Tak, dokładnie o ten mi chodziło. Nie znam jego historii, prawdopodobnym się wydaje, że to kaplica przerobiona z budynku mieszkalnego na potrzeby mieszkańców zanim powstał nowy kościół. Cerkwisko i cmentarz jest prawie naprzeciwko tego budynku, po drugiej stronie drogi.
Z Mrzygłodu pojechałem w kierunku Ulucza, aby - w zależności od czasu - jednak odwiedzić cerkiew na Dębniku. Kiedyś tam już byłem, ale jechałem od drugiej strony. Teraz, już na początku Ulucza zauważyłem drogowskaz do cerkwi kierujący w prawo z drogi. Wjechałem tam, ale jakoś nic poza kierunkiem nie zgadzało się z tym, co pamiętałem z ostatniej wizyty. Droga była za bardzo gruntowa, więc jak tylko znalazłem trochę placu to zawróciłem. Przeczytałem dokładniej to, co napisane było na drogowskazie - kierował do osoby mającej klucze do cerkwi.
Jadąc dalej wreszcie znalazłem miejsce, skąd startuje się do cerkwi. Na tablicy podany był czas dojścia - 5min. Zdecydowałem, że podepnę się pod psa i tak idąc udało nam się (mimo dość wyślizganej ścieżki) zmieścić w czasie.
Następnym celem do zobaczenia miała być kaplica grobowa Trzcińskich w Wołodzi(u?), choć w sumie nie wiedziałem, czy ta droga jest zimą przejezdna. Kawałek za Dębnikiem miałem na mapie oznaczone cerkwisko i cmentarz - teraz już wiem ,że to miejsce po "białej cerkwi". Jadę powoli, próbując coś zobaczyć przez krzaki porastające pobocze. Już traciłem nadzieję, gdy zobaczyłem przybitą do drzewa tablicę kierującą na cerkwisko - tylko 250m. Cerkwisko było również trochę w innym miejscu, niż oznaczone na mapie
Droga na Dynów była przejezdna, w sumie w lepszym stanie niż ostatnio nią jechałem. Mogła być to zasługa wyrównania jej śniegiem. Pod kaplicę udało się dojechać jeszcze zanim słońce zaszło. Za to wracając już do domu miałem okazję podziwiać świet(l)ny spektakl, jaki zafundowało zachodzące słońce. Byłem jednak już zbyt zmęczony, by robić zdjęcia![]()
No to na zakończenie jeszcze wytłumaczenie tytułu wątku - dla mnie to wciąż tereny nieznane, a zachęcające mnie do zwiedzania coraz bardziej.

Odpowiedz z cytatem