Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Weekend majowy w Bieszczadach- plan wycieczki

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Weekend majowy w Bieszczadach- plan wycieczki

Cytat Zamieszczone przez Paq Zobacz posta
    Dzień 2 (sobota)- Wołosate-> Przełęcz Bukowska-> Halicz-> Przełęcz Goprowska-> Tarnica-> Wołosate
    Opis trasy znalazłem na stronie http://www.twojebieszczady.net/halicz.php. W którą stronę szybciej pokonamy tę trasę? Podobno są 2 warianty: w jedną stronę 5h, w drugą 6,5 h. Ze względu na bezpieczeństwo i słabe obycie z pieszymi wędrówkami wolelibyśmy wariant szybszy i łatwiejszy.
    Chodziłem w obie strony i nie uważam żeby była jakaś specjalna różnica czasowa. Jeśli lubicie wchodzić po schodach - to od Wołosatego w kierunku na Tarnicę - tu będzie najwięcej ludzi. Jeśli bardziej schodzić - to w kierunku na przełęcz Bukowską.
    Osobiście polecałbym zaliczyć wejście po schodach będąc świeżym i wypoczętym, a spokojne zejście z przełęczy Bukowskiej zostawić na koniec (ostatnie 2h można schodzić bezproblemowo nawet do latarek dużą grupą). Nie bez znaczenia jest fakt, że w okolicach przełęczy znajduje się wiata i ekologiczne WC

Cytat Zamieszczone przez Paq Zobacz posta
    Zostanie mi więc jeden dzień, w którym obowiązkowo chciałbym zmieścić Bukowe Berdo. Najsensowniejsza wydaje się opcja z Mucznego do Widełek. Wydaje mi się jednak, że lepsze widoki są w stronę Krzemienia i Tarnicy. Chyba jednak zostanę przy tym wariancie.
    Dobrze ci się wydaje
    Magia Bukowego zaczyna się powyżej węzła szlaków do Mucznego. Widełki-węzeł na Bukowym-Muczne to las i kawałek połoniny. Jest trochę inna niż Caryńska i Wetlińska, a mianowicie - jeśli będzie rosa, to polecam obowiązkowo stuptuty (a i tak nie ma gwarancji czy spodnie pozostaną suche). Szlak jest dużo węższy niż na wspomnianych połoninach, i trawa dużo wyższa. Sam niejednokrotnie wyżymałem spodnie i wkładki do butów po rannym przejściu Tak więc polecam przejście całego Bukowego.
    A co do bieszczadzkich hitów i tłumów na nich.. Wiesz, wszystko zależy od czasu wyjścia w góry... Ja tam lubię samemu pomykać świtem i wtedy jest pusto Nawet w sezonie.
    Ostatnio edytowane przez uszatek_mis ; 20-04-2016 o 09:33

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)