To najkrajšie na svete nie sú veci, ale chvíle, okamihy, nezachytiteľné sekundy – Karel Čapek
Problem z filestore zniknął. Nie przekierowuje.
Wszystko wskazuje na to, że forum nie doczeka się aktualizacji silnika. W związku z tym podjęto pewne działania mające na celu minimalizację strat w przypadku kolejnych ataków:
- wyłączono wszystkie wtyczki (m.in. Shoutbox),
- usunięto martwe dusze (użytkownicy z zerową liczbą postów, bez logowania się na forum w ciągu ostatnich 3 lat),
- zredukowano liczbę moderatorów pozostawiając wśród nich wyłącznie czynnych forumowiczów.
Przy zachowaniu podstawowych środków bezpieczeństwa konsekwencje kolejnych ataków można zdecydowanie ograniczyć. Jedyną rzeczą, której zapewnić nie jesteśmy w stanie, jest nieprzerwane działanie forum. Wspomniane środki bezpieczeństwa, które bezwzględnie powinien zrealizować każdy forumowicz, są następujące:
- ustawienie do logowania na forum unikalnego hasła, w żadnym przypadku nie może to być hasło ani identyczne ani nawet podobne do jakiegokolwiek hasła stosowanego w jakimkolwiek innym miejscu,
- zmiana adresu pocztowego wskazanego w konfiguracji użytkownika na inny niż główny adres e-mail forumowicza (nie należy na forum podawać adresu, który jest wykorzystywany do jakiejkolwiek komunikacji poza forum). Najlepiej w tym celu utworzyć sobie dedykowane konto pocztowe zabezpieczone hasłem innym niż dostęp do forum,
- wszystkie informacje podawane na forum, zarówno w części otwartej jak i w korespondencji prywatnej (PW) czy w komentarzach w profilach, należy traktować jak dostępne dla każdego internauty mającego jakikolwiek dostęp do sieci,
- jeżeli w jakimkolwiek miejscu forum (wliczając w to prywatne wiadomości) znajdują się dane lub informacje, których nie chcielibyście wypuszczać "na wolność", należy je jak najszybciej usunąć.
Przypominam także o informacjach z pierwszej wiadomości w tym wątku:
Czterech panów B.
Też mam to g...o
Tak być nie może,bo tak być musi...
Z ciekawością to przeczytałem, bo u mnie wszystko OK, więc to raczej nie jest sprawa serwera Forum (w "źródle strony" nie mam żadnej wzmianki o filestore...). Może to atak na Wasze modemy / routery z podmianą DNS (to takie serwery, które tłumaczą "ludzki" adres na adres cyfrowy, który rozumieją komputery - w d. uproszczeniu). Od jakich dostawców macie Net-a - może tu jest problem ? Ja - Vectra.
Ostatnio edytowane przez bacza ; 17-08-2017 o 18:51
No to muszę "odszczekać", przepraszam za niedopatrzenie. Powyższe napisałem po testach na kompie z Linuxem i tablecie z Androidem. Przed chwilą odpaliłem Windows i... darmowy Avast wywalił mi taki komunikat:
zrzut_2.jpg
Widać "linuxowe" systemy same takie zagrożenia eliminują. A więc - problem faktycznie istnieje. Przepraszam za zamieszanie .
To ciekawe, bo wskazany adres kieruje do... emotikonów - może Avast coś pokręcił - nie mam pojęcia...
Ostatnio edytowane przez bacza ; 17-08-2017 o 19:58
Nie wiem, czy to ma związek, ale Avast wywalał mi komputer, najpierw ładował niebieski ekran z komunikatem, że komputer napotkał problem, kod błędu bad pool caller a potem restartował kompa. Wystarczyło usunąć Avasta. Filestre 72 nie miałem.
Witam
Nie ma związku
Problem w tym, że strona forum jest źle skonfigurowana. Brak szyfrowanych połączeń szczególnie nie jest fajny,
kiedy się logujesz za pomocą haseł. Poza tym proponuję wszystkim, którzy mają problem z przekierowywaniem,
aby odpowiednio skonfigurować przeglądarkę i powyłączać wszystkie domyślne (prawie wszystkie) pierdoły.
No i ustawić czyszczenie po zamknięciu przeglądarki.
Może to nic nie wnosi co naskrobałem, ale specjalnie zalogowałem się, aby sprawdzić,
czy ten badziew się u mnie pojawi. Na razie nie
Pozdrawiam serdecznie wszystkich bieszczadników.
Aktualnie 3 użytkownik(ów) przegląda ten wątek. (0 zarejestrowany(ch) oraz 3 gości)
Zakładki