Mamy jakieś zamieszanie wokół projektu budowy wieży widokowej na górze Jawor w Beskidzie Niskim. Prawdopodobnie chodzi o tę samą społeczność, która była przeciw budowie pomnika Pułaskiego w Wysowej.
Mamy jakieś zamieszanie wokół projektu budowy wieży widokowej na górze Jawor w Beskidzie Niskim. Prawdopodobnie chodzi o tę samą społeczność, która była przeciw budowie pomnika Pułaskiego w Wysowej.
"Polska to bogata kraja" - jak mawiał pewien obcokrajowiec, widząc rozrzutność na każdym kroku w naszym kraju.
Tak mi się to skojarzyło, po przeczytaniu anonsu dotyczącego projektu budowy wieży widokowej na Górze Jawor we Wysowej.
Tak się składa że parę miesięcy temu wędrowałem tam do kaplicy ze świętą wodą z nadzieją na ochłodę, ale okoliczne budowle zaburzyły system wodny świętej kapliczki.
Teraz tam powstaje centrum religijne coś na kształt "Góry Grabarki" czy też "świętej wody"
i nie podoba się pomysł aby obok powstała konkurencja w postaci wieży widokowej (nie wspomnę o ścieżce konfederatów Konfederatów , którzy gnębili Łemków.
Jak dla mnie są to dwie chorobliwie rozdmuchane zamysły .
A wystarczyło by , aby obok kaplicy na Górze Jawor postawić kierunkowskaz ---> do punku widokowego 10 min
A na tym punkcie - to już granica ze Słowacją - więc w ramach programu transgranicznego - postawić 20 ławek (wygodnych) z których turyści (i pielgrzymi)
mogli by podziwiać panoramę Cigelki z zamykającą horyzont masyw Lackowej.
Parę razy leżałem tam na trawie , w błogostanie ...... i nie była mi potrzebna żadna wieża widokowa
(ale ten mój projekt nie ma do ugryzienia żadnej kasy) - więc sie nie nadaje
Lubię wieże widokowe,
... ale
nie bezkrytycznie.
Największa wieża widokowa w Polsce to zaprzeczenie turystyki, ale za to rozdmuchane miejsce do robienia kasy.
Pewnie tego obawia się biskup wysyłając protesty przeciw wieży na Górze Jawor.
Chyba nie ta skala ...?
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki