Pokaż wyniki od 1 do 10 z 51

Wątek: Na pograniczu bieszczadzko-gorgańskim: Smerek i podwójna Repa

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2012
    Forumowicz Roku 2011
    Forumowicz Roku 2010
    Awatar don Enrico
    Na forum od
    05.2009
    Rodem z
    Rzeszów

Domyślnie Odp: Na pograniczu bieszczadzko-gorgańskim: Smerek i podwójna Repa

Tak, to był niezwykły łikend, bo w tym samym czasie ( a dokładnie godzinę wcześniej ) na przejściu granicznym z Ukrainą w Korczowej pojawiła się ekipa "rzeszowska" która zmierzała w tym samym kierunku.
    Z tego powstanie osobna relacja, ale faktem jest że spotkaliśmy się na tym przejściu granicznym które miało w ten czas jedno przesłanie "totalny bajzej"
    Na pasie dla ciężarówek stały ciężarówki , na pasie dla osobówek stały ciężarówki osobowe ( chłodnie) , na pasie dla autobusów stały osobówki, a pracownicy przejścia granicznego jechały po pasie trawnikowym.
    A wszystko to stało w bezruchu, toteż współczucie okazane młodej mamie która miała w samochodzie dziecko nikogo nie dziwiło.
    Samochody rozjechały się na pobocza przepuszczając ją, aby mogła dojechać do innego przejścia granicznego ze swoją "ribionoczką"
    granica.jpg
    .
    Może , gdzieś w naszym kraju dokonuje się dobra zmiana, ale w organizacji ruchu granicznego to nie widać.
    Po dwóch godzinach czekania w bezruchu pojawili się piersi funkcjonarjusze straży granicznej którzy zaczęli porządkować ten burdel.
    Zaczęli zmianę o 7-mej rano , potem wypili spokojnie kawę , odpoczęli i ruszyli z wolna do porządkowania ruchu granicznego.
    Na tym forum jest wątek o upierdliwym prześciu SK/UA w Ubli
    ale nie wiem, dlaczego nie miałbym pisać o ślamazarnym działaniu naszych służb, które pracują za sowite wynagradzanie.
    Nie to, że jest łapuwkarstwo preferowane, nie ma o nim mowy, ale jest bajzel, dlatego staliśmy jak napisaŁ Wojtek prze 3,5 godz bez żadnej istotnej przyczny
    A przez ten czas to można już wyjść nawet na Tarnicę po schodach.
    To tyle wstawki, następnej nie będzie.

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Na pograniczu bieszczadzko-gorgańskim: Smerek i podwójna Repa

Cytat Zamieszczone przez don Enrico Zobacz posta
    To tyle wstawki, następnej nie będzie.
    Ja tam czegoś takiego nie obiecuję, gdy zacznie się Twoje opowiadanie. A gdybyś zmienił zdanie, to ja nic nie słyszałem i nie czytałem (że nie będzie)

Smerek był dla mnie od dawna tajemniczą górą. Widać go ze wszystkich stron – z grzbietu Bieszczadów Wschodnich, ze Świdowca, z Borżawy, z Gorganów, pewnie skądś tam jeszcze. Z każdej strony jest ciemny, zalesiony, nie widać żadnych dróg ni ścieżek. Nikt nie słyszał, żeby tam było coś godnego uwagi.

Smerek znajduje się na Zakarpaciu, ale pierwszy raz pojawił się nam, gdy byliśmy jeszcze daleko od karpackiego grzbietu głównego.

Potem zmienia kształt, w zależności od kąta widzenia, ale ciągle nie znika z oczu.

Smerek jest też górą wartą uwagi ze względów geograficzno-statystyczno-kolekcjonerskich. Według najbardziej znanej w Polsce regionalizacji fizycznogeograficznej prof. J. Kondrackiego, granica miedzy Bieszczadami a Gorganami przebiega przez Przełęcz Toruńską, a rzekami granicznymi są: Mizuńka na północy i Rika na południu. Smerek leży po zachodniej stronie Riki, należy więc do Bieszczadów Wschodnich. I z Bieszczadami połączony jest „suchym lądem”, grzbietem odchodzącym od Czarnej Repy, a od Gorganów oddziela go dolina Riki. Gdyby ktoś nie miał pod ręką mapy, narysowałem to na papierze

Jeśli ktoś był na Pikuju (1406 m) i myśli, że zdobył najwyższy szczyt Bieszczadów, to .....
    Smerek ma 1421 m!!!

Są też inne teorie na temat przynależności Smereka do pasm górskich, ale na wszelki wypadek postanowiliśmy się tam wybrać.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)