Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Chyza lemkowska do przeniesienia?

Mieszany widok

Forumowicz Roku 2016
    Kronikarz Roku 2016
    Forumowicz Roku 2014
    Forumowicz Roku 2013
    Ekspert Roku 2012
    Awatar Wojtek Pysz
    Na forum od
    02.2008
    Rodem z
    Jarosław

Domyślnie Odp: Chyza lemkowska do przeniesienia?

Cytat Zamieszczone przez Powracajacy Zobacz posta
    .... Chcemy kupic chyze lemkowska i przeniesc ja w okolice Zalewu.....
    Łemkowie nigdy nie mieszkali nad zalewem. Nie wiem, czy chyża będzie się tu dobrze czuła;-)

.... Problem tylko w tym ze nowy dom nie bedzie mial duszy.....
    Podobno, jeśli przenosi się stary dom do innej wsi, to dusza nie przechodzi razem z domem; pozostaje na miejscu i błąka się.

Mamy swiadomosc problemow z przenoszeniem domow. Zwlaszcza 100 letnich (choc podejrzewam, ze 100 letnie latwiej przeniesc niz nowe domy). Jedyne co nas przeraza to to, ze mozemy natrafic na gore papierologii i kilkuletnia walke z urzednikami. Projekt pt budowa mamy zaplanowany na 3 lata. I w tym czasie chcemy wybudowac i wykonczyc pierwszy dom (chyze) i postawic szkielet drugiego (zeby poza sezonem go wykanczac). Musimy zaczac od chyzy, dlatego ze ona musi opuscic obecna lokalizacje szybko (warunek sprzedajacego). A to oznacza ze kazda inna rzecz musi przejsc przez konserwatora. Nie wiem czy mamy nerwy i tyle zycia zeby isc ta droga. Moze rzeczywiscie lepiej jest usiasc z dobrym architektem i stworzyc od podstaw cos oryginalnego (dobrze, Lemkowie nie mieszkali nad Zalewem, chociaz wg map na wikipedii obecnie tam zamieszkuja

Wlasciciel sprzedaje chyze (i zalezy mu na czasie) z uwagi na to, ze chyza stoi nie na jego ziemi. Mam nadzieje ze we wtorek uda mi sie porozmawiac z WKZ i zobaczymy na czym stoimy i jakie jest rzeczywiste podejscie urzedu do przenoszenia zabytkow (na teren innego wojewodztwa - o ile ma to znaczenie)

Bieszczadnik Awatar Slav
    Na forum od
    10.2014

Mamy swiadomosc problemow z przenoszeniem domow. Zwlaszcza 100 letnich (choc podejrzewam, ze 100 letnie latwiej przeniesc niz nowe domy). Jedyne co nas przeraza to to, ze mozemy natrafic na gore papierologii i kilkuletnia walke z urzednikami. Projekt pt budowa mamy zaplanowany na 3 lata. I w tym czasie chcemy wybudowac i wykonczyc pierwszy dom (chyze) i postawic szkielet drugiego (zeby poza sezonem go wykanczac). Musimy zaczac od chyzy, dlatego ze ona musi opuscic obecna lokalizacje szybko (warunek sprzedajacego). A to oznacza ze kazda inna rzecz musi przejsc przez konserwatora. Nie wiem czy mamy nerwy i tyle zycia zeby isc ta droga. Moze rzeczywiscie lepiej jest usiasc z dobrym architektem i stworzyc od podstaw cos oryginalnego
    Przy zakupie tej chyży musisz uwzględnić nowe fundamenty,kominy itp.Dochodzą koszta rozbiórki i transportu oraz wszystkie utrudnienia pod tytułem "Zabytek". Budżet którym dysponujesz pozwala na postawienie nowych domów, ale realizacja marzeń nie musi iść w zgodzie z rozsądnym wydatkiem .

Witam wszystkich. Po dlugim namysle, rozwazaniu za i przeciw oraz kilku nieprzespanych nocach, zdecydowalismy sie zbudowac chate od podstaw. Z bolem serca porzucamy pomysl przenoszenia zabytku jakim jest chyza lemkowska, ale z nieustannych zrodel (poczawszy od glosow na forum przez prywatne wiadomosci a skonczywszy na kilku rozmowach z roznymi architektami) przewija sie jeden i ten sam glos - problemy z regulacja prawna zabytkow, duze koszty zwiazane z oszacowaniem stanu chyzy oraz koniecznosc zmiany (przebudowania) chyzy aby jej funkcjonalnosc wpisywala sie w agroturystyczny charakter siedliska, ktore chcemy stworzyc.

Przed nami nowy etap, planowania nowej chaty drewnianej, ktora niewatpliwie bedzie wzorowana na chyzy. Wielkie dzieki wszystkim za pomoc i zaangazowanie.

Informacje o wątku

Użytkownicy przeglądający ten wątek

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego wątku

Zakładki

Zakładki

Uprawnienia umieszczania postów