Zacząłem czytać wątek jakiś czas temu po zamieszczeniu zdjęć przez Browara...
Nie zdążyłem przed moderacją - co uważam za swój błąd. Wątek poszedł w...
Hmmmm.... "osobliwym" kierunku, ale nadal jest ciekawie.
Dorzucę więc swoje dwie dwugroszówki.

Pisałem kiedyś, nawet w tym wątku o "problemie ukraińskim" Rozłożyłem wtedy zdaje się ten problem na czynniki bardzo malutkie i wykazywałem w tym, że Ukraińcy szukają sobie bohaterów narodowych tych najbliżej im oddalonym w historii najnowszej... I to dziwić jako tako nie powinno- przynajmniej mnie nie dziwi.
Historia narodu Ukraińskiego... Wystarczy spojrzeć na ich historię i sprawa co raz bardziej staje się jasna.
Kolejny ważny aspekt.
Historię zwykli pisać zwycięzcy a tym samym to ci, którzy przeżyli, byli silniejszy albo "było ich więcej"...
Ci którzy nie wygrali- zwykle głosu nie mają...
Nie można o tym zapominać bo to argument niebagatelny w tym wszystkim.

Cytat Zamieszczone przez Recon Zobacz posta
(...)
My tak nie witaliśmy!
Muszę Cię zasmucić Reconie (zawsze zastanawiałem się czy Twój nick pochodzi od nazwy noża) ale stawiali takie szopki i witali tak samo i u "nas"...

Cytat Zamieszczone przez partyzant Zobacz posta
(...)W tamtym miasteczku, na terenie przylegającym do kościoła ewangelickiego stoją ławeczki a obok duże, granitowe tablice z nazwiskami tych, którzy poszli i nie wrócili z I jak i II wojny. Powtarzające się wielokrotnie te same nazwiska świadczyły, że niektóre rodziny chyba wyginęły, to robiło wrażenie.
(...)
Są takie miejsca i u nas...

Cytat Zamieszczone przez włóczykij Zobacz posta
Samo sedno sprawy, to jest jak drwina prosto w twarz pod hasłem "no i co nam możecie zrobić".
To ważny argument tej sprawy obrazujący "niemoc" organizacji rządowych RP i nad tym należy się skupić a nie nad czyja jest racja i kogo reprezentują "łyse pryszczate łobuzy"
...a w kwestii racji przypomina mi się kilka praw życiowych z nią związanych jednak pozwolę sobie zacytować już niemalże klasyka:

"– Nasza jest Polska tylko! Tylko my – Polacy! Jest tylko jedna racja! I ja! My ją mamy!
– Jedna jest racja, lecz ona jest przy nas!
– Moja jest tylko racja i to święta racja. Bo nawet jak jest twoja, to moja jest mojsza niż twojsza. Że właśnie moja racja jest racja najmojsza"