też zlikwidowano i zalano wieś. Na chwilkę zatrzymujemy się nad jeziorem i wchodzimy na molo, później nieudana (zamknięta o tej porze) próba wejścia na wieżę widokową „Kaszubskie Oko”, dalej do Gniewina zobaczyć niezły kompleks sportowo-wypoczynkowy. To tutaj stacjonowała Hiszpania podczas ME, miała tutaj też Legia swój obóz przygotowawczy a inne zespoły Ekstraklasy także tu bywają.
Po drodze ostro hamujemy bo zauważamy jakiegoś drapieżnego ptaka na poboczu drogi (zdjęcie dałem w innym miejscu). Niestety tylko wiem po wyglądzie, że to drapieżny.
Okrążamy jezioro by zobaczyć elektrownię i wracamy do Jastrzębiej Góry.
Wieczorem jeszcze raz spacer w stronę wsi Tupadły, tylko tym razem w odwrotnym kierunku. Trójmiastowi już się zwinęli do domów i Jastrzębia jeszcze bardziej pusta. Nie spotykamy żadnego człowieka po drodze.

DSC00332.jpgDSC00333.jpgDSC00334.jpgDSC00335.jpgDSC00336.jpgDSC00338.jpgDSC00340.jpgDSC00341.jpg