I taka rodzynka pysznie smakuje. Ważne by wstać z krzesła i ją wyłuskać
Po złożeniu skład tomu nie był docinany. Postrzępienia są wynikiem działania niecierpliwego czytelnika, który chwytał co miał pod ręką i robił szybkie ciach! Zdarzały mi się egzemplarze, których strony sam rozcinałem. Powiem uczciwie, że też z niecierpliwością, ale też i z racji wieku papieru, z większą delikatnością.
Wybaczcie, nie chciałem wklejać w poście ale pewnie byłyby łatwiejsze w czytaniu. Myślę jednak, że ogólnie nie jest źle, moje oczka już nie sokoleale radę dają. Gdyby jednak ktoś chciał, mogę podesłać w pdf-ie.
Przyszło mu to stosunkowo łatwo bo już wtedy był fachowcem od turyzmu. Warto się zapoznać bliżej z jego działalnością bo budzi ona szacunek a nie jest tak szeroko znana https://khit.pttk.pl/index.php?co=tx_bio_aw.
Tak nam przypadło. Może kiedyś będzie łatwiej chociaż patrząc realnie to chyba nie prędko.
Co do malaryczności okolic Komańczy. Może specyficzne warunki klimatyczne: więcej wilgoci w okresie letnim , więcej śniegu w zimie ( nawet patrząc na obecną pokrywę śnieżną to mamy tam 61 cm , tylko Żubracze ma więcej bo 78 cm, oczywiście z danych rejestrowanych), może położenie nad Osławicą i Barbarką w niecce otoczonej wniesieniami.
Mnie trochę żal wieży widokowej na Chryszczatej ( opis z tekstu Kreszczata). Na pozostałość - betonowy obelisk - trudno się wspiąć
Gdyby człowiek się wtedy urodził...I miał dzisiejszą wiedzę. Problem stary jak świat. Tak samo jak granica do której można się posunąć w uprzystępnianiu gór dla "szerokiej publiczności".
Sam zresztą dowodzisz ( np. tu http://forum.bieszczady.info.pl/show...im-b%C5%82otem, że przestrzeń nie jest aż tak ważna kiedy ma się chęć.
W przedwojennych rocznikach Wierchów raczej nie ma. W rocznikach z lat pięćdziesiątych raczej nie chociaż artykułów dotyczących Bieszczadów jest sporo. Szczególnie Władysława Krygowskiego, którego zawsze czytam z przyjemnością. Jeśli będzie taka wola to chętnie coś uprzystępnię.
Postaram się ale wielkich nadziei nie robię.![]()

Odpowiedz z cytatem