I wstęp jest płatny ?,takie info znalazłem szukając lokalizacji tej wieży.
I wstęp jest płatny ?,takie info znalazłem szukając lokalizacji tej wieży.
Fakt, obszar widokowy jest skierowany głównie na wschód. Sentymentalnie się patrzy jeśli wcześniej odwiedziliśmy Niżankowice
.
widok.jpg
Lista z wieżami widokowymi niedługo się powiększy - do 31.10.2017r. ma powstać nowa wieża na Cergowej. IMO - mocno wydumana.
http://bip.dukla.pl/?c=mdTresc-cmPok...taDo&btnSubmit
To najkrajšie na svete nie sú veci, ale chvíle, okamihy, nezachytiteľné sekundy – Karel Čapek
Tatry, jak najbardziej, widać ze stoków Cergowej. Z czerwonego z Nowej Wsi, z mocno już zarastających polanek podszczytowych.
Tyle razy tamtędy przejeżdżałem i zawsze mnie to wzniesienie intrygowało ale nigdy nie było czasu tam wejść. Teraz będzie dodatkowa motywacja.W Nowinach24 z sierpnia 2007 r znalazłem informację o planowanej ( już wtedy) wieży widokowej i taki tekst:
Widać stąd Tatry.
Leśnicy przypominają, że sam szczyt Cergowej był do końca ostatniej wojny znakomitym miejscem widokowym. - Podszczytowe rozległe polany to były wówczas pastwiska - opowiada Marszałek. - Po wojnie zostały one zalesione, a na szczycie góry stanęła drewniana wieża triangulacyjna. Z umieszczonej na niej półki jeszcze w latach 60. XX wieku można było podziwiać wspaniałe widoki; zimą widać stąd Tatry i bieszczadzkie połoniny. Jak ma wyglądać i z czego zostanie zbudowana nowa wieża na Cergowej? Podobno jednym z pomysłów jest 30- metrowa kopia wieży Eiffla, zwieńczona krzyżem. - Nie ma jeszcze żadnego konkretnego projektu - mówi wiceburmistrz Bytnar. - Na razie tylko oglądaliśmy różne propozycje.
Czytaj więcej: http://www.nowiny24.pl/wiadomosci/kr...ieza,id,t.html
Ta planowana obecnie wieży Eifla nie przypomina ( może odrobinę kratownice) ale ogląd na świat mocno poprawi, choćby w kontekście zarastania nieużytkowanych polan.
To najkrajšie na svete nie sú veci, ale chvíle, okamihy, nezachytiteľné sekundy – Karel Čapek
Jeśli chodzi o Roztocze - trochę ich powstało w ostatnich latach. Te w bardziej znanych miejscowościach są popularną atrakcją turystyczną, jednak o innych mało kto wie.
- Krasnobród (kamieniołom)
- Józefów (kamieniołom)
- Susiec (przy drodze Susiec - Grabowica)
- Nowiny (kamieniołom)
- Zwierzyniec - Tartaczna Góra
- Zwierzyniec - Biała Góra
- Zwierzyniec - stawy Echo
- Frampol/Radzięcin - góra Kopyczyna
- Hosznia Ordynacka
- Jędrzejówka - mała, ma ze 2 m i widok z niej taki sobie
- Dzierążnia na pograniczu Grzędy Sokalskiej
W okolicach Roztocza jest jeszcze wieża w Kornelówce na pn-wsch. od Zamościa.
Kilkadziesiąt km dalej na wschód, blisko granicy z Ukrainą, są wieże w Gródku koło Hrubieszowa i w Chłopiatynie.
W Krasnymstawie nie ma (i nie jest to Roztocze), chodzi pewnie o Krasnobród.
Ostatnio edytowane przez acarus ; 05-05-2017 o 20:19
No tak, zawsze mi się mylą te nazwyW Krasnymstawie nie ma (i nie jest to Roztocze), chodzi pewnie o Krasnobród.
Miłośnikom obiektów widokowych - o konstrukcji stalowej, murowanej czy też drewnianej polecam wieżę na Trójmorskim Wierchu w Masywie Śnieżnika w Sudetach Wschodnich oraz na Borówkowej Górze w Górach Złotych.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki