Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Zdobycie Tarnicy!

Widok wątkowy

Forumowicz Roku 2018
    Kronikarz Roku 2018
    Forumowicz Roku 2017
    Kronikarz Roku 2014
    Ekspert Roku 2013
    Korespondent Roku 2008
    Awatar sir Bazyl
    Na forum od
    09.2005
    Rodem z
    Resmiasto

Domyślnie Odp: Zdobycie Tarnicy!

Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    Bazyl, Bazyl... Ostatnio słyszę od ludzi -znających Bieszczady według ich dobrze- że używam nazw takich, że oni mają wrażenie, że kompletnie tych Bieszczadów nie znają ... -gdzie to kurka jest?!
    Też często się z tym spotykam. Ale to głównie przez nazewnictwo z map W. Krukara, często nieznane osobom ponownie zasiedlającym Bieszczady. Ludzie ci często znają Bieszczady ale wiele miejsc jest dla nich nienazwanych bądź używają nazw innych, stosowanych przez miejscowych czy przez leśników. A jak widać nawet na współczesnych mapach różnych wydawnictw te same miejsca noszą inne nazwy - nie ma lekko :) Sam też bardzo wielu nie znam i pisząc tą relację siedziałem nad mapami i starałem się posługiwać tymi mniej znanymi żeby pokazać nie tylko piękno krajobrazu na zdjęciach ale również bogactwo stosowanego nazewnictwa. (Hi, hi, nikt jakoś nie dostrzegł piękna krajobrazu na tych moich zdjęciach - ale lepiej nie potrafię :))
    Cytat Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
    ...No więc pofatygowałam się o otwarcie mapy -tej właściwej. Szukam, szukam -z góry do dołu -gdzie on wysiadł. Chyba ma iść na Tarnicę. Po jakimś czasie zlokalizowałam... Dział :D W sumie widać z niego Czereszenkę! Ale.... gdzie na mapie reszta nazw! Gdy dotarłam do zdjęcia ruin... wkurzyłam się i zamknęłam mapę. Bo się zorientowałam, że patrzę w ogóle nawet nie na tę stronę mapy..........
    Hi, hi, nie chciałem nikogo wkurzać ale właśnie z myślą o takich czytelnikach, którzy sięgną po mapę używałem tych a nie innych nazw. Miło, że jest jeszcze kilku zapaleńców, którym mapy nie są obce!
    Cytat Zamieszczone przez slawek71 Zobacz posta
    Jimi jedna mapa na Bazyla to stanowczo za mało , ja otworzyłem dwie a nawet trzy i dobrą chwilę musiałem dumać nad tymi Bazyla krętymi ścieżkami , no i chyba jakoś powoli przebrnąłem.
    Sławek poszedł bardzo dobrym tropem - też siedziałem nad trzema mapami: Ruthenus "pomarańczowa" i "zielona" (dlaczego dwie tego samego wydawnictwa jest opisane tu ) oraz Compass. Głównie używam map Ruthenus'a ale już szmat czasu temu zaintrygowała mnie nazwa Las Czterdzieści Pięć używana na mapach firmy Compass i postanowiłem też jej użyć. Podobnie z Szymanową Górą.
    Cytat Zamieszczone przez Wojtek Pysz Zobacz posta
    ...Bazyl stale twierdzi, że jest wielkie mnóstwo rzeczy, o których jeszcze nic nie wie oraz tysiące miejsc, w których jeszcze nie był.
    Już tłumaczę dlaczego tak jest :) . Dużo czasu spędzam w domu nad mapami, wypatruję różnych ciekawostek (tyle, że ja do nich zaliczam np. łąki, strome zbocze, tereny nieistniejących wsi czy nawet jak pisałem powyżej wystarczy intrygująca nazwa itp.) i później staram się jakoś ułożyć trasę wędrówki by sprawdzić co to takiego. A takich detali jest właśnie tysiące!

PS
    Trasa przeze mnie opisana przebiegała od Hoczwi do Czaszyna.
    Ostatnio edytowane przez sir Bazyl ; 25-09-2016 o 15:13 Powód: dodałem PS
    "Rozum mówi nie raz: nie idź, a coś ciągnie nieprzeparcie i tylko słaby nie ulega; każdy z nas ma chwile lekkomyślności, którym zawdzięcza najpiękniejsze przeżycia." W. Krygowski

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)