Don Enrico, na razie wiem nie wiele więcej od ciebie. A ostatnio na FB znalazłem takie ogłoszenie:
"Cześć!
Tworzymy Schronisko w Czarnohorze, lokalizacja /48.04246, 24.54502 /. To świetne
miejsce otoczone podkową gór; 104 km. od Pop Ivana Marmaroskiego przez Pop Ivana
Czarnohorskiego, Howerlę po Petrosa. My jesteśmy w samym środku z wyjściem na szlaki. Wystąpiłem do ukraińskich Lasów Państwowych o dzierżawę dwóch działek na 25 lat.
Dopinamy formalności. Na jednej działce są dwie leśniczówki stojące od przedwojny, od
czasów Czechosłowacji. Zdrowy bal i więźba dachowa, w jednym piec, w drugim tylko komin.
Domy stoją tam z 80 lat i przetrwały wszystkie kaprysy górskiej pogody a to miłe. Druga działka to duża polana oddalona od schroniska kilometr w lesie. Wydaje się idealna na
obozowanie a w razie potrzeby można tam dojechać ze schroniska.
W leśniczówkach chcemy stworzyć klasyczne schronisko turystyczne. Pomaga mi w tym przyjaciel, przewodnik górski. Wiemy jak powinno działać schronisko i do tego będziemy
dążyć, każda pomoc w tym zakresie mile widziana, zwłaszcza organizacja punktu medycznego.
Chcemy przez lato doprowadzić to do stanu umożliwiającego zimowanie. Polana wydaję się
idealna dla harcerstwa, harce majowe, kursy, czy normalne biwaki.
.
Marcin Małek
501498433"
Uderzam do tego schronu na majówkę a przy okazji chcę się pokręcić po okolicy.

Odpowiedz z cytatem